aladin07 06.09.2006 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2006 witam dzisiaj dostalem mapę zasadnicza mojej przyszlej działki i okolicdo wniosku o wraunki zabudowy i teraz mam pytanie - w zwiazku z zadawanymi przeze mnie pytaniami o glebokosc polozenia kanalizacji - otoz wg tej mapyto u sasiada KS ( czyli chyba kanalizacja sanitarna ) oraz KD ( czyli kanalizacja deszczowa - jesli sie myle w nazewnictwieto mnie poprawcie ) wystepuje w postaci ks 200 i kd 200 z tego wnioskuje ze chodzi tu oglebkosc 200 cm ponizej poziomu dzialki ? czy mam racje?wowczas zapewne ( mimo iz pewnie podniose dom o 1-2 bloczki na fundamencie ) znikna moje problemy z grawitacyjna kanalizacja ale z drugiej strony widze w 50 - czyzby woda byla tylko 0,5m ponizejpoziomu dzialki? czy to nie przemarza w zimie jak sie znowu pojawi-30st? zawsze mnie uczono ze tak 1-1,5m jest w miare bezpieczne i bez roznic temperatury bardzo prosze o podpowiedzi i odpowiedzipozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 06.09.2006 23:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2006 ale z drugiej strony widze w 50 - czyzby woda byla tylko 0,5m ponizej poziomu dzialki? czy to nie przemarza w zimie jak sie znowu pojawi -30st? zawsze mnie uczono ze tak 1-1,5m jest w miare bezpieczne i bez roznic temperatury bardzo prosze o podpowiedzi i odpowiedzi pozdrawiam nie wydaje mi się, żeby na mapie zasadniczej zaznaczano poziom wody. Raz, że nikt (gmina) tego nie bada za free, bo i jak mieliby włazić na cudze działki. Dwa - to się zmienia. Wystarczy w ulicy położyć wodociąg czy gaz i już teren się drenuje. Wysokośc wody określa geodeta podczas robienia odwiertów na działce ( jeśli je zlecisz). Jesli masz 0,5 metra do wody to powinny rosnąć na działce trzciny - na mam trzciny przy wodzie na 1,10 m :):) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetaS 07.09.2006 01:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2006 Ks200 oznacza że jest kanalizacja sanitarna o średnicy 200 mmkd200 - kanalizacja deszczowa o średnicy 200 mmw 50 - wodociąg o średnicy 50 mm jeśli chcesz wiedzieć na jakiej głębokości masz kanalizację, znajdź wrysowaną studzienkę i odczytaj rzędne pokrywy studzienki i dna studzienki, np. 204,01 i 202,17 oznacza że dno studzienki jest na głębokości 1,84 m, lub jeżeli jest na sieci napisana rzędna to trzeba ją porównać z rzędną terenu i będziesz mieć głębokość. Chyba nic mi się nie pomyrdało, bo już ledwo na oczka patrzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aladin07 07.09.2006 06:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2006 do AnetaS no chyle czola za te informacje wyglada to tak kd : 282,21 279,31 - co daje glebokosc 2,9 metra i ks : 282,23 278,76 - co daje glebokosc 3,47 metra popraw jesli sie myle w wyliczeniach ale jesli faktycznie sa takie glebokosci studzienek to nie powinno byc problemu z grawitacyjnym odprowadzeniem tych zbednych plynow bo moja dzialeczka jest w zasadzie tak 50-70cm ponizej poziomu drogi a tak jak napisalem zamierzam i tak domek nieco powyzej poziomu dzialki wystawic i jeszcze pytanko co oznacza eNN i eANN ( sadze ze chodzi o siec energetyczna ale czy na pewno:) do Nefer ale ja pisalem o lini wodociagowej a nie o poziomie wod gruntowych czy innych cos sie nie zrozumielismy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janaro 07.09.2006 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2006 i jeszcze pytanko co oznacza eNN i eANN ( sadze ze chodzi o siec energetyczna ale czy na pewno:) eNN- przewód energetyczny niskiego napięci pomierzony przed zasypaniem eANN - przewód energetyczny niskiego napięcia powierzony według wskazania aparatury do wykrywania przewodów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts