Żelka 05.09.2006 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2006 Z czego macie u siebie zrobione parapety wewnetrzne i jak sie Wam sprawdza takie rozwiazanie? Czy kaloryfery macie "zakryte" parapetami czy ich szerokosc konczy sie przed parapetem? No i jeszcze jedno , czy w lazience Wasz parapet zamontowany jest z malutkim spadkiem czy jest rowno? Jesli jest spadek to jaki i czy we wszystkich pomieszczeniach czy tylko w lazience? Dzieki za odpowiedzi. Jesli Wojtek2112 bedzie czytal, to poprosze o opinie jak byc powinno. Dzieki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawson 05.09.2006 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2006 1. agromarmur - ladny i OK2. kaloryfer wystaje z 3-4 cm poza parapet3. wszystkie z malutki spadkiem 4. wkute w sciane po bokach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 05.09.2006 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2006 mam konglomerat grubośc 3 cmwszystkie wysunięte na 5 cm poza mur ( 1/2 grubości grzejnika) wszystkie z delikatnym spadkiem ( ok 2 mm na 28 cm )acha wpuczczone boki na 5 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żelka 05.09.2006 19:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2006 Wielkie dzieki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
3porzeczki 06.09.2006 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2006 A czy jeżeli są kończą się równo z grzejnikiem to jest błąd? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żelka 06.09.2006 19:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2006 A czy jeżeli są kończą się równo z grzejnikiem to jest błąd? U nas w większości tak jest. Nasz facet od montowania parapetów, mówił nam, ze raczej kaloryfery powinny być zakryte. Mówił, ze nie nadarzę z praniem firan jeśli tak nie zrobię...wiec nie zrobiłam tak tylko w pokoju dziennym, gdzie kaloryfer jest zabójczo szeroki i parapet był by jak stół... Chyba tak i tak jest dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 06.09.2006 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2006 ... Chyba tak i tak jest dobrze. Masz racje nie ma sztywnej reguly. Moze byc tak jak pisze Rezi : wypuszczony w scine po bokach, moze byc rowno z oknem, moze byc szeroko i calkiem wasko. Parapet to tmoze byc tez polka, blat, podest. Wszystko zalezy od charakteru i stylistyki wnetrza czy bedzie cienki, z kamienia,konglomeratu, mozaiki,gresu czy tez gruby z drewna o moze nijaki - ani cienki ani gruby. Nie kazdy parapet musi wystawac. Lepiej jak parapet nie przeszkadza w cyrkulacji powietrza. Zalezy to takze od rodzaju grzejnika, bo po to sie umieszcza kaloryfer pod oknem , zeby ogrzewal w miare bez przeszkod "sciane" zimna. Szeroki bardzo wiec nie jest zbytnio wskazany, szczegolnie przy konwektorach. Wiele wspolczesnych grzejnikow ma specjalnie profilowane wyloty powietrza, zeby nie brudzic scian , ale wiele grzejnikow pracuje w taki sposob , zeby grzac ciut ponizej temperatury przypalania kurzu i tu nie ma obaw nawet jesli grzejnik wisi przy bialych firanach. Oczywiscie wylot grzejnika jak i sam nie moze byc przesloniety taka firana w koncu musi grzac pomieszczenie a nie zaslony . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tedii 06.09.2006 23:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2006 http://republika.pl/blog_uw_3055088/3061913/tr/parapet1.jpgSosna klejona. Capon+ trzy razy lakier.Lekki spadek 1-2%.Montowany na piankę i kołki samomocujące wpuszczone na 0,5cm i zasklepione kołkami sosnowymi.Tu akurat nie wystaje bo podłogówka ale na piętrze o 1cm szersze niż kaloryfery. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika B 07.09.2006 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2006 Ja wybrałam marmur... z odpadów. Na składowisku, do każdego pokoju wybrałam inny, pasujący kolorem do planowanego wystroju. Tylko w salonie będą z kamienia takiego jak na kominek. W sumie wyszło o połowę taniej, a kamień to kamień. Jak wyjdzie - pokażę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
areq 07.09.2006 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2006 Konglomerat firmy heliopal. Dośc tani a prezentuje się przyzwoicie.Zaokrąglone brzegi,w ścianie mocowanie na 2-3 cm z każdej strony,wypuszczony do wewnątrz na jakieś 5-7cm.P.S. chciałem marmurowy ale cena była jak dla mnie delikatnie mówiąc wysoka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lagerfeld 07.09.2006 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2006 a u mnie wszystko jest z kamienia: kuchnia - parapety z granitu takiego jak blat; salon i jadalnia - parapety z trawertynu jakim obłożony jest kominek; gabinet - parapet z marmuru murphy w łazience parapetów nie mam. wszystkie parapety są wpuszczane w ściany po bokach i wszędzie poza kuchniąi jadalnią zakrywają lekko kaloryfery. grubość to 3 cm. acha, w garażu i kotłowni mam parapety z płytek łazienkowych:) tak w ramach oszczędności odpadów glazurniczych więcej parapetów wewnętrznych nie pamiętam ale tych co mam to nie żałuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 07.05.2007 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2007 A co myślicie o wytrzymałości takich parapetów? (Areq, dzięki za nazwę firmy): http://www.oktom.com.pl/index.php?id=helolit http://www.oktom.com.pl/produkty/heliolit/nr50.jpg http://www.oktom.com.pl/produkty/heliolit/w2.gif http://www.oktom.com.pl/produkty/heliolit/w1.gif http://www.oktom.com.pl/produkty/heliolit/w3.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts