Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nazwa ulicy,pomóżcie

Damro

Recommended Posts

• Odpowiedzi 169
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A mnie podoba sie Urzad Miejski w Łodzi, ktory juz od kilku lat tworzy tematyczne osiedla i tak np.:

- Bajkowe (ul. Kubusia Puchatka, Jasia i Malgosi,...)

- Faunowe (ul. Motylowa, Łososiowa,...)

- Owocowe (ul. Brzoskwiniowa, Ananasowa,...)

- Sportowe (ul. Pilkarska, Gimnastyczna,...)

...wymianiac mozna by bez konca, mam czasem wrazenie ze brakuje w tym kraju wielich bohaterow, ktorych nazwiskami moznaby bylo mianowac ulice. Zachecam do przestudiowania spisu tresci mpy lodzkich ulic :lol:

• 3 weeks później...
  • 1 month później...
Ja mieszkam na obecnie na osiedlu, gdzie są same nazwy greckie. Jest to szalenie trudne do zapamiętania gdzie są które ulice. Ulica Hezjoda myli mi się z Homera i Horacego, Wergiliusza z Lukrecjusza. Dodatkowo dochodzą ulice np. Lukrecjusza, Safony, Owidiusza, Plauta, Ajschylosa, Arystofanesa czy Juwenalisa. Ciągle sie w tym nie wyznaję :D

Ja mieszkam na obecnie na osiedlu, gdzie są same nazwy greckie. Jest to szalenie trudne do zapamiętania gdzie są które ulice. Ulica Hezjoda myli mi się z Homera i Horacego, Wergiliusza z Lukrecjusza. Dodatkowo dochodzą ulice np. Lukrecjusza, Safony, Owidiusza, Plauta, Ajschylosa, Arystofanesa czy Juwenalisa. Ciągle sie w tym nie wyznaję :D

Rzymskie tez :wink:

Masz wiec pretekst aby zaglebic sie w starozytnosc. No chyba , ze chcesz dalej bladzic po swym osiedlu jak po labiryncie krola Minosa. Moze klebek Ariadny bylby pomocny? :wink:

• 2 weeks później...

Witajcie !!!

Mieszkam w miejscowości gdzie "niedoczytani" radni nazwali ulice

Misia Puchatka (zamiast Kubusia Puchatka)

Księcia Maciusia (zamiast Króla Maciusia)

Najbardzie jednak zainspirowała mnie nazwa ulicy (choć długa) w miejscowości pod Warszawą (Wólka Kozodawska - czy jakoś tak) która nosi nazwę GRUSZEK I JABŁUSZEK.

To dopiero nazwa.

Pozdrawiam

W pewnej miejscowości niedaleko od Warszawy nazwy ulic sa bajkowe np.

Zaczrowanej róży

Szmaragdowych żuków

Grających świerszczy

Calineczki

Szumiącej jodły

Wiekowej sosny

Porannej zorzy

Słonecznego lata

Leśnych boginek

Przebudzenia wiosny

Kwiatu paproci

Złotej jesieni

i nazwa, która najbardziej mi się podoba:

Za siedmioma górami

Jest z czego wybierać

• 2 months później...
  • 3 weeks później...

Mozna i tak : :wink:

Chcąc podreperować swój budżet wieś Ivad na Węgrzech postanowiła sprzedawać prawa do nazw swoich ośmiu ulic. W ten sposób mogą się uwiecznić wszyscy chętni - wystarczy tylko, że zapłacą 100 tys. forintów (511 dolarów) za każdy metr "swojej" ulicy - podała w czwartek agencja Reutera.

Mieszkańcy położonego w północno-wschodniej części kraju Ivad mają nadzieję, że z oferty skorzystają także światowe znakomitości. "Jeśli na przykład Barbra Streisand, którą bardzo lubię, jeszcze nie ma ulicy nazwanej swoim imieniem, może się na nią zdecydować w naszej miejscowości" - wyjaśnił Gabor Ivady z władz Ivad, gdzie wszystkich 400 mieszkańców jest ze sobą spokrewnionych.

Każdy, kto będzie chciał zostać patronem ulicy, otrzyma gwarancję, że jej nazwa nie zmieni się przez 300 lat.

Przespacerowanie się po swojej ulicy będzie jednak niemożliwe, ponieważ węgierskie prawo nie zezwala na nazywanie ulic od osób żyjących.

Źródło informacji: PAP

http://fakty.interia.pl/fakty_dnia/news/sprzedaja-ulice-by-podreperowac-budzet-wsi,871819,2943

• 3 weeks później...
  • 1 month później...
Mnie irytuje nazewnictwo uliczne w Warszawie, w ktorej obecnie mieszkom. Na przyklad ulica Kasprzaka, ogromna i szeroka. Nasuwa sie tylko pytanie, kim byl Kasprzak? Tymczasem Maria Sklodowska-Curie patronuje malutkiej waziutkiej uliczce, Sienkiewicz takze. Jakies to takie odwrotnie proporcjonalne.

• 3 weeks później...

Mialam duzo radosci czytajac Wasze posty :D

Dla mnie sa najpiekniejsze te z rejonu Szmaragdowych Zukow, Wiekowej Sosny i Za Siedmioma Gorami - cudowne... Przypomniala mi sie Ania, jej Zielone Wzgorze i Szumiace Topole...

W swojej mlodosci durnej mieszkalam przy ulicy Rajskiej (prawda, ze slicznie?) a jak Bozia i finanse pozwola, to za roczek albo dwa zamieszkam przy ulicy Golebia. Cale osiedle w okolicy jest "ptasie" - mamy ulice Bociana, Sowy, Czapli, Zurawia, Labedzia i - chyba wyobrazni komus zabraklo - nieco egzotycznego w tym towarzystwie Kolibra :)

A w tej samej miejscowosci kolejne osiedle moze sie poszczycic ulicami Lisia, Sarnia, Losiowa, Tura, Daniela, Jelenia itp.

Szalenie mi sie te nazwy podobaja i juz nie moge sie doczekac, az przyjdzie mi tam zamieszkac!