pawel33 03.04.2003 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2003 Witam wszystkich Jestem w trakcie budowy domu i stoje przed dylematem wyboru pieca gazowego i calej instalacji. Nadmieniam ze nie mam wogole pojecia co z czym i prosze o pomoc w wyborze. Czytajac wiele wypowiedzi na ten temat przyznam sie , ze nic z tego nie rozumiem )) jakies parametry i wogole ) Jestem laikiem w tym temacie a idac do sklepu to mi wcisna to co najlepiej im pasuje. Dom bedzie o powierzchni okolo 150m2. I co tu wybrac ? Jakie warunki sa potrzebne i dane zeby ktos mi pomogl? Dzieki serdeczne czekam i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smok 03.04.2003 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2003 Napisz, czy masz dostęp do gazu, jaki jest Twój dom zwarty, czy rozłożysty, czy masz dużą kotłownię, jakie masz upodobania, możesz poświęcić czas na palenie czy chcesz mieć wygodę i możliwości finansowe . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 03.04.2003 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2003 A jakie ogrzewanie miałeś zaproponowane w projekcie?Jakie paliwo masz dostępne? /np. gaz ziemny przy granicy działki, przydział mocy, budujesz pomieszczenie na węgiel?Formę ogrzewania wybiera się razem z planami budowy domu i nie chcę wierzyć, że o tym nie myślałeś wcześniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel33 03.04.2003 09:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2003 witaj SmokDom bedzie parterowy z uzytkowym poddaszem raczej standardowy - ogrzewanie gazowe - no i oczywiscie jesli to mozliwe to zeby ta cala instalacja miala rece i nogi . Chodzi mi tu szczegolnie o ciepla wode co by na nia nie czekac i koszty eksploatacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel33 03.04.2003 09:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2003 Majka Sorki ze nie dodalem - oczywiscie gaz ziemny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel33 03.04.2003 09:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2003 do SmokA i zapomnialem jeszcze - kotlownia okolo 5 m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 03.04.2003 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2003 A ile "głów"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel33 03.04.2003 09:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2003 Majka wybacz moja niewiedze - a co to jest:smile:?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 03.04.2003 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2003 napisz, ile osób liczy twoja rodzina /zapotrzebowanie na ciepłą wodę/, jak daleko od miejsca, gdzie będzie kocioł do punktów poboru cwu /wanna, prysznic, umywalki, zlewozmywak/, ile łazienek. No takie podstawowe informacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jprzedworski 03.04.2003 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2003 Głowa - część ciała. Wymaga czasem mycia, więc im więcej w domu, tym większe zużycie ciepłej wody. A tak poważniej, czy ogrzewanie ma być "tradycyjne", czyli kaloryfery, czy bardziej wymyślne, np. podłogowe. To, że chcesz mieć szybko i stabilnie ciepłą wodę, już wskazuje na to, że potrzebujesz pojemnik na ciepłą wodę czyli CWU. Pytanie tylko, jak duży. Dlatego ilość "głów" jest dość istotna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel33 03.04.2003 09:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2003 aa ok:smile:) juz sie robitzn rozumiem ze chodzi o metry:smile:) tj; prysznic okolo 3 metrow , zlewozmywak - kuchnia 4 metry dalej , potem to juz uzytkowe poddasze i tam dwie lazienki jedna z wanna okolo chyba 6 - 8 metrow od pieca i druga troche blizej bezposrednio nad kotlownia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel33 03.04.2003 09:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2003 a i zapomnialem o GLOWACH )) 2 + 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel33 03.04.2003 09:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2003 jp... raczej tradycyjne aczkolwiek coby byly oszczedne i wspolgraly z piecem ekonomicznie - nie wiem czy wiem o czym pisze ale tak mi sie wydaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 03.04.2003 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2003 Tutaj napewno odezwą się specjaliści. Ja /jako uzytkownik / dałabym kocioł 18kw z zasobnikiem 160litrów, cyrkulację cwu wszędzie tam gdzie odległość przekracza 3m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel33 03.04.2003 10:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2003 ok Majka a moze cos blizej na temat tego pieca bo gdzies czytalem ze jakies jenofunkcyjne czy wielofunkcyjne i nie wiem z czym to sie je. I co to jest ta cyrkulacja? ona jest konieczna? I jakie to koszty i jeszcze moze jaka firme na kociol bys polecila co do tych parametrow? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jprzedworski 03.04.2003 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2003 Kocioł jednofunkcyjny ma zadanie proste jak cep: ma grzać. Dostarcza ciepło do kaloryferów, ale też może podgrzewać CWU (zasobnik ma wymiennik). Podgrzewana przez kocioł woda krąży w obiegu zamkniętym - podgrzewa dom i wodę w zasobniku.Kocioł dwufunkcyjny ma dwa obwody: jeden do CO (zamknięty), drugi do CWU (otwarty). CWU jest podgrzewana na bierząco, nie jest magazynowana. Dlatego też po odkręceniu kurka najpierw popłynie woda zimna, zanim się nie włączy palnik. Druga wada, to fakt, że kocioł ma skończoną wydajność. Jeśli potrzebujesz dużo CWU naraz, kocioł nie da rady.Jeśli masz zasobnik, masz pewien zapas ciepłej wody, ale ciepła to ona jest głównie w zasobniku. To, co w rurach, może szybko ostygnąć. Jeśli rury długie, trzeba długo czekać na ciepłą. Dlatego stosuje się cyrkulację - wymusza się niewielki przepływ wody w rurach, aby była cały czas ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel33 03.04.2003 10:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2003 dzieki jb... z tego co zrozumialem lepiej miec jednofunkcujny?To w takim razie jakiej firmy i jakiej mocy jesli mozesz prosze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 03.04.2003 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2003 jaka nadwyzke mocy stosuje sie dla zasobnika CWU (okolo 100l) przy piecu jednofunkcyjnym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jprzedworski 03.04.2003 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2003 W twoim przypadku - jednofunkcyjny z zasobnikiem (tak, jak pisze Majka). Masz jeszcze do rozważenia kolejne pytanie: z komorą otwartą, czy zamkniętą. Z otwartą jest prostszy i tańszy, ale musi pobierać powietrze z kotłowni, a ta z kolei musi mieć zagwarantowany dopływ z zewnątrz - najlepiej przez specjalny kanał, tzw "zetkę" przez ścianę zewnętrzną. To oznacza dopływ zimnego powietrza i wychładzanie kotłowni.Z komorą zamkniętą wymaga albo specjalnego komina (rura w rurze - wewnętrzna wylot spalin, zewnętrzna dopływ powietrza, albo oddzielnego dopływu z zewnątrz). Zalety to brak wychładzania pomieszczenia i zdecydowanie większe bezpieczeństwo, bo spaliny lub gaz nie wydostaną się do wnętrza domu. Ja bym polecał zamkniętą. Trudno mi polecić jakieś konkretne modele, czy firmy, bo sam instalowałem ostatnio dwufunkcyjny otwarty, czyli zupełnie nie dla ciebie (to było małe mieszkanko na 1-2 osoby).Ale forum otwarte, ktoś ci coś poradzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Symon 03.04.2003 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2003 dwufunkcyjny tanszy w zakupie - nizszy komfort uzytkowania CWU szczegolnie umywalka, zlewozmywak, jednofunkcyjny z zasobnikiem drosza inwestycja duzy komfortosobiscie do domu z lazienkami na podaszu pojecam jednofukcyjny,na zasobnik wody nie ma potrzeby przewidywac wieksza moc wszystkie kotly maja regulacje mocy ktora ustawia instalator przy pierwszym odpaleniu firma - 90% kotlow sklada sie z elementow produkowanych prze te same firmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts