gawel 05.09.2006 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2006 W zwązku ze zmienną pogodą oraz zblizającą się jesienią i zimą trzeba zadbać nie tylko o drewno do kominka ale również o paliwko dla ducha I dlatego mam pytanie czy ktos ma przepis na domowe winko, taki zupelnie normalny bo to jest na witrynach tematycznych to jakas chemia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.09.2006 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2006 śliweczki mocno dojrzałe z własnej działeczki wypestkować, do balonu wrzucić i cukrem zasypać czekać z 2 tygodnie i teraz : owoce odlać ale nie wywalać tylko zalać wodą z cukrem, a syrop zlać i dodać spirytusiku troszkie no i mamy śliwowice, i jak poczekamy to winko się zrobi jest super albo śliweczki wypestkowac ale nie wszystki pozostawic na miesiąc w ciemnej piwnicy w zamknietym naczyniu (beczce) po tym czasie zagotować przez aparaturę skraplającą (wiemy o co chodzi) no i mamy super napitek Polecam PS. Babcia żony była 36 lat pracownikiem Polmosu Łódzkiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 06.09.2006 08:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2006 Dzieki ! Jeżeli to tak smakuje jak brzmi to na prawde musi byc super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bratki 06.09.2006 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2006 Mój przepis? Jest taki: "Kochanie, co tam mamy w barku dobrego?" No dobra wczoraj pierwszy raz w życiu zrobiłam sherry, ale wina nie odważyłabym się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 06.09.2006 10:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2006 chyba porwalem sie z motyką na słonce (wiatr*) z tym winem *neporzebne skreslic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 06.09.2006 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2006 chyba porwalem sie z motyką na słonce (wiatr*) z tym winem *neporzebne skreslic Nie przesadzaj zobacz tutaj http://www.wino.org.pl/forum/forumdisplay.php?fid=9&page=2 lub tu http://alkohologia.blog.onet.pl/2,ID27919186,index.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 06.09.2006 10:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2006 no dzieki fajne stronki ale takie juz ogladałem mnie chodzi o prosty sposób na winko owocowe bez żadnych trudnodostępnych komponentów po prostu domowe a nie netowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Siouxiee 06.09.2006 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2006 Tak prawdę mówiąc nigdy nie trzymam się przepisów, z owoców jakie wpadną mi w ręce (winogrona, jabłka, czy nawet truskawki) wyciskam sok, zalewam wodą z cukrem, potem dodaję zacier z drożdży winiarskich i soku. Po pierwszej, silnej fermentacji (jakieś 3 tygodnie, aż się winko "wyciszy" delikatnie je ściągam znad osadu, ewentualnie dosładzam i nastawiam na drugie "okrążenie". Po około miesiącu winko powinno juz się lepiej sklarować i dla pragnących nadaje się juz do spożycia. Ale lepiej jednak nastawić na trzecie okrążenie dla lepszego sklarowania, większej mocy no i przede wszystkim dla lepszego smaku. trzeba tylko pamietać o zachowaniu odpowiedniej zawartości cukru, by drożdże mogły dalej fermentować (wystarczy wziąć je na smak, by nie było kwaśne), ale przesłodzenie wina z kolei sprawi że staje się ono ciężkie w spożyciu zwłaszcza w większych ilościach, no ale to juz kwestia indywidualnych upodobań Także nie ma co bacznie śledzić przepisów - trzeba tylko trenować, trenować i jeszcze raz TRENOWAĆ!! - wszak trening czyni mistrza Miłego spożywania własnych produktów winiarskich!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 06.09.2006 11:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2006 Dzieki o to mi młasnie chodziło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 06.09.2006 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2006 Mam kolege który zdobywa nagrody za "pędzenie" wina- faktycznie kiedys sie nim kilka osób nałoiło (wcale wina nie pijają) i na drugi dzień stwierdzili że po pierwsze czują sie super a po drugie było naprawdę pyszne. A samemu? Dzięki uprzejmości Jeziera z małżonką postaramy się wkrótce o własne (winogron mamy spory nadmiar - bo rosną jak wściekłe). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 06.09.2006 17:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2006 Mam kolege który zdobywa nagrody za "pędzenie" wina- faktycznie kiedys sie nim kilka osób nałoiło (wcale wina nie pijają) i na drugi dzień stwierdzili że po pierwsze czują sie super a po drugie było naprawdę pyszne. A samemu? Dzięki uprzejmości Jeziera z małżonką postaramy się wkrótce o własne (winogron mamy spory nadmiar - bo rosną jak wściekłe). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 17.09.2006 15:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2006 Tak prawdę mówiąc nigdy nie trzymam się przepisów, z owoców jakie wpadną mi w ręce (winogrona, jabłka, czy nawet truskawki) wyciskam sok, zalewam wodą z cukrem, potem dodaję zacier z drożdży winiarskich i soku. Po pierwszej, silnej fermentacji (jakieś 3 tygodnie, aż się winko "wyciszy" delikatnie je ściągam znad osadu, ewentualnie dosładzam i nastawiam na drugie "okrążenie". Po około miesiącu winko powinno juz się lepiej sklarować i dla pragnących nadaje się juz do spożycia. Ale lepiej jednak nastawić na trzecie okrążenie dla lepszego sklarowania, większej mocy no i przede wszystkim dla lepszego smaku. trzeba tylko pamietać o zachowaniu odpowiedniej zawartości cukru, by drożdże mogły dalej fermentować (wystarczy wziąć je na smak, by nie było kwaśne), ale przesłodzenie wina z kolei sprawi że staje się ono ciężkie w spożyciu zwłaszcza w większych ilościach, no ale to juz kwestia indywidualnych upodobań Także nie ma co bacznie śledzić przepisów - trzeba tylko trenować, trenować i jeszcze raz TRENOWAĆ!! - wszak trening czyni mistrza Miłego spożywania własnych produktów winiarskich!! No dobra moje winko już z 6 tygodni stoi skonczyło bulkac skonsumowało 2 kg cukru (ok 10 litrów nastwu) i co dalej ??? Osadu nie ma zbyt wiele i troszke sie oczysciło (ja je robilem z niechodliwego soku wisniowego+owocowego+jabłkowego itp zeszlorocznego), co mam dalelej robic czy jeszcze cukru czy może pożywke ??? (no własnie mam drugi nastaw w planie dodac drożdze winne i pozywke od razu???) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Siouxiee 17.09.2006 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2006 Tak prawdę mówiąc nigdy nie trzymam się przepisów, z owoców jakie wpadną mi w ręce (winogrona, jabłka, czy nawet truskawki) wyciskam sok, zalewam wodą z cukrem, potem dodaję zacier z drożdży winiarskich i soku. Po pierwszej, silnej fermentacji (jakieś 3 tygodnie, aż się winko "wyciszy" delikatnie je ściągam znad osadu, ewentualnie dosładzam i nastawiam na drugie "okrążenie". Po około miesiącu winko powinno juz się lepiej sklarować i dla pragnących nadaje się juz do spożycia. Ale lepiej jednak nastawić na trzecie okrążenie dla lepszego sklarowania, większej mocy no i przede wszystkim dla lepszego smaku. trzeba tylko pamietać o zachowaniu odpowiedniej zawartości cukru, by drożdże mogły dalej fermentować (wystarczy wziąć je na smak, by nie było kwaśne), ale przesłodzenie wina z kolei sprawi że staje się ono ciężkie w spożyciu zwłaszcza w większych ilościach, no ale to juz kwestia indywidualnych upodobań Także nie ma co bacznie śledzić przepisów - trzeba tylko trenować, trenować i jeszcze raz TRENOWAĆ!! - wszak trening czyni mistrza Miłego spożywania własnych produktów winiarskich!! No dobra moje winko już z 6 tygodni stoi skonczyło bulkac skonsumowało 2 kg cukru (ok 10 litrów nastwu) i co dalej ??? Osadu nie ma zbyt wiele i troszke sie oczysciło (ja je robilem z niechodliwego soku wisniowego+owocowego+jabłkowego itp zeszlorocznego), co mam dalelej robic czy jeszcze cukru czy może pożywke ??? (no własnie mam drugi nastaw w planie dodac drożdze winne i pozywke od razu???) Na pewno musisz je spuścić z balonu, by na dole zostały resztki obumarłych drożdży (nawet jeśli objętościowo osadu jest niedużo), bo pozostawienie ich w winie pogorszy jego smak. Jak dotąd ma drugi nastaw nie dodawałem drożdży ani pożywki, wystarczało tylko dosłodzenie wina, chyba że przy ściąganiu stwierdzisz, że jest bardzo słodkie to wówczas taka ilość cukru powinna drożdżom wystarczyć do dalszej cichej fermentacji. Także za dobry miesiąc będziesz mógł już rozpocząć pomału pierwsze degustacje.. Tylko skombinuj sobie wcześniej jakieś sprawdzone tabletki przeciwbólowe, bo młode wino daje nieźle po głowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.