Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

folia w rynnie a podci?ganie wody

Recommended Posts

Wczoraj zauważyłem kolejne niepokojące zjawisko w moim dachu. Otóż foila dachowa wysokopaoprzepuszczalna, której koniec jest, zgodnie ze sztuką, wyprowadzony do rynny (osłonięty pasem nadrynnowym) podciąga wodę! Patrząc od środka na okap wzdłuż okapu widoczne jest zawilgocenie, dochodzące do kilku centymetrów od brzegu. A wczoraj padał maly deszczyk i krótko. Co wy na to? Macie to samo.

Raczej nie, choć pokrycie mam rzeczywiście nieszczelne (co i rusz szukam porady na tym forum, ale na razie nikt nic konkretnego mi nie powiedział). Sprawa jest taka, że pokłóciłem sie o to z dekarzami, którzy poprawial mi okapy, i nie wiem co jest winne

- oni (zarzekają się, że zrobili zgodnie ze sztuką),

- folia (poprzednio była zawinięta na deskę okapową, mokła non-stop, może przemarzła i "nie trzyma")

- dachówka i pokrycie (ale przed przeróbką okapów tego nie było)

Przy najbliższej ulewie (może sam ją zrobię - z węża) sprawdzę kolejne pasy folii. Już ja się dowiem!

Zrobię testy tej przeklętej folii. Nikomu nie doradzę folii paroprzepuszczalnej. Moi dekarze mówią, że tylko deskowanie i papa. Folia to wynalazek i jest niesprawdzona na dachach przez dziesięciolecia jak deskowanie.

Zobaczcie, jak w folii, w której przecież są mikro-lejki, zamarznie woda, to lód rozszerzając się, rozszerzy te lejki i po folii. A przecież to się dzieje wielokrotnie, jeśli dach jest nieszczelny. I co? Wydać kupę szmalu po to, żeby dać wełnę na pełną wysokośc krokwi, a i tak dekarze, a nawet sami producenci folii, mówią żeby dawać szczelinę. To równie dobrze mogłem dać folię za 1 zł/mkw a nie za 4.