Lyrical 06.09.2006 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2006 Witam Jestem na etapie wykonywania pokrycia dachowego domu jednorodzinnego z poddaszem użytkowym. Wielkość dachu to ok. 300m2. Zakupiłem już pokrycie dachowe w postaci blachodachówki i tu pojawia się problem. Od wielu fachowców dowiedziałem się żę założona folia paroprzepuszczalna położona pod blachą ulega po pęwnym okresie tj ok. 5-7 lat zniszczeniu a w szczególności w miejscach nie osłoniętych np. pod nieodeskowaną strzechą. Fachowcy ci doradzają mi wykonanie pełnego odeskowania a następnie porycia tej warstwy papą podkładową a na nią dopiero położenie blachy na kontrłatach i łatach. Problem pojawia się następujący: który ze sposobów pokrycia dachu jest korzystniejszy i czy po zastosowaniu deskowania i papy będzie zachowana wentylacja dachu i jeśli tak to jak ją wykonać. Proszę o odpowiedź z góry serdecznie dziękuję i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ddoommiinniikk 07.09.2006 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2006 Folia wysokoparoprzepuszczalna umożliwia dosunięcie wełny ocieplającej skosy. W przypadku deskowania i papy trzeba zadbać o szczelinę wentylacyjną pomiędzy wełną i deskowaniem. Szczelina ta musi być wentylowana, więc trzeba zapewnić dopływ powietrza (w strefie okapowej) i odpływ powietrza (w kalenicy). Deskowanie dachu daje poczucie stabilności, pewności. Folie dachowe - w miejscach odsłoniętych rzeczywiście kruszeją i zanikają. Są wrażliwe na promieniowanie UV i nawet gdy nie ma bezpośredniej ekspozycji, to odbite promieniowanie też robi swoje.Jest wiele na tym forum o deskowaniu i foliowaniu dachów. Poszukaj i poczytaj,ja wymieniłem tylko te asprkty../ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agamon 22.09.2006 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2006 dzis po kilkuletch dowiadczeniach wykonłbym pełne deskowanie. Nigdy wiecej foli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert1719499117 01.10.2006 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2006 Folia wysokoparoprzepuszczalna umożliwia dosunięcie wełny ocieplającej skosy. W przypadku deskowania i papy trzeba zadbać o szczelinę wentylacyjną pomiędzy wełną i deskowaniem. Szczelina ta musi być wentylowana, więc trzeba zapewnić dopływ powietrza (w strefie okapowej) i odpływ powietrza (w kalenicy). Deskowanie dachu daje poczucie stabilności, pewności. Folie dachowe - w miejscach odsłoniętych rzeczywiście kruszeją i zanikają. Są wrażliwe na promieniowanie UV i nawet gdy nie ma bezpośredniej ekspozycji, to odbite promieniowanie też robi swoje. Jest wiele na tym forum o deskowaniu i foliowaniu dachów. Poszukaj i poczytaj,ja wymieniłem tylko te asprkty../ Pod deskowaniem i papą można użyć folię niskoparoprzepuszczalną i wtedy szczelina wentylacyjna nie jest potrzebna. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wartownik 01.10.2006 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2006 Folia wysokoparoprzepuszczalna umożliwia dosunięcie wełny ocieplającej skosy. W przypadku deskowania i papy trzeba zadbać o szczelinę wentylacyjną pomiędzy wełną i deskowaniem. Szczelina ta musi być wentylowana, więc trzeba zapewnić dopływ powietrza (w strefie okapowej) i odpływ powietrza (w kalenicy). Deskowanie dachu daje poczucie stabilności, pewności. Folie dachowe - w miejscach odsłoniętych rzeczywiście kruszeją i zanikają. Są wrażliwe na promieniowanie UV i nawet gdy nie ma bezpośredniej ekspozycji, to odbite promieniowanie też robi swoje. Jest wiele na tym forum o deskowaniu i foliowaniu dachów. Poszukaj i poczytaj,ja wymieniłem tylko te asprkty../ Pod deskowaniem i papą można użyć folię niskoparoprzepuszczalną i wtedy szczelina wentylacyjna nie jest potrzebna. Pozdrawiam Moglbys dokladniej wytlumaczyc , co masz na mysli ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuna 22.11.2006 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 Jak budowałem swój dom wykonałem deskowanie . Na zewnątrz pokryłem papą . Na to łaty i kontrłaty , dachowka itd . Od wewnątrz przybiłem zwykłe listwy dystansowe do nich przybiłem zwykłą siatkę ocynkowaną . W ten sposób powstała szczelina wentylacyjna . Oczywiście położyłem między krokwiami wełnę . Wełna jest fabrycznie z folią aluminiową . Folia ta ma zakładki , które zachodzą na siebie - na krokwiach , tworząc jednolitą aluminiową powierzchnię . Nastepnie są przybite łaty grubości 2,5 cm i przykręcona płyta OSB . Po 12 latach użytkowania budynku wyciołem w dachu otwór na okno- wyłaz dachowy . I zobaczyłem żółtą , suchutką i trzeszcząca wełnę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pd04 24.11.2006 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2006 jestem na etapie ułożenia dachówki, wykonałem pełne deskowanie z myślą o usztywnieniu konstrukcji dachu, deski przykryłem papą i zachowam przerwę pomiędzy deskami a wełną przy pomocy profili do montażu suchej zabudowy, Nie wierzę w bajki przdmówcy o zastsoswaniu folii paroprzepuszczalnej nad deskami bo:1. co w przypadku gdy pomiedzy dachówki wleci śnieg2. przerwy pomiiedzy deskami są minimalne wentylacja przez nie będzie żadnaReasumując weź ulotkę z roockwolla, przeczytaj, zrób jak każą i będziesz żył długo i szczęśliwie w nieśierdzącym poddaszu. Krótko nie kombinuj bo przekombinujesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts