Grzegorz Saczek 14.09.2006 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2006 , znajomi mieszkają na Tujowej nie polecam tej nazwy Super nazwa. Taka przyrodnicza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ESKIMOS 15.09.2006 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2006 , znajomi mieszkają na Tujowej nie polecam tej nazwy Super nazwa. Taka przyrodnicza... Jeżeli się komuś litery nie pomylą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NUTKA 15.09.2006 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2006 A mnie podoba sie Urzad Miejski w Łodzi, ktory juz od kilku lat tworzy tematyczne osiedla i tak np.: - Bajkowe (ul. Kubusia Puchatka, Jasia i Malgosi,...) - Faunowe (ul. Motylowa, Łososiowa,...) - Owocowe (ul. Brzoskwiniowa, Ananasowa,...) - Sportowe (ul. Pilkarska, Gimnastyczna,...) ...wymianiac mozna by bez konca, mam czasem wrazenie ze brakuje w tym kraju wielich bohaterow, ktorych nazwiskami moznaby bylo mianowac ulice. Zachecam do przestudiowania spisu tresci mpy lodzkich ulic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzek 02.10.2006 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2006 U nas gmina niedawno postanowiła nazwać wszystkie ulice, nawet w wioskach, co by nie było tylko numeracji. Nam przypadła Purpurowa, co też nam sie bardzo podoba. W okolicy jest jeszcze Malarska, Pastelowa, Akwarelowa, Kolorowa, ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marlena 11.11.2006 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2006 moja ulica nazywa się......ul.9 Pułku Artylerii Ciężkiej, : dom nr1, jak mówię znajomym jak się ulica nazywa to szłyszę............o Boże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damro 11.11.2006 18:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2006 moja ulica nazywa się......ul.9 Pułku Artylerii Ciężkiej, : dom nr1, jak mówię znajomym jak się ulica nazywa to szłyszę............o Boże nie dziwię się,taka naprawdę ciężka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renatka 12.11.2006 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2006 ul.9 Pułku Artylerii Ciężkiej Kiedyś mieszkałam przy ul. Artyleryjskiej i ludzie łamali sobie języki, ale widzę, że to był mały pikuś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ESKIMOS 12.11.2006 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2006 Kiedyś mieszkałam przy ul. Artyleryjskiej i ludzie łamali sobie języki, ale widzę, że to był mały pikuś Zawsze jeszcze możesz zamieszkać przy Gibraltarskiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Duży Boban 15.11.2006 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2006 Ja mieszkam na obecnie na osiedlu, gdzie są same nazwy greckie. Jest to szalenie trudne do zapamiętania gdzie są które ulice. Ulica Hezjoda myli mi się z Homera i Horacego, Wergiliusza z Lukrecjusza. Dodatkowo dochodzą ulice np. Lukrecjusza, Safony, Owidiusza, Plauta, Ajschylosa, Arystofanesa czy Juwenalisa. Ciągle sie w tym nie wyznaję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zakrzewianka 15.11.2006 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2006 My będziemy mieszkać na ulicy WSPÓLNEJ A moi Rodzice mieszkają właśnie na osiedlu Bajkowym, gdzie są same takie nazwy: Makowej Panienki Kopciuszka Smoka Wawelskiego Krasnoludków ja myślę, że są bardzo ładne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Goni_Mnie_Peleton 15.11.2006 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2006 Ja mieszkam na obecnie na osiedlu, gdzie są same nazwy greckie. Jest to szalenie trudne do zapamiętania gdzie są które ulice. Ulica Hezjoda myli mi się z Homera i Horacego, Wergiliusza z Lukrecjusza. Dodatkowo dochodzą ulice np. Lukrecjusza, Safony, Owidiusza, Plauta, Ajschylosa, Arystofanesa czy Juwenalisa. Ciągle sie w tym nie wyznaję Rzymskie tez Masz wiec pretekst aby zaglebic sie w starozytnosc. No chyba , ze chcesz dalej bladzic po swym osiedlu jak po labiryncie krola Minosa. Moze klebek Ariadny bylby pomocny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pablito69 24.11.2006 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2006 Witajcie !!!Mieszkam w miejscowości gdzie "niedoczytani" radni nazwali ulice Misia Puchatka (zamiast Kubusia Puchatka)Księcia Maciusia (zamiast Króla Maciusia) Najbardzie jednak zainspirowała mnie nazwa ulicy (choć długa) w miejscowości pod Warszawą (Wólka Kozodawska - czy jakoś tak) która nosi nazwę GRUSZEK I JABŁUSZEK.To dopiero nazwa.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorcha 25.11.2006 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2006 W pewnej miejscowości niedaleko od Warszawy nazwy ulic sa bajkowe np. Zaczrowanej różySzmaragdowych żukówGrających świerszczyCalineczkiSzumiącej jodłyWiekowej sosnyPorannej zorzySłonecznego lataLeśnych boginekPrzebudzenia wiosnyKwiatu paprociZłotej jesieni i nazwa, która najbardziej mi się podoba:Za siedmioma górami Jest z czego wybierać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania i grześ 29.01.2007 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2007 nasze osiedle nazywa sie zielonego wzgórza a ulice to: bajkowa kubusia puchatka calineczki koziołka matołka (dobrze że nie przypadla dla nas ta ostatnia nazwa ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ola i Krzysiek 31.01.2007 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2007 A my bedziemy mieszkać na Cytrynowej i podoba nam się. Lepsza niż Niesiołowskiego na której teraz mieszkamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Goni_Mnie_Peleton 16.02.2007 01:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2007 Mozna i tak : Chcąc podreperować swój budżet wieś Ivad na Węgrzech postanowiła sprzedawać prawa do nazw swoich ośmiu ulic. W ten sposób mogą się uwiecznić wszyscy chętni - wystarczy tylko, że zapłacą 100 tys. forintów (511 dolarów) za każdy metr "swojej" ulicy - podała w czwartek agencja Reutera. Mieszkańcy położonego w północno-wschodniej części kraju Ivad mają nadzieję, że z oferty skorzystają także światowe znakomitości. "Jeśli na przykład Barbra Streisand, którą bardzo lubię, jeszcze nie ma ulicy nazwanej swoim imieniem, może się na nią zdecydować w naszej miejscowości" - wyjaśnił Gabor Ivady z władz Ivad, gdzie wszystkich 400 mieszkańców jest ze sobą spokrewnionych. Każdy, kto będzie chciał zostać patronem ulicy, otrzyma gwarancję, że jej nazwa nie zmieni się przez 300 lat. Przespacerowanie się po swojej ulicy będzie jednak niemożliwe, ponieważ węgierskie prawo nie zezwala na nazywanie ulic od osób żyjących. Źródło informacji: PAP http://fakty.interia.pl/fakty_dnia/news/sprzedaja-ulice-by-podreperowac-budzet-wsi,871819,2943 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kacper69 04.03.2007 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2007 A ja bardzo się staram, aby moja uliczka miała nazwę: BLIŹNIAKÓW , to od typu bydynków , które przy niej są budowane , ale.... w radzie gminy jest przewaga platformy i nie raczej ta nazwa nie przejdzie , bo się źle kojarzy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vilemo 29.04.2007 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2007 my budujemy domek na zalesionej dzialce. jest slicznie, cichutko, wszedzie sosny, puszcza 100 m dalej i co... i ulica nazywa sie PRĄDZYŃSKIEGO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MieszkoM 03.05.2007 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2007 Mnie irytuje nazewnictwo uliczne w Warszawie, w ktorej obecnie mieszkom. Na przyklad ulica Kasprzaka, ogromna i szeroka. Nasuwa sie tylko pytanie, kim byl Kasprzak? Tymczasem Maria Sklodowska-Curie patronuje malutkiej waziutkiej uliczce, Sienkiewicz takze. Jakies to takie odwrotnie proporcjonalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azalka 20.05.2007 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2007 Mialam duzo radosci czytajac Wasze posty Dla mnie sa najpiekniejsze te z rejonu Szmaragdowych Zukow, Wiekowej Sosny i Za Siedmioma Gorami - cudowne... Przypomniala mi sie Ania, jej Zielone Wzgorze i Szumiace Topole... W swojej mlodosci durnej mieszkalam przy ulicy Rajskiej (prawda, ze slicznie?) a jak Bozia i finanse pozwola, to za roczek albo dwa zamieszkam przy ulicy Golebia. Cale osiedle w okolicy jest "ptasie" - mamy ulice Bociana, Sowy, Czapli, Zurawia, Labedzia i - chyba wyobrazni komus zabraklo - nieco egzotycznego w tym towarzystwie Kolibra A w tej samej miejscowosci kolejne osiedle moze sie poszczycic ulicami Lisia, Sarnia, Losiowa, Tura, Daniela, Jelenia itp. Szalenie mi sie te nazwy podobaja i juz nie moge sie doczekac, az przyjdzie mi tam zamieszkac! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts