Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Parapety wewnetrzne

Żelka

Recommended Posts

Z czego macie u siebie zrobione parapety wewnetrzne i jak sie Wam sprawdza takie rozwiazanie? Czy kaloryfery macie "zakryte" parapetami czy ich szerokosc konczy sie przed parapetem? No i jeszcze jedno , czy w lazience Wasz parapet zamontowany jest z malutkim spadkiem czy jest rowno? Jesli jest spadek to jaki i czy we wszystkich pomieszczeniach czy tylko w lazience?

Dzieki za odpowiedzi. :p

Jesli Wojtek2112 bedzie czytal, to poprosze o opinie jak byc powinno. Dzieki.

A czy jeżeli są kończą się równo z grzejnikiem to jest błąd?

U nas w większości tak jest. Nasz facet od montowania parapetów, mówił nam, ze raczej kaloryfery powinny być zakryte. Mówił, ze nie nadarzę z praniem firan jeśli tak nie zrobię...wiec nie zrobiłam tak tylko w pokoju dziennym, gdzie kaloryfer jest zabójczo szeroki i parapet był by jak stół...

Chyba tak i tak jest dobrze.

...

Chyba tak i tak jest dobrze.

Masz racje nie ma sztywnej reguly. Moze byc tak jak pisze Rezi : wypuszczony w scine po bokach, moze byc rowno z oknem, moze byc szeroko i calkiem wasko.

Parapet to tmoze byc tez polka, blat, podest. Wszystko zalezy od charakteru i stylistyki wnetrza czy bedzie cienki, z kamienia,konglomeratu, mozaiki,gresu czy tez gruby z drewna o moze nijaki - ani cienki ani gruby.

Nie kazdy parapet musi wystawac. Lepiej jak parapet nie przeszkadza w cyrkulacji powietrza. Zalezy to takze od rodzaju grzejnika, bo po to sie umieszcza kaloryfer pod oknem , zeby ogrzewal w miare bez przeszkod "sciane" zimna. Szeroki bardzo wiec nie jest zbytnio wskazany, szczegolnie przy konwektorach.

Wiele wspolczesnych grzejnikow ma specjalnie profilowane wyloty powietrza, zeby nie brudzic scian , ale wiele grzejnikow pracuje w taki sposob , zeby grzac ciut ponizej temperatury przypalania kurzu i tu nie ma obaw nawet jesli grzejnik wisi przy bialych firanach.

Oczywiscie wylot grzejnika jak i sam nie moze byc przesloniety taka firana w koncu musi grzac pomieszczenie a nie zaslony :D .

a u mnie wszystko jest z kamienia:

kuchnia - parapety z granitu takiego jak blat;

salon i jadalnia - parapety z trawertynu jakim obłożony jest kominek;

gabinet - parapet z marmuru murphy

w łazience parapetów nie mam.

wszystkie parapety są wpuszczane w ściany po bokach i wszędzie poza kuchniąi jadalnią zakrywają lekko kaloryfery. grubość to 3 cm.

acha, w garażu i kotłowni mam parapety z płytek łazienkowych:) tak w ramach oszczędności odpadów glazurniczych :roll:

więcej parapetów wewnętrznych nie pamiętam ale tych co mam to nie żałuję :wink:

• 7 months później...