Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pistolet do malowania scian

Recommended Posts

próbowałem :D

mam jeszcze 2 sztuki , różne dysze od 1,5 do 2,5

różne farby od tanich: dekoral akrylit W do naprawdę ok : caparol, oikos, tikkurila

nie polecam

efekt niezadowalający ale dla osoby nie przywiązującej wagi do szczegółów może być ok

ja jestem bardzo upierdliwy - pomalowaną ścianę oglądam z żarówką 100W pod różnymi kątami - nie wychodzi dobrze

ale dopiero 6-ty malarz zrobił że jestem zadowolony - wałkiem :D

poprzednim dziękowałem po oglądnięciu próbki roboty;

Też malowałem takim ustrojstwem elektromechanicznym. Mordęga straszna, efekty gorsze niż wałkiem. Jeśli już chcesz malować natryskowo, to lepsze efekty osiągniesz starym sposobem, tj. pompką malarską. "Łyka" kazdą farbę, powierzchnia krycia wieksza niż w pistolecie. Minusem jest druga osoba potrzebna do "napędu", oraz, co istotne, dużo sprzątania (lub bardzo dokładne wymaskowanie okien i obłożenie folią podłogi) - bardzo "pyli" lecz to już taki urok malowania natryskowego.

Mam takiego wagnera na prąd , działa on własnie tak samo jak te słoiczki z odkurzaczem .

Nie nadaje sie on do malowania ścian .

Kupiłem go do malowania drzwi i różnych rzeczy emaliami.

Drzwi i różne listewki wychodzą super , ale trzeba farbe rozmaiać.

Meble tym malowałem też wyszły ok.

Próbowałem ściane , ale farba ścienna jest za gęsta i nie pójdzie , a po rozpuszczeniu nie kryje.

Pistolet elektryczny : widziałem demonstrację działania w Pznańskim Auchanie nadaje się jedynie do rozrzedzonych farb, nie ma najmniejszych szans by położył równą warstwę akrylowej farby bez zacieków i malowania wszystkiego w koło, dobry wałek zrobi to o wiele lepiej.

Pistolet malarski , ta wielka rura pompowana nogą lub ręcznie, faktycznie świetnie pokrywa spore powierzchnie, używałem go do malowania klatki schodowej gdzie ściany i sufit (miejscami ponad 3m wysoko) pokryte były tradycyjnym barankiem z pacy, jednak ma również wady: kapie, chlapie i faktycznie nadaje się do malowania sporych powierzchni w jednakowym kolorze.

Polecam dobre wałki i trochę wysiłku a efekt będzie super.

pozdrawiam

Własnie mam ten drugi , huczący , działa na zasadzie odkurzacza , efekt na drewnie i drzwiach jest super , ale nie nadaje sie do ścian.

Ten pierwszy działa tak ze tłoczek mechanicznie pompuje farbe bez użycia powietrza , i jak pamietam to strasznie ciapał małymi kropelkami farby.

Szczerze mówiąc niewiem do czego służy (ten pierwszy) , moze własnie do farb latexowych na sciane nie wiem , bo ja próbowałem go z olejną na drewnie , i ciapał.

• 6 years później...
Podbijam temat. WIdze że wiele osób było zainteresowanych malowaniem natryskowym. Ja myślę by takim pistoletem pomalować ogrodzenie zrobione z kątownika i ceownika. Jakiejś specjalnie super jakości malowania nie oczekuje, ale żeby to wreszccie zrobić. Część pomalowaliśmy pędzlami ale zajmuje to tyle czasu, że nam urlopu zabrakło, więc myślimy nad takim pistoletem. Na allegroszu są takie nawet za 70zł http://allegro.pl/pistolet-do-malowania-paint-zoom-kompresor-650w-i3459819769.html lub droższe za ok 220zł http://allegro.pl/graffity-pistolet-do-malowania-malarski-kompresor-i3452406662.html . Nie wiem ile to jest warte użytkowo ale nawet traktując taki pistolet jednorazowo, tzn na kilka dni malowania chyba się opłaci. Malowalibyśmy farbą podkłądową i chlorokauczukową. Obydwie są rzadsze od farb ściennych. Co o tym myslicie? Macie doświadczenie z takimi kompresorkami