Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nazwij swój dom - cecha szczególna domów budowanych z Forum

Recommended Posts

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 106
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

My kiedyś jeździliśmy na działkę, potem na budowę a teraz wreszcie wracamy DO DOMU i w tym prostym słowie zawiera się całe nasze spełnienie i szczęście, ze już innych nazw nie wymyślamy...

Słowo dom ma dla mnie szczególne znaczenie bo całe życie mieszkałam w mieszkaniu w bloku...[/b]

Mysle ze to fantastyczny pomysl! Nazwac dom - to jak dac mu dusze :) Tu, w Irlandii, w niektorych wsiach i miasteczkach, domy nie maja numerow, tylko nazwy!!! Nie mam pojecia, jak w tym orientuje sie listonosz, ale wspolczuje takiemu co przyszedl na zastepstwo!!!

Nasz dom pewnie swoje imie odziedziczy od miejsca, w ktorym teraz mieszkamy, i ktore to miejsce pozwolilo nam na zgromadzenie kapitalu potrzebnego do budowy domu. Wiec bedzie to pewnie jakies z angilelska brzmiace Carrigwood, Firhouse albo spolszczony Dom pod Jodla (jesli uda nam sie zasadzic jodly). Zobaczy sie, ale nazwa bedzia na pewno!

• 4 weeks później...

Domek szybko dostał nazwę od naszego dwusylabowego nazwiska:) według reguły np. Nowakowo, Kozakowo, Jaroszowo, Pawlikowo itd.

a że nie jest to jeszcze dom z naszych marzeń - folder odnośnie spraw związanych z domkiem ma nazwę Galoczowo Małe :)

Dodam, że mój mąż szybko przechwycił nazwę :wink: i baaardzo chętnie ją stosuje. Dla mnie nie była to tylko kwestia nazwiska. Moi rodzice budują się w Nochowie (Wlkp.) - małej mieścinie.. Ciągle słyszałam Nochowo to, Nochowa tam i chciałam mieć swoje -owo:)

• 1 month później...

Nasz domek za chwilę zacznie się budowac, ale jak nazwac miejsce, które wybraliśmy do życia zastanawiałam się od dawna. Budujemy projekt Zadębie, owszem w bliskości dębów ale bez przesady, nie jest to nasza nazwa i brzmi dośc chropawo. I tak zupełnie naturalnie przyszło do nas.... Jankowo. Miłe dla ucha i serca, od imienia naszego synka - budujemy Jankowo pod modrzewiem i lipą :D

Ale jestem sentymentalna, uch - ale nie będę sobie żałowac :wink:

• 6 months później...
  • 5 months później...
  • 4 weeks później...
  • 1 month później...
  • 1 month później...
  • 2 months później...
  • 3 weeks później...
  • 3 months później...
  • 2 weeks później...