Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nazwa ulicy,pomóżcie

Damro

Recommended Posts

• Odpowiedzi 169
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

W pewnym miasteczku w województwie łódzkim od wielu lat (a może i wieków?) istnieją ulice o nazwach:

Błonie,

Podole,

Przydzałki,

Kopalnia Dolna,

Kopalnia Górna,

Góra Strzelecka,

Plac Straży,

Dobra Woda.

Nazwy te funkcjonowały zwyczajowo z dziada pradziada i kiedy zaczęto nadawać urzedowo nazwy tak pozostało. W przypadku rozwoju nowej osady warto iść tym tropem i nadawać ulicom nazwy takie, jak ten teren nazywali miejscowi. I kolejna uwaga: dróżkom o szerokości 4 m, przy której jest wjazd do 4 czy 6 domów, nie ma co nadawać nazwy ulicy; lepiej podpiąć je na jednym numerze z indeksem literowym do głównej drogi.

Ja przez 10 lat mieszkałam na ul. Księżycowej - jak podawałam adres to nie raz ludzie myśleli, że jaja sobię robie :lol:

Teraz tez będziemy musieli wymyślić jakąś nazwę dla naszej ulicy ale na razie nie wymyśliliśmy nic mądrego. Nie będę raczej oryginalna bo podobają mi się nazwy roślinne - kwiatowe, owocowe, ale i tak trzeba będzie dobrze pogłówkować bo w naszym mieście jest już osiedle i kwiatowe i owocowe a nie można się powtarzać. Jak nic sami nie wymyślimy to "podciągną" nas pod już istniejącą po sąsiedzku ul. Archimedesa a to mi się nie podoba :-?

Nazwa ulicy, jeśli mamy możliwość jej zaproponowania moim zdaniem powinna :

1. Być krótka, najlepiej jednowyrazowa

2. Nie zawierać polskich znaków diakrytycznych (ż, ó, ł ...)

3. Być łatwa do wymówienia przez obcokrajowców w sposób fonetyczne zbliżony. Nie zawierać także rz, cz, sz, ch

4. Nie mieć smutnych skojarzeń, ale i niezbyt wesoła

5. Nie występować w tej samej gminie/mieście

6. Jeśli mieszkamy pod dużym miastem, także w tym mieście nie występować. Bo jak naszą gminę włączą do dużego miasta - nazwa będzie zmieniona. A to pociąga wyrobienie nowych dokumentów (prawo jazdy, dow. osob.)

Jeśli chodzi o skojarzenia, to byłam kiedyś na pogrzebie w Łodzi. Ulica prowadząca na cmentarz miała nazwę Ostatnia. :o

............................

Też jestem za tym, żeby nazwy były nieskomplikowane, nigdy nie wiadomo, na kogo padnie zapisywanie Twojej ulicy. Widziałam kiedyś w ogłoszeniach ulicę Grota Roweckie :o :o :o

Ja mam domek przy Sosnowej i baaardzo się cieszę. Jeśli nazwy roślinne, które są chyba najwdzięczniejsze, wyczerpią się, można sięgnąć np. do nazw minerałów:

Bursztynowa, Malachitowa itp.

A swoją drogą, ciekawe, ile jest w naszych miastach takich ulic, co by się nadawały prosto do komedii Barei...

W Kielcach na Białogonie jest np. ulica Dyrekcji Głównej.

Też jestem za tym, żeby nazwy były nieskomplikowane, nigdy nie wiadomo, na kogo padnie zapisywanie Twojej ulicy. Widziałam kiedyś w ogłoszeniach ulicę Grota Roweckie :o :o :o

Ja mam domek przy Sosnowej i baaardzo się cieszę. Jeśli nazwy roślinne, które są chyba najwdzięczniejsze, wyczerpią się, można sięgnąć np. do nazw minerałów:

A swoją drogą, ciekawe, ile jest w naszych miastach takich ulic, co by się nadawały prosto do komedii Barei...

Generała Grota - Roweckiego :)

W czerwcu 1939 zorganizował i dowodził Warszawską Brygadą Pancerno-Motorową. Dowodził nią również w czasie trwania kampanii wrześniowej. W październiku 1939 został jednym z przywódców SZP, w 1940 komendantem ZWZ, a 14 lutego 1942 komendantem głównym Armii Krajowej.

Pod koniec 1941 utworzył organizację "Wachlarz". Został wydany Niemcom przez agentów Gestapo ulokowanych w wywiadzie AK (Blanka Kaczorowska, Ludwik Kalkstein, Eugeniusz Świerczewski). 30 czerwca 1943 został zdekonspirowany i aresztowany w warszawskim mieszkaniu przy ul. Spiskiej 14 m. 10 przez ekipę Gestapo dowodzoną przez Ericha Mertena. Został zamordowany prawdopodobnie w sierpniu 1944 w obozie koncentracyjnym w Sachsenhausen.

Odznaczony m.in. Orderem Orła Białego (pośmiertnie, 1995)

Fajnie jak nazwa ulicy oddaje jej charakter.

Mokra, Urocza, Ciasna, Krótka ale najbardziej mi sie podoba Zachodzącego Słońca ( wejścia wszystkich segmentów sa na zachód - i na otwartą przestrzeń - choć pewnie niedługo) czy Zorzy Porannej.

Szkoda, że na Suchej w W-wie woda jest na 1,1 metra :(

Miałam firmę przy Jamesa Joyce'a - niby nic, ale spróbujcie zamówić taksówkę albo wziąć fakturę :roll: :roll: :roll:

Kiedyś w korporacji taksówkowej :

Zamówiłam taksówkę i nauczona doświadczeniem zaczęłam literować nazwę ulicy. Pani do mnie:

- NO wie Pani? Przecież ja wiem, że Joyce to ten od "Cienkiej czerwonej linii" - z oburzeniem w głosie ....

Generała Grota - Roweckiego :)

W czerwcu 1939 zorganizował i dowodził Warszawską Brygadą Pancerno-Motorową. Dowodził nią również w czasie trwania kampanii wrześniowej. W październiku 1939 został jednym z przywódców SZP, w 1940 komendantem ZWZ, a 14 lutego 1942 komendantem głównym Armii Krajowej.

Pod koniec 1941 utworzył organizację "Wachlarz". Został wydany Niemcom przez agentów Gestapo ulokowanych w wywiadzie AK (Blanka Kaczorowska, Ludwik Kalkstein, Eugeniusz Świerczewski). 30 czerwca 1943 został zdekonspirowany i aresztowany w warszawskim mieszkaniu przy ul. Spiskiej 14 m. 10 przez ekipę Gestapo dowodzoną przez Ericha Mertena. Został zamordowany prawdopodobnie w sierpniu 1944 w obozie koncentracyjnym w Sachsenhausen.

Odznaczony m.in. Orderem Orła Białego (pośmiertnie, 1995)

W Łodzi, na początku lat 90-tych zmieniano sporo nazw ulic. Bohaterów jedynie słusznego ustroju zamieniano na bohaterów min. Polski podziemnej. W ramach tej zamiany często honorowano dowódców wojskowych, nazwisko razem z pseudonimem. Jak wiadomo, pseudonimy te miały znamionować siłe, dostojność, itp wyraziste cechy. Najbardziej utkwiła mi nazwa: ul. Zygmunta Szendzielarza "Łupaszki".

W tej samej Łodzi zamieniono ulicę S. Przybyszewskiego na ulicę... S. Przybyszewskiego. Pierwszy patron - Stefan, jakiś działacz komunistyczny; drugi patron - Stanisław, powszechnie znany ze szkoły średniej twórca okresu Młodej Polski.

W Łodzi, na początku lat 90-tych zmieniano sporo nazw ulic. Bohaterów jedynie słusznego ustroju zamieniano na bohaterów min. Polski podziemnej. W ramach tej zamiany często honorowano dowódców wojskowych, nazwisko razem z pseudonimem. Jak wiadomo, pseudonimy te miały znamionować siłe, dostojność, itp wyraziste cechy. Najbardziej utkwiła mi nazwa: ul. Zygmunta Szendzielarza "Łupaszki".

W tej samej Łodzi zamieniono ulicę S. Przybyszewskiego na ulicę... S. Przybyszewskiego. Pierwszy patron - Stefan, jakiś działacz komunistyczny; drugi patron - Stanisław, powszechnie znany ze szkoły średniej twórca okresu Młodej Polski.

Mieszkam kilka przecznic od S.Przybyszewskiego w W-wie- ale to ten od książek :):)