krzysztofh 07.09.2006 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2006 Jak na razie krótko pracowało, bo włącza się jak pracuje kominek, a kominek pracował niewiele. Wrowadziliśmy się na początku lipca br., ale w zimie robiłem w domu, praktycznie każdego popołudni i w weekendy jakieś prace wykończeniowe. Tak czy inaczej nie ma zabrudzeń. Filtr jest jeden przed turbiną, czyli pomiędzy kominkiem a turbiną. Za nie daje się filtrów.Całkowite koszty materiałów to 1400zł, w tym wentylator kominowy 593zł i regulator obrotów 170zł, reszta to rury izolowane trójniki opaski zaciskowe i anemostay (3)Szkoda brać fachowca to takie proste, że można spokojnie zrobić samemu.Porozmawiaj z mężem. Chętnie odpowiem na pytania dot montażu itp.Ważne tylko aby w okolicę turbiny doprowadzić 230V - (gniazdo) i do tego gniazda doprowadzić kabel 3 x 1,5mm2 do podłączenia regulatora obrotów, który można umieścić w dowolnym miejscu domu. Ja mam go na górnym hallu. Regulator monuje sie podtynkowo w puszce typowej dla wyłacznika oświetlenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LamiaReno 07.09.2006 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2006 krzysztof: jakiej firmy masz turbinę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e.kala 07.09.2006 21:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2006 Rozumiem, że dziurę w stropie trzeba zostawić nad kominkiem. Akurat u mnie nad kominkiem będzie ściana działowa pokoi dzieci. Czy ta rura może być w pokoju, czy też lepiej ją prowadzić przez przedpokój u góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa i aleksander 08.09.2006 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2006 Po to sie wprowadza te rure do komina wyzej aby po drodze oddala jeszcze cieplo.U nas jest jakies 180cm od podlogi.Na dodatek na tej rurze mamy tzw radiator i tez po to aby zwiekszyc ilosc oddawanego ciepla.Na poczatku mielismy rure wprowadzona do komina na wysokosci kominka ,po przerobce[na 180cm plus radiator] odczuwa sie o wiele wieksza wydajnosc kominka.Mamy rozprowadzone rury po calym domu.Kominek Jotul Panorama. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 08.09.2006 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2006 ! Najważniejsze aby podejscie do komina było pod kątem 45' ! Wtedy spadek ciągu spowodowany wygięciem czopucha jest niewielki i nie jest atkie istotne w którym miejscu zrobisz podejscie. ja mam podejscie do komina zaraz nad wkładem (spartherm varia) na wys ok 180. Obudowany kominek ma wysokość 210. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witekk 18.09.2006 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2006 KOchani dajcie znać, z której strony świata (Dolny Śląska) będzie najlepsze doprowadzenie powietrza do kominka. Mój budynek wschód-zachód. Jeden wykonawca twierdzi, że od zachodu, drugi, że od wschodu ponieważ śnieg nie zasypie itp. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zavadcoff 19.09.2006 05:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2006 Od tej strony, co wieją wiatry, czyli prawdopodbnie u Ciebie od zachodu. Wlot robisz na tak dobranej wysokości, żeby śnieg go nie zasypał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 19.09.2006 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2006 krzysztof: jakiej firmy masz turbinę? Sorry trochę się zagapiłem http://www.alnor.com.pl/oferta/asortyment/flex/index.html to jest przykład rur do rozprowadzenia ciepłego powietrza, a trubinę mam chyba firmy Dospel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 19.09.2006 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2006 Rozumiem, że dziurę w stropie trzeba zostawić nad kominkiem. Akurat u mnie nad kominkiem będzie ściana działowa pokoi dzieci. Czy ta rura może być w pokoju, czy też lepiej ją prowadzić przez przedpokój u góry. U mnie ta rura przechodzi pionowo przyścianie w sypialni. Została obudowana rygipsem pod którym dodatkowo jest ok 5cm wełny z ocieplenia poddasza. Po wyszpachlowaniu i pomalowaniu nikt by nie wpadł na to, że tam jest rura. Część ściany i tak nieco wystawała (była szersza) na szerokości komina, więc po prostu teraz tak wygląda jakby komin był szerszy. W przyszłości całość będzie zabudowana szafą wnękową, więc nie chciałem aby coś się specjalnie nagrzewało, ale po testach z pracującym kominkiem widać że ta sama rura już dobrze izoluje i na zewnątrz nie jest gorąca, nawet nie specjalnie ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolia 19.09.2006 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2006 my mam na ok 2 m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bul 19.09.2006 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2006 Przeważający pogląd to właczenie się do komina na wysokoś,ci od 1,5 do 1,7 m. Jeżeli mam komin postawiony na stropie (jakieś 2,7 m) to znaczy że kominek będzie niewłaściwie funkcjonował? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witekk 19.09.2006 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2006 Zavadcoff serdeczne dzięki. Tego wykonawcę, który proponujm mi doprowadzenie powietrza od wschodu - pogonię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts