gawel 06.09.2006 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2006 Bardzo prosze o porade co robić? Zostalem bezczelnie okradziony na znaczną ilość pieniędzy, ktoś skopiował moją karte bankomatową , podejżał nie wiem jak ??? PIN i wyczyscił moje konto. Jeśli ktos miał podobne przejscie to prosze o pomoc co dalej robić? Nadmieniam że reklamacje w banku i blokade tej karty wykonałem ale nie wiem czy i jak to zgłosic na policję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 06.09.2006 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2006 Bardzo prosze o porade co robić? Zostalem bezczelnie okradziony na znaczną ilość pieniędzy, ktoś skopiował moją karte bankomatową , podejżał nie wiem jak ??? PIN i wyczyscił moje konto. Jeśli ktos miał podobne przejscie to prosze o pomoc co dalej robić? Nadmieniam że reklamacje w banku i blokade tej karty wykonałem ale nie wiem czy i jak to zgłosic na policję. Dalej sprawą zajmuje się bank. Jeśli masz ubezpieczone transakcje (a pewnie masz tylko kwestia jak daleko wstecz - zależy od statusu konta) to będziesz miał zwrot kasy od banku. Licz się z czekaniem ok. 3 miesiące ( ja ćwiczyłam temat przed wakacjami - ktoś zapłacił kartą męża za zakupy przez internet na prawie 4.000). Również moja karta zeostała zeskanowana, ale informację dostałam z banku zanim się stało cokolwiek. Jesteś pewny, że ktoś znał PIN ? Jesli tak - to zapewne bankomat w którym brałeś pieniądze miał założoną kamerę i czytnik. A to już z całą pewnością problem banku, a nie Twój. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 06.09.2006 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2006 Nefer a ja mam pytanie- takie zupelnie teoretyczne - w kwesti technicznej (bo sama sie boje ze moze mi sie cos takiego zdarzyc ) jak taka osoba jak autor watku moze udowodnic ze to nie on sam wyczyscil konto? (i np. teraz chce odszkodowanie itp) Pytanie do gawła - to zostalo hurtem wyczyszczone jednorazowo ? (bo czesto sa limity dziennych wyplad - chyba ze ten limit masz b duzy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 06.09.2006 14:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2006 Nefer a ja mam pytanie- takie zupelnie teoretyczne - w kwesti technicznej (bo sama sie boje ze moze mi sie cos takiego zdarzyc ) jak taka osoba jak autor watku moze udowodnic ze to nie on sam wyczyscil konto? (i np. teraz chce odszkodowanie itp) Pytanie do gawła - to zostalo hurtem wyczyszczone jednorazowo ? (bo czesto sa limity dziennych wyplad - chyba ze ten limit masz b duzy) Nie nie było jednorazowo przez 5 kolejnych dni (szcz na prv) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 06.09.2006 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2006 Nefer a ja mam pytanie- takie zupelnie teoretyczne - w kwesti technicznej (bo sama sie boje ze moze mi sie cos takiego zdarzyc ) jak taka osoba jak autor watku moze udowodnic ze to nie on sam wyczyscil konto? (i np. teraz chce odszkodowanie itp) Pytanie do gawła - to zostalo hurtem wyczyszczone jednorazowo ? (bo czesto sa limity dziennych wyplad - chyba ze ten limit masz b duzy) To jest bardzo ciekawe pytanie. Najśmieszniej, że jak ktoś zapłacił 4.000 z karty mojego męża ( zakup przez internet) to dowiedzieliśmy się ... od banku. Polkard i Euronet monitorują ruch transakcji. Kiedyś miałam taką historię : robiłam badanie rynku dla jednego z wydawcy kart. Codziennie dokonywałam jedną - dwie transakcję karta przez internet. Fakt - karta była wydana przez bank w Nowym Jorku. . Zakupy były niewielki - max 20 - 30 dolarów za sztukę. Jakieś ksiażki, płyty, pierdoły.Po 3 dniach moja karta została zablokowana i zadzwonili z Polcardu. Kilka oskrzydlających pytań : skąd, jak , gdzie, dlaczego używam karty z USA ( rżnęłam głupa, że sobie wyrobiłam to mam , bo mi wolno - chciałam chronić klienta zlecającego badanie). Nie odpuścili. Musiałam kołowac ( a właściwie klient musiał) zaświadczenie z banku w NY :) Monitorowanie transakcji pozwala wywalić na wierzch te "podejrzane". Np. te powtarzające się lub niestandardowo wysokie. Dlatego musisz potem osobiście pójść do banku i złożyć reklamację. Jak wiadomo - lepiej nie poświadczać podpisem nieprawdy. Nam bank nie powiedział słowa jak dalej jest ta sprawa załatwiana. Przypuszczam, że jesli kasa jest większa ( niż chyba 400 pln - czyli niska szkodliwość) to muszą zgłosić na policję. A jak działa policja - wiadomo :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 06.09.2006 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2006 P.S. dlatego jesli ktoś zamierza założyc konto z kartą kredytową (szczególnie) to radzę serdecznie - trzeba sprawdzić jakie jest ubezpieczenie transakcji warto dopłacić czasem.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaga2 11.09.2006 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2006 chyba że top jest karta pekao bp. Mojej mamie wyczyścili tak konto na 10 tys, poprzez transakcje ładowania kart di komórek (wtedy nie ma limitów na transkacje gotówkowe). Bank stwierdził, że skoro transkacje były dokonane za pomocą PIN, to znaczy samo z siebie, że mama albo uajwniła ten pin albo go zapisała na karcie czy w inny sposb była nieostrożna. I nic nie pomogło, ani historia konta, ani jej pozycja społeczna itp. Zdaniem banku to moja mama zorganizowała "wykradzenie" z konta 10 ty zł...Traz pozostaje tylko iść ze strawą do sądu.Mam nadzieję, że Twoja historia skończy się inaczej=lepiej niż ta mojej mamy.Pozdrawiam,gaga2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Włodek W. 24.04.2007 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2007 Jak to sie skończyło bo właśnie zgubiłem swoją kartę Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
godul1 25.04.2007 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2007 Co do monitoringu to on działa ale nie zawsze. Mam zwykłą karte płatniczą w banku internetowym. Zwykle transakcje na niej nie przekraczają 500zeta ale kupowałem kiedys meble za jakieś 4 tys i parę godzin po tej transkacji zadzwonili do mnie z tego banku zeby się upewnic czy aby na pewno robiłem tak duże zakupy. Fajnie - pomyśłałem sobie- pilnuja mojej karty. No ale parę miesięcy póxniej kupowałem samochód i potrzebowałem na gwałt gotówki. w ciagu 2 dni wyciagnąłem z bankomatu prawie 10 tysi i nikt nie dzwonił żeby sprawdzić czemu tak nagle opróżniam konto;-( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 25.04.2007 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2007 Jak to sie skończyło bo właśnie zgubiłem swoją kartę Pozdr natychmiast zablokuj kartę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 28.04.2007 18:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2007 Witam ! W moim przypadku wszystko dobrze sie skonczyło dzieki solidnosci mbanku, zwrot moich pieniedzy otrzymalem po 15 dniach, natomiast bank zadbal o zgłoszenie sprawy do prokuratury. Od tej pory ubezpieczylem karty, zmnienilem PIN, i zmniejszyłem limity dziennych wypłat, dodatkowo nie pobieram pieniedzy w trupowatych bankomatach na odludziu bez monitoringu kamer tak na wszelki wypadek. PS Włodek W.w jakim banku masz konto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yonagold 29.04.2007 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2007 a mnie zastanawia jak poznać czy bankomat jest trefny, musi się jakoś różnić. . . Jakieś tam nakładki czy coś....Ciekawe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 30.04.2007 06:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2007 a mnie zastanawia jak poznać czy bankomat jest trefny, musi się jakoś różnić. . . Jakieś tam nakładki czy coś.... Ciekawe Niekoniecznie, nakładki są cienkie jak przezroczysta folia i sa wprowadzane do wewnatrz i naklejone na klawiature. Nalezałoby unikać bankomatów bez monitoringu kamer (wbudowanych w bankomat lub zewnetrznych) zreszta wszystkie bankomaty w metrze i jakis dziwnych bardzo uczeszczanych miejscach nie sa zbyt bezpieczne. Od skopiowania do kradziezy pieniedzy mija niekiedy 2-3 lata (tak bylo w moim przypadku). Duzym zabezpieczeniem jest zmiana pinu powiedzmy przynajmniej raz w roku, no i ubezpieczenie karty i zmniejszenie limitu dziennego do jakiejs realnej wysokości. Jak zapewniaja pracownicy mbanku niedlugo wprowadzą kart chipowe a to powsztrzyma potencjalnych amatorów cudzych pieniędzy na znacznie dłużej, zanim czegos znowu nie wymysla . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts