Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sundavilla - jak pielęgnować zimą

Ula2

Recommended Posts

Ok to na poczatek: przetrzymanie dipladenii przez zime nie zawsze sie udaje. Zanim temperatura minimalna spadnie do +5 stopni nalezy donice z roslina przeniesc do pomieszczenia o temperaturze ok 12-15 stopni. Zima nie toleruje zbyt obfitego podlewania, wiec tylko tyle ile trzeba zeby nie zaczela usychac, postawic w widnym pomieszczeniu, a nie w zadnej piwnicy. Nie nawozic. Wiosna mozna przyciac zeby sie rozkrzewila, ale dopiero jak ruszy wegetacja, nie wczesniej. I wtedy startujemy z nawozeniem, wystawiamy rosline na zewnatrz i zwiekszamy czestotliwosc podlewania, ale bez przesady bo sundaville to nie surfinia, mimo ze hodowli tej samej firmy. W razie przymrozkow moze byc konieczne wniesienie roslin wiosna jeszcze na kilka nocy do cieplejszego pomieszczenia.

BTW: Jesli lubisz sundaville to moze Cie zainteresuje ze od nastepnego sezonu oprocz czerwonego beda na rynku dostepne rowniez kolory bialy i rozowy.

• 11 months później...

Już chyba czas przezimować sundaville,bugenvillle itp .

Zalecana temp. do przezimowania to ok. 10 st. C. Pożeracz pisze że nawet 16 st. , nie wiem czy to nie za duzo

Nie wiem za bardzo co zrobić , bo mieszakm jeszcze w bloku a tutaj zimą albo mróz na balkonie albo 20 st. ( lub więcej ) w mieszkaniu :roll:

roslinki młode , pierwsza zima przed nimi a pomysłów brak.

czy ktoś przezimowywał może sundaville i ma juz jakies doświadczenia w tej materii

Co radzicie ??

aktualnie ( zdjecie z dzisiaj ) wyglada to tak :

http://images30.fotosik.pl/76/fbf5393ccad1bdd0med.jpg

a ja mam bugenvilie i sundaville wyhodowana z galazki i obydwie kwitna i zimuja normalnie na parapecie, tyle ze u mnie zima jest ok 18/19 stopni w domu. Zadnych problemow nie bylo. w tym roku zrobilam jeszcze kilka nowych roslinek. a kwitnie ta stara (tez z galazki) jak szalona, wkleje zdjecia. duzo lepiej rosnie jak jest podlewana na spodek a nie w doniczke!!!

a ja mam bugenvilie i sundaville wyhodowana z galazki i obydwie kwitna i zimuja normalnie na parapecie, tyle ze u mnie zima jest ok 18/19 stopni w domu. Zadnych problemow nie bylo. w tym roku zrobilam jeszcze kilka nowych roslinek. a kwitnie ta stara (tez z galazki) jak szalona, wkleje zdjecia. duzo lepiej rosnie jak jest podlewana na spodek a nie w doniczke!!!

Super.

Zapodawaj zdjęcia !!

wkleje w niedziele jak wroce do domu :oops:

ja zielonej nie mam :) chyba ze mi dzieci flamastrami wymaluja :) to dziala w mysl zasady "g_l_u_p_i ma zawsze szczescie" :oops: a prawda jest taka ze przywiozlam 2 lata temu z grecji uszczypek, od kogos urwalam a wiadomo ze kradzione kwiatki rosna 8) czesto nawet nie wiem co mam w doniczce :D

aaa i ukorzeniam jeszcze wszystko w zwyklym ukorzeniaczu ze sklepu ogrodkowego odziedziczonym po mojej tesciowej z rokiem gwarancji 2002 8)