Wojty 06.09.2006 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2006 My będziemy mieszkać na Bajecznej, yuż przy Przyjaznej. Sąsiedzi wymyślili nazwy zanim kupiliśmy działkę. A my bedziemy mieszkać na ul. Jasia i Małgosi (w hurtowniach to nie chcą wierzyć jak podajemy gdzie mają wieźć towar) a obok jest juz uliczka "Siedmiu Krasnoludków" - to bedzie dopiero bajkowe osiedle Wojty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 06.09.2006 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2006 . W Krakowie jest ul. Kupa. A w radio przed chwilą usłyszałam o ul. Ciołka a co w tym niezwyklego czy smiesznego? To bardzo znana historyczna postac....- Erazm Ciołek - biskup płocki i dyplomata, wcześniej sekretarz Aleksandra Jagiellończyka, poseł i mecenas sztuki i literatury . A nazwisko - jedno z najznakomitszych szlacheckich i jedno z najstarszych w Polsce... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_m 06.09.2006 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2006 My będziemy mieszkać na Bajecznej, yuż przy Przyjaznej. Sąsiedzi wymyślili nazwy zanim kupiliśmy działkę. A my bedziemy mieszkać na ul. Jasia i Małgosi (w hurtowniach to nie chcą wierzyć jak podajemy gdzie mają wieźć towar) a obok jest juz uliczka "Siedmiu Krasnoludków" - to bedzie dopiero bajkowe osiedle Wojty W centrum Wrszawy jest Kubusia Puchatka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 06.09.2006 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2006 Nazwa ulicy, jeśli mamy możliwość jej zaproponowania moim zdaniem powinna :1. Być krótka, najlepiej jednowyrazowa2. Nie zawierać polskich znaków diakrytycznych (ż, ó, ł ...)3. Być łatwa do wymówienia przez obcokrajowców w sposób fonetyczne zbliżony. Nie zawierać także rz, cz, sz, ch4. Nie mieć smutnych skojarzeń, ale i niezbyt wesoła5. Nie występować w tej samej gminie/mieście6. Jeśli mieszkamy pod dużym miastem, także w tym mieście nie występować. Bo jak naszą gminę włączą do dużego miasta - nazwa będzie zmieniona. A to pociąga wyrobienie nowych dokumentów (prawo jazdy, dow. osob.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 06.09.2006 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2006 Cudne Manowce sa cudne! A nam kazali wybierać spośród kwiatów (mało odkrywcze, ale i tak lepsze niż gdybyśmy musieli szukać polityka godnego uczczenia). Po naradach rodzinnych były dwie propozycje - Bławatkowa i Stokrotkowa. Rzut monetą zadecydoawał - Bławatkowa. Zobaczymy, co na to Rada Miasta. Ja miałam pomysł, żeby tak np. od bohaterów Trylogii Sienkiewicza. Te "baśniowe" nazwy też mi się podobają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 06.09.2006 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2006 Moja łajw dostała za zadanie wymyślenie nazw dla 4 ulic. I mimo sugesti JP2, itp (na wsiach normalka) wybrała rycerska tematykę np kasztelańska itp. Tak troszkę inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damro 06.09.2006 16:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2006 Ja pracuję przy ul.Na Ostatnim Groszu,jak tankuję paliwo w innym mieście to też nieżle "polewają" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
areq 06.09.2006 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2006 o to by pasowało do mojej ulicy , to prawda na umultowie ceny są zawrotne, chociaż na Strzeszynie jeszcze gorsze. Chyba kupiłam tam działkę w ostatniej chwili, bo teraz (po roku), już by mnie nie było wogóle na nią stać (czasami za metr wystawiają 350 zł!) i działek na razie nie ma za dużo. O matko,to gdzie sątakie ceny za metr? Poznań, ale to są praktycznie działki miejskie, chociaż na uboczach mista, no ale do centrum jest tylko 7 km, po dobrych drogach (tzn. bezkorkowych prawie), w leśnych okolicach. Strzeszyn, na którym ja będę mieszkała, leży przy trzech jeziorach, oczywiście nie bezpośrednio. Jest autobus miejski (i nocny ), osiedle zupełnie nowe budowane w polu, ale są i bloki i dużo szeregowców, no i domów wolnostojacych. Jest to cudowna alternatywa dla osiedli blokowych, bo żyjesz na kupie trochę, blisko ludzi, ale u siebie. Ja jeszcze płaciłam 200 zł za metr, teraz można kupić w podobnej cenie (220-250), ale tylko duże działki powyżej 1000 m2. Na Różanym Potoku od 70euro za metr,tylko podaży nie ma,bo się działki skończyły:) Na Strzeszynie tak drogo? Te pod szeregowce to są po 300-350zł a nawet i więcej ale działka ma bodajże 200-250m2. Ale wracając do głównego wątku.Moja ulica zwie się Krańcowa,pewno dlatego ,ze ostatnia we wsi:):)A numer domu będe miał taki sam jak teraz numer mieszkania. Podobają mi się proste nazwy łatwe do zapamiętania np. odzwierzęce ( Lisia,Borsucza,Kuniasta:) ) oraz odroślinne (Chabrowa,Rumiankowa,Słomy Makowej :) ) Na razie Cudne Manowce jak dla mnie rządzą.!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Goni_Mnie_Peleton 06.09.2006 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2006 ul. K0niec Swiata lub ul. P0czatek K0nca (jedna literka mi nie wch0dzi ) Sielski Zakatek Milych Sasiad0w Spacer0wa Fajna Ur0ki Przedmiescia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żelka 06.09.2006 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2006 Cos co szybko i latwo sie pisze. Dobra, no chyba, ze Miła Dluga, no chyba, ze Krotka Polna, no chyba, ze Lesna Prosta, no chyba, ze Na zakręcie Brzozowa, no chyba, ze Dębowa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Goni_Mnie_Peleton 06.09.2006 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2006 ul Dr0gaul D0znaniaul Znanaul Slawnaul Cud0wnych D0znanul 0dl0t0waul Zakrec0naul Milych Sk0jarzenul Sukces0wul Przyjemnaul 0ptymist0wul Wiejskie Ur0kiul D0brych Wyb0r0wul Szczesliwych Przypadk0wul Szer0kich H0ryz0nt0wul Przemyslenul Cieplych Dniul Szczesliwe Lataul P0g0dnych P0rank0wul Bezpiecznaul Wes0lych Swiatul Zg0dnaul Naszaul Czystaul Ur0kliwaul Z Klimatemul P0dmiejskie Klimatyul P0ezja Wertep0wu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ddoommiinniikk 06.09.2006 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2006 ul Dr0ga ul D0znania ul Znana ul Slawna ul Cud0wnych D0znan ul 0dl0t0wa ul Zakrec0na ul Milych Sk0jarzen ul Sukces0w ul Przyjemna ul 0ptymist0w ul Wiejskie Ur0ki ul D0brych Wyb0r0w ul Szczesliwych Przypadk0w ul Szer0kich H0ryz0nt0w ul Przemyslen ul Cieplych Dni ul Szczesliwe Lata ul P0g0dnych P0rank0w ul Bezpieczna ul Wes0lych Swiat ul Zg0dna ul. Goni Mnie Peleton Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akacja 06.09.2006 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2006 ul Dr0ga ul D0znania ul Znana ul Slawna ul Cud0wnych D0znan ul 0dl0t0wa ul Zakrec0na ul Milych Sk0jarzen ul Sukces0w ul Przyjemna ul 0ptymist0w ul Wiejskie Ur0ki ul D0brych Wyb0r0w ul Szczesliwych Przypadk0w ul Szer0kich H0ryz0nt0w ul Przemyslen ul Cieplych Dni ul Szczesliwe Lata ul P0g0dnych P0rank0w ul Bezpieczna ul Wes0lych Swiat ul Zg0dna ul Nasza ul Czysta ul Ur0kliwa ul Z Klimatem ul P0dmiejskie Klimaty ul P0ezja Wertep0w u Jakby tak zebrać to wszystko "do kupy", to wyjdzie ulica Wszystkiego Najlepszego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Goni_Mnie_Peleton 06.09.2006 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2006 ul Beztr0skiul Zadumaniaul Wyp0czynkuul Dumaniaul Imprez0waul D0brych Wsp0mnienul Na Skraju Miastaul Przed Miastemul Dalek0 0d Miastaul Dalek 0d Zgielkuul Dalek0 0d Zmartwienul D0br0tliwaul Ucieczki Przed MiastemUlica Ktora Uciekla z Miastaul Spelninych Marzenul Blisk0 D0 Rajuul P0mysl0wul Szczesciaul Szczesliwy Kacikul Wes0la Dziuraul Latwy D0jazdul Zawsze z G0rkiul Wzm0z0nej Uwagiul P0d 0kiem ul P0czucia Hum0ruul D0brych Kawal0wul D0brych Ludziul Url0p0waul Na Ziemiul K0smicznaul Ksiezyc0waul Zasypanych Krater0wul Jedyna Takaul Inna Niz Wszystkieul Wyjatk0waul W Chmurachul Sl0ncaul 0bl0k0wul Tutajul Tam Dalejul Bez 0graniczenul Wy0brazniul Smiechu/Usmiechuul Petli Czasuul W0lnych Dniul Wieczneg0 Szczesciaul Wiecznych Wakacjiul Siedmiu Niedziel W Tyg0dniuul 24 Radosnych Godzinul Nie Byle Jakaul Pocalunkowul Aniolowul Kulturalna ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prosciu 06.09.2006 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2006 to nazwy ulic proponują mieszkańcy ? niestety u mnie w gminie nadano nam numer tymczasowy mówiąc ze stały dostaniemy jak bedzie nazwa ulicy, ale żebysmy na to nie liczyli .....szkoda miłoby było mieszkać przy jakiejś ładnej ulicy ps w Lodzi jest takie osiedle na którym są ulice :Kubusia Puchatka, Jasia i Małgosi, zawsze jak byłem dzieckiem chciałem przy takiej ulicy mieszkać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sloneczny_slonecznik 07.09.2006 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2006 Czytałam kiedyś, że ludzie dali nazwę swojej uliczce - Cudne Manowce. widocznie to wielbiciele Starego Dobrego Małżeństwa ja będę mieszkać przy Willowej chociaż żadnej tam willi nie widziałam, a nasz domek na pewno willš nie będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
burgundczyk 07.09.2006 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2006 A ja bede mieszkal przy Ogrodowej. Miala byc Parkowa, ale okazalo sie, ze w malej wiosce juz taka istnieje. Nazwe wybieral sasiad, ktory byl wczesniej wlascicielem polowy dzialek przy tej nowej ulicy. Jego argumenty to prostota i brak polskich liter mysle ze to rozsadne podejscie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lemon 07.09.2006 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2006 witama ja będę ulicą Jana Pawła II dojeżdżał do poziomkowej przy której będę mieszkał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oldswan 07.09.2006 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2006 A mysmy w małym sasiedzkim referendum wybrali ul Pogodną Nazwa Krótka, ładna, nieskomplikowana dla cudzoziemców, po prostu super!!! I nieskromnie powiem - to była moja propozycja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renatka 07.09.2006 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2006 Mieszkańcy prywatnej uliczki, czyli też ja, wysłaliśmy do gminy nasze propozycje nazw, głównie baśniowe np. Leśnych elfów, Krasnoludków , ale też i inne np. ul. Poziomkowa, ul. Pod lasem Radni wybrali dla nas nazwę ul. Baśniowa Tys piknie!Niedaleko nas jest ul. Wypoczynkowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts