Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budować czy remontować - proszę o rady

makro

Recommended Posts

Jestem właścicielem działki ze starym przedwojennym domem. Dom ok. 140m2. Dom z cegły, (podobno w bardzo dobrym stanie cegła). Połowa domu ma fundamenty około 2m. druga połowa nie ma, ma tylko pod jedym pokojem wykopane jakąś piwniczkę. Dom był budowany podobno w 2 etapach i to jest tego powodem, ale podłogi były wylewane w tej części. W domu powinnam wymienić tynki (obecnie tynki z trzciną), dach, wszystkie instalacje, gazową, elektryczną, kanalizę. Pewnie podłogi też są do zrobienia. Okna. Wymiana schodów na poddasze.Przekształcenie jednego pokoju w łazienkę.Wilgoci w tym domu nie widać pomimo że dach jest w kiepskim stanie - w jednym miejscu lekko zarwany. Z domem nigdy nie było większych problemów - dom po wójku.

Mogę też trochę niżej się wybudować, działka jest nieuzbrojona -ok.30metrów od tego starego domu. Działka jeszcze ma status gruntów ornych (podobno w mieście nie ma problemów z przekształceniem tego) ), do tego dochodzi budowa drogi.

Mieliśmy jednego kierownika budowy powiedział nam żeby się lepeij budować, a ten stary wyremontować i wynająć. Powiedział że nam wybuduje dom 100m2 za 300tys. zł. Ja myśle że to sporo za tyle metrów i chciał nas naciągnąć. Ja osobiście wolałabym remont, większy metraż, mniej problemów. Tylko boję się żeby nie utopić w nim pieniędzy.

Dlatego proszę o rady!! Warto remontować?

Wszystko zależy od tego ile masz środków finansowych.

Nie łudź się, że ten dom nie wymaga remontu, a jak go już zaczniesz to końca nie będzie widać i mówię to z własnego doświadczenia.

Możesz mieszkać w wyremontowanym, odnowionym starym domu z "duszą" lub w super nowym domu z katalogu. Remontując stary dom, nigdy nie będziesz wiedział jaki będzie jego ostateczny wizerunek, w przeciwieństwie do domu nowego...I co najważniejsze: obie inwestycje będą kosztowały tyle samo... :wink:

Nie chciałabym przekroczyć 200tys.zł, nie wiem czy to jest do zrobienia, bo pracy w tym domu jest dużo, my nie mamy pojęcia o takich remontach, więc będzie trzeba do większości prac zatrudnić ludzi. Zastanawiam się jeszcze czy w pierwszej kolejności możemy wymienić dach a potem wymienić tynki itd.