Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Krokwie - wzory zakończeń ( :-? ???)

świercz1719500624

Recommended Posts

Witam

U kolegi/żanki Aguu wypuścili nabitkę poza krokwie, bo robili nie tylko na solidność, ale i na ładność, dach tak wykończony sprawia wrażenie lekkości, mnie nie podoba się jak jest krokiew zlicowana z dachówką skrajną - no ale co kto lubi.

Mnie cieśla zwrócił uwagę, żę tak będzie ładniej i chwała mu za to.

U mnie podobnie jak u Aguu

<a href=http://images28.fotosik.pl/160/6c63c737a1cc92c6.jpg' alt='6c63c737a1cc92c6.jpg'>

pozdrawiam

TINEK

U mnie cieśla zostawił tak samo - naddatek około 10 cm na "obcięcie" ale to dlatego żeby nie było ładnie, ale dla dekarza, który będzie mógł dzięki temu idelanie zrównać z dachówką i nadmiar obciąć

• Odpowiedzi 73
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 4 weeks później...
Ludziska kochane, czym były obrabiane te Wasze pikne zakończenia krokwi? Czy to jest jazda po jakiejś szynie/prowadnicy? Jak spytałem "fachowców" o takie zakończenia to mi odpowiedzieli, że to sprzęt trzeba mieć. Wiem, że sprzęt trzeba mieć, ale oni żyją z krycia dachów. Więc tacy chyba z nich fachowcy. Jak były robione te zakończenia krokwi? Pozdrawiam

U mnie wszystko robili elektryczną piłą łańcuchową. Na początku zrobili szablon na kawałku deski (wg. mojego uznania). potem deska do krokwi, ołówek, piła i heja do cięcia. Na końcu podszlifowali wiertarką z papierem ściernym.

Krokwie sam heblowałem ręczną heblarką z marketu. Po zrobieniu i zamontowaniu całej więźby jeszcze raz przeszlifowałem ich robotę drobnym papierem ściernym założonym na szlifierkę kątową i wszystko zaezpieczyłem impregnatem koloryzującym.

W sumie cała ta robota ciesielska to prymityw - potrzebna tylko odrobina chęci i wyobraźni. Efekty są całkiem młe dla oka.

• 5 months później...
  • 3 weeks później...

U mnie też będzie, jak narysował Listek, jest to poprawne rozwiązanie, które eliminuje mostek cieplny. U mnie dodatkowo będzie zostawiona szczelina do wentylowania przestrzeni między wełną i deskowaniem (styropian nie dochodzi do samej nabitki, szczelina około 2 cm zabezpieczona siatką przed lokatorami)

pozdrawiam

TINEK