Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziwne warzywa


Recommended Posts

  • 2 years później...

Przeglądajac to forum trafiłam na ten wątek.

Ja na pewno będę uprawiać pasternak, u nas nigdzie go nie spotkałam, ale sporo go jadłam w Anglii, ma fajny aromat, podobny do marchwi, jest słodki, ale wygląda jak duża pietruszka. Świetny jest podgotowany i potem pieczony (gotuje się szybciej niż np. marchew). Podobno jest dobry do sałatek, ale nie próbowałam. Nie polecam go natomiast do zup, bo nadaje słodki smak.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przeglądajac to forum trafiłam na ten wątek.

Ja na pewno będę uprawiać pasternak, u nas nigdzie go nie spotkałam, ale sporo go jadłam w Anglii, ma fajny aromat, podobny do marchwi, jest słodki, ale wygląda jak duża pietruszka. Świetny jest podgotowany i potem pieczony (gotuje się szybciej niż np. marchew). Podobno jest dobry do sałatek, ale nie próbowałam. Nie polecam go natomiast do zup, bo nadaje słodki smak.

I tu się mylisz pasteranak to teraz 80 % ( no może przesadzam) ale znaczny procent tego co kupujesz jako pietruszkę. Nasiona można bez problemu kupic w sklepach ogrodniczych. Trzeba jednak przy uprawie uważać bo są ludzie uczuleni na kontakt z liśćmi tego warzywa.

 

Z innych mniej znanych warzyw proponuję skorzonerę (tzw. zimowe szparagi) - są pycha, wymagają jednak dobrze uprawinej ziemi, moża też uprawiać miechunkę pomidorową lub peruwiańska (niezbyt smaczne). Warto też uprawiać seler naciowy i szpinak nowozelandzki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przeglądajac to forum trafiłam na ten wątek.

Ja na pewno będę uprawiać pasternak, u nas nigdzie go nie spotkałam, ale sporo go jadłam w Anglii, ma fajny aromat, podobny do marchwi, jest słodki, ale wygląda jak duża pietruszka. Świetny jest podgotowany i potem pieczony (gotuje się szybciej niż np. marchew). Podobno jest dobry do sałatek, ale nie próbowałam. Nie polecam go natomiast do zup, bo nadaje słodki smak.

I tu się mylisz pasteranak to teraz 80 % ( no może przesadzam) ale znaczny procent tego co kupujesz jako pietruszkę. Nasiona można bez problemu kupic w sklepach ogrodniczych. Trzeba jednak przy uprawie uważać bo są ludzie uczuleni na kontakt z liśćmi tego warzywa.

 

Z innych mniej znanych warzyw proponuję skorzonerę (tzw. zimowe szparagi) - są pycha, wymagają jednak dobrze uprawinej ziemi, moża też uprawiać miechunkę pomidorową lub peruwiańska (niezbyt smaczne). Warto też uprawiać seler naciowy i szpinak nowozelandzki.

 

 

Hmmm... to ja niestety jakoś nie mam szczęścia, bo trafiłam tylko raz. Pasternak poznaję przede wszystkim po zapachu, bo zdecydowanie różni się on od zapachu pietruszki. Kilka razy pytałam sprzedawców o pasternak, ale mówili, ze nie ma popytu i dlatego nie uprawiają. A w sklepach ogrodniczych nie sprawdzałam jeszcze, dzięki!!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ooo, ktoś karczocholubny... Odkąd przeczytałam "Ogrodnik i jego chlebodawcy" zawsze chciałam je mieć. A jak spróbowałam to tym bardziej. Napiszesz coś więcej o swoich doświadczeniach z uprawą?

 

Wysiewam mniej więcej w lutym, oczywiście w doniczce w domu.

A potem w maju wysadzam do gruntu.

No i czekam, aż zakwitnie, a potem zbieram kwiatki :D

Gotuję je w osolonej wodzie, a podaję na stół z dipem w stylu tzatziki, mniam, mniam :)

Warto spróbować, bo są bardzo zdrowe.

Pozdrawiam

M

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...