Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ręce opadają.....

andziag78

Recommended Posts

Nawet nie wiem od czego zacząć......postaram się krótko.

Cierpię na notoryczny brak pracy :-? Mam wyższe wykształcenie, mgr, inż., trzy rodzaje studiów podyplomowych, kursy, prawo jazdy, potrafię obsługiwać komputer, uczę się angielskiego. Jestem sumienna, pracowita, punktualna, nie palę, zawsze dotrzymuję danego słowa, jestem młoda nie mam dzieci. Staję na głowie, by móc pracować i nic, nie jestem wybredna, nie muszę być dyrektorem. Ostatnio pracowałam nawet za 460 zł netto :o , dojeżdzając 70 km w jedną stronę, żeby coś robić, nie siedzieć w domu. No ale to co się stało ostatnio to jakby mi kto w mordę strzelił.... zaproponowano mi stawkę 240 zł netto !!! dla tych co myślą, że się pomyliłam napiszę słownie: dwieście czterdzieści złotych na rączkę. Nie jestem osobą, która łatwo się poddaje, ale tym razem mam dość :(

• Odpowiedzi 71
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

jestem w szoku, :o

może dlatego że nie przytrafiło mi się nigdy coś takiego.

Po studniach szukałam pracy przez tydzień czasu, pracowałam tam 2,5 roku później miałam przerwę 2 tygodnie i znalazłam pracę tą, którą mam do dziś i idzie mi już 6 roczek.

Może powinnaś zmienić sposób szukania pracy. Pomyśl nad tym, co może być przyczyną, że pracodawca wybiera kogoś innego a nie Ciebie. Ile jesteś już po studiach?

Nawet nie wiem od czego zacząć......postaram się krótko.

Cierpię na notoryczny brak pracy :-? Mam wyższe wykształcenie, mgr, inż., trzy rodzaje studiów podyplomowych, kursy, prawo jazdy, potrafię obsługiwać komputer, uczę się angielskiego. Jestem sumienna, pracowita, punktualna, nie palę, zawsze dotrzymuję danego słowa, jestem młoda nie mam dzieci. Staję na głowie, by móc pracować i nic, nie jestem wybredna, nie muszę być dyrektorem. Ostatnio pracowałam nawet za 460 zł netto :o , dojeżdzając 70 km w jedną stronę, żeby coś robić, nie siedzieć w domu. No ale to co się stało ostatnio to jakby mi kto w mordę strzelił.... zaproponowano mi stawkę 240 zł netto !!! dla tych co myślą, że się pomyliłam napiszę słownie: dwieście czterdzieści złotych na rączkę. Nie jestem osobą, która łatwo się poddaje, ale tym razem mam dość :(

Szok.. :o :evil:

Jeśli to miałaby być płaca za pełen etat, to chyba niezgodna z prawem.

Może do tych wszystkich tytułów (zakładam, że to specjalności przynajmniej potencjalnie pożądane na rynku pracy) brakuje Ci doświadczenia zawodowego ?

Uczysz się angielskiego - to jaki język znasz biegle po studiach ?

Dodatkowo Twoja sytuacja rodzinna: "jestem młoda nie mam dzieci" może być sporym minusem.

Cierpię na notoryczny brak pracy :-?

[...]

Staję na głowie, by móc pracować i nic, nie jestem wybredna, nie muszę być dyrektorem.

Ale musisz zdefiniować, co chcesz robić; pracodawca widząc osobę która po prostu "chce pracować", bo nie ma pracy, zawsze wybierze kontrkandydata, który powie "muszę koniecznie u pana pracować, bo to i tamto". A "to i tamto" powinno być spójne ze ścieżką edukacji, z własną motywacją i planami zawodowymi na rok / 2 lata / 5 lat etc.

Za mało napisałaś, by coś konkretnego poradzić.

Istotne jest choćby to, jak szukasz pracy, i co chciałabyś robić.

Jestes na bieżąco w ofertach ? >>> praca Gdańsk

Urzędy Pracy

http://www.pup.gda.pl

http://pup.gdynia.ibip.pl

http://www.wup.gdansk.pl

Dzięki za odzew. Sytuacja wygląda tak, że mam dość "ściśle ukierunkowane" wykształcenie tzn, jestem nauczycielem, jeśli chodzi o angielski to nie ma wielkiego problemu, żeby się dogadać natomiast teraz walczę o certyfikat. Wiele z tego co napisaliście to prawda. Domyślam się, że wiek i brak dzieci mogą być przeszkodą, bo każdy myśli, że zaraz będę w ciąży. Poza tym udokumentowanej pracy mam tylko trzy lata, i doświadczenie pewnie niewielkie, no ale jak je zdobyć????

Próbowałam też z własnym biznesem i szło mi całkiem fajnie dopóki nie zmieniły się przepisy i interes padł :-? Próbuję się przekwalifikować i zrobić coś swojego, natomiast do tego czasu trzeba za coś żyć.... tym bardziej, że zaczynamy budowę :roll:

Ech..... nie jestem osobą, która się załamuje, ale są chwilę takie jak dziś, że rzygać się chce za przeproszeniem. Ale już biorę się w garść i ruszam w inną stronę.

A jeśli chodzi o pensję, o której napisałam to sytuacja wygląda następująco: coraz mniej uczniów, coraz mniej godzin, mniej klas i żenujące zarobki. W związku z tym, że nie zapowiada się wzrost narodzin w naszym kraju czas zmienić zawód.....Szkoda tylko tych lat i pieniędzy utopionych w studia.

Mam wyższe wykształcenie, mgr, inż.,

jestem nauczycielem

teraz to mi (tak jak Selimmkowi) cosik nie pasuje.

nauczyciel ma wykształcenie pedagogiczne więc skąd tytuł inżyniera?

Tytuł inżyniera otrzymuje się po ukończeniu studiów technicznych.

Choć w sumie to można skończyć uczelnie techniczną, zrobić kurs pedagogiczny i stać się nauczycielem, ale jeśli w szkolnictwie jest tak beznadziejnie to jaki sens jest szukania pracy jako nauczyciel, można szukać pracy w zawodzie zgodnym z kierunkiem studiów.

Ale z Was detektywi:) Aneta, druga odpowiedź prawidłowa, jestem po studiach technicznych, natomiast nauczyciel też może mieć inż. np matematyk :) poza tym jak robiłam studia pedagogiczne to było zapotrzebowanie na nauczycieli i wtedy opłacało mi się przekwalifikować.

Teraz natomiast dla wielu potencjalnych pracodawców wypadłam z obiegu, bo mam za dużą przerwę, kiedy nie pracowałam w swoim pierwszym zawodzie...

Fajni jesteście, od razu humor się poprawia :D

Jesli to przy nicku jest prawdą to masz 28 wiosenek

dziennym trybem - techn.5 latek

studia 5 latek

wiec mamy 25 ( jesli sie myle to prosze mnie poprawić - bo moze sie coś zmieniło :lol: )

pozostają 3 latka - i przez te lata wypadłaś z obiegu ???

aaaa i jeszcze trzy rodzaje studiow podyplowych :o

liczmy srednio po rok ...tak wiem mozna po licencjacie to zrobic ...aczkolwiek dalej mi coś nie pasi

Gdzie można dobrze zarobić, czyli tanie państwo.

Tak mi się skojarzyło. 8) :D

ROZPORZĄDZENIE

PREZESA RADY MINISTRÓW

z dnia 12 lipca 2006 r.

w sprawie stawek uposażenia zasadniczego na poszczególnych stanowiskach służbowych funkcjonariuszy Centralnego Biura Antykorupcyjnego

(Dz.U. Nr 128, poz. 895, z dnia 18.07.2006 )

Inspektor: 2850

Agent: 3600-4400

Agent specjalny: 4600-5200

Kierownik sekcji: 5300-6000

Zastępca naczelnika wydziału, ekspert: 6200-7000

Naczelnik wydziału: 7200

Zastępca dyrektora departamentu: 7400

Zastępca dyrektora zarządu, dyrektor samodzielnego wydziału: 7600

Dyrektor departamentu: 7800

Dyrektor zarządu: 8600

Zastępca szefa: 9200

Szef: 10500

Warunki do spełnienia dla funkcjonariusza CBA:

(Dz.U.06.104.708)

Art. 48. Służbę w CBA może pełnić osoba:

1) posiadająca wyłącznie obywatelstwo polskie;

2) korzystająca z pełni praw publicznych;

3) wykazująca nieskazitelną postawę moralną, obywatelską i patriotyczną;

4) która nie była skazana za popełnione umyślnie przestępstwo ścigane z oskarżenia publicznego lub przestępstwo skarbowe;

5) dająca rękojmię zachowania tajemnicy stosownie do wymogów określonych w przepisach o ochronie informacji niejawnych;

6) posiadająca co najmniej średnie wykształcenie i wymagane kwalifikacje zawodowe oraz zdolność fizyczną i psychiczną do pełnienia służby;

7) która nie pełniła służby zawodowej, nie pracowała i nie była współpracownikiem organów

bezpieczeństwa państwa, wymienionych w art. 5 ustawy z dnia 18 grudnia 1998 r. o Instytucie Pamięci Narodowej - Komisji Ścigania Zbrodni przeciwko Narodowi Polskiemu

Teraz premie : :)

§ 2. 1. Szef Centralnego Biura Antykorupcyjnego, zwany dalej "Szefem CBA", ustala wysokość premii

funkcjonariusza na wniosek kierownika jednostki organizacyjnej, w której funkcjonariusz pełni służbę.

2. Szef CBA ustala wysokość premii kierowników jednostek organizacyjnych i ich zastępców. W przypadku kierowników jednostek organizacyjnych i ich zastępców nadzorowanych przez zastępców Szefa CBA - Szef CBA ustala wysokość premii na wniosek właściwych zastępców.

3. Kierownicy jednostek organizacyjnych wnioskują o wysokość premii podległych sobie funkcjonariuszy w

ramach środków finansowych przyznanych przez Szefa CBA poszczególnym jednostkom organizacyjnym.

6. Wysokość premii jest uzależniona od:

1) stopnia trudności, złożoności i sposobu realizacji zadań wykonywanych przez funkcjonariusza;

2) kwalifikacji zawodowych funkcjonariusza;

3) efektów pracy funkcjonariusza;

4) poprzedzającej wyznaczenie wysokości premii opinii służbowej.

Czy jest ktoś kto nie spełnia wymagań...? :wink:

Selimm, zostanę Twoją fanką :D no to po kolei, 5 lat studiów czyli w moim przypadku 24 lata + 3 podyplomówki po 1,5 roku, wychodzi 4,5 = 28,5 w tym 1 semestr zrobiony na ostatnim roku magisterki.

3 lata bez praktyki to wystarczający powód, żeby nie chcieć mnie zatrudnić, a jeszcze jak widzą, że pracuję z dzieciakami to już w ogóle. Mam ndzieję, że wyjaśniłam wątpliwości :)

mTom, patrz, że na to wcześniej nie wpadłam :wink:

Selimm - Andzia wziela Cie pod wlos i uspila czujnosc ;)

Andzia - mi tu dalej nie pasuje - bo Ty jeszcze w tzw miedzyczasie 3 lata pracowalas i dodatkowo prowadzilas tez wlasny biz :o

Rozumiem, ze jestes z tych co nie musza w ogole sypiac :) :wink:

Wlasnie Selimm - a Ty gdzie jestes wklejony ? :D