Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Na jakiej wysokości powinno być wejście kominka do komina?

e.kala

Recommended Posts

Jak na razie krótko pracowało, bo włącza się jak pracuje kominek, a kominek pracował niewiele. Wrowadziliśmy się na początku lipca br., ale w zimie robiłem w domu, praktycznie każdego popołudni i w weekendy jakieś prace wykończeniowe. Tak czy inaczej nie ma zabrudzeń. Filtr jest jeden przed turbiną, czyli pomiędzy kominkiem a turbiną. Za nie daje się filtrów.

Całkowite koszty materiałów to 1400zł, w tym wentylator kominowy 593zł i regulator obrotów 170zł, reszta to rury izolowane trójniki opaski zaciskowe i anemostay (3)

Szkoda brać fachowca to takie proste, że można spokojnie zrobić samemu.

Porozmawiaj z mężem. Chętnie odpowiem na pytania dot montażu itp.

Ważne tylko aby w okolicę turbiny doprowadzić 230V - (gniazdo) i do tego gniazda doprowadzić kabel 3 x 1,5mm2 do podłączenia regulatora obrotów, który można umieścić w dowolnym miejscu domu. Ja mam go na górnym hallu. Regulator monuje sie podtynkowo w puszce typowej dla wyłacznika oświetlenia.

Po to sie wprowadza te rure do komina wyzej aby po drodze oddala jeszcze cieplo.U nas jest jakies 180cm od podlogi.Na dodatek na tej rurze mamy tzw radiator i tez po to aby zwiekszyc ilosc oddawanego ciepla.

Na poczatku mielismy rure wprowadzona do komina na wysokosci kominka ,po przerobce[na 180cm plus radiator] odczuwa sie o wiele wieksza wydajnosc kominka.Mamy rozprowadzone rury po calym domu.Kominek Jotul Panorama.

! Najważniejsze aby podejscie do komina było pod kątem 45' ! Wtedy spadek ciągu spowodowany wygięciem czopucha jest niewielki i nie jest atkie istotne w którym miejscu zrobisz podejscie. ja mam podejscie do komina zaraz nad wkładem (spartherm varia) na wys ok 180. Obudowany kominek ma wysokość 210.

• 2 weeks później...
Rozumiem, że dziurę w stropie trzeba zostawić nad kominkiem. Akurat u mnie nad kominkiem będzie ściana działowa pokoi dzieci. Czy ta rura może być w pokoju, czy też lepiej ją prowadzić przez przedpokój u góry.

U mnie ta rura przechodzi pionowo przyścianie w sypialni. Została obudowana rygipsem pod którym dodatkowo jest ok 5cm wełny z ocieplenia poddasza. Po wyszpachlowaniu i pomalowaniu nikt by nie wpadł na to, że tam jest rura. Część ściany i tak nieco wystawała (była szersza) na szerokości komina, więc po prostu teraz tak wygląda jakby komin był szerszy. W przyszłości całość będzie zabudowana szafą wnękową, więc nie chciałem aby coś się specjalnie nagrzewało, ale po testach z pracującym kominkiem widać że ta sama rura już dobrze izoluje i na zewnątrz nie jest gorąca, nawet nie specjalnie ciepła.