emems 03.04.2003 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2003 Mam ochotę posadzić jakieś dziwne i nieznane w naszym rejonie warzywa. Może ktoś mi coś poradzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 08.01.2006 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2006 Przeglądajac to forum trafiłam na ten wątek.Ja na pewno będę uprawiać pasternak, u nas nigdzie go nie spotkałam, ale sporo go jadłam w Anglii, ma fajny aromat, podobny do marchwi, jest słodki, ale wygląda jak duża pietruszka. Świetny jest podgotowany i potem pieczony (gotuje się szybciej niż np. marchew). Podobno jest dobry do sałatek, ale nie próbowałam. Nie polecam go natomiast do zup, bo nadaje słodki smak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 08.01.2006 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2006 Bardzo dobrze udają się tykwy i patisony. http://www.biol.uni.wroc.pl/obuwr/festiwal/obrazki/lagsicow.jpg http://www.atlas-roslin.pl/foto/rk/rk-patison-004is.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 09.01.2006 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2006 Przeglądajac to forum trafiłam na ten wątek. Ja na pewno będę uprawiać pasternak, u nas nigdzie go nie spotkałam, ale sporo go jadłam w Anglii, ma fajny aromat, podobny do marchwi, jest słodki, ale wygląda jak duża pietruszka. Świetny jest podgotowany i potem pieczony (gotuje się szybciej niż np. marchew). Podobno jest dobry do sałatek, ale nie próbowałam. Nie polecam go natomiast do zup, bo nadaje słodki smak. I tu się mylisz pasteranak to teraz 80 % ( no może przesadzam) ale znaczny procent tego co kupujesz jako pietruszkę. Nasiona można bez problemu kupic w sklepach ogrodniczych. Trzeba jednak przy uprawie uważać bo są ludzie uczuleni na kontakt z liśćmi tego warzywa. Z innych mniej znanych warzyw proponuję skorzonerę (tzw. zimowe szparagi) - są pycha, wymagają jednak dobrze uprawinej ziemi, moża też uprawiać miechunkę pomidorową lub peruwiańska (niezbyt smaczne). Warto też uprawiać seler naciowy i szpinak nowozelandzki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
violadiparma 10.01.2006 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2006 heirloom vegetables, mnostwo zapomnianych warzyw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maddy 10.01.2006 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2006 Polecam karczochy. W południowo zachodniej Polsce rosną całkiem ładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abromba 11.01.2006 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2006 Ooo, ktoś karczocholubny... Odkąd przeczytałam "Ogrodnik i jego chlebodawcy" zawsze chciałam je mieć. A jak spróbowałam to tym bardziej. Napiszesz coś więcej o swoich doświadczeniach z uprawą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 11.01.2006 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2006 Przeglądajac to forum trafiłam na ten wątek. Ja na pewno będę uprawiać pasternak, u nas nigdzie go nie spotkałam, ale sporo go jadłam w Anglii, ma fajny aromat, podobny do marchwi, jest słodki, ale wygląda jak duża pietruszka. Świetny jest podgotowany i potem pieczony (gotuje się szybciej niż np. marchew). Podobno jest dobry do sałatek, ale nie próbowałam. Nie polecam go natomiast do zup, bo nadaje słodki smak. I tu się mylisz pasteranak to teraz 80 % ( no może przesadzam) ale znaczny procent tego co kupujesz jako pietruszkę. Nasiona można bez problemu kupic w sklepach ogrodniczych. Trzeba jednak przy uprawie uważać bo są ludzie uczuleni na kontakt z liśćmi tego warzywa. Z innych mniej znanych warzyw proponuję skorzonerę (tzw. zimowe szparagi) - są pycha, wymagają jednak dobrze uprawinej ziemi, moża też uprawiać miechunkę pomidorową lub peruwiańska (niezbyt smaczne). Warto też uprawiać seler naciowy i szpinak nowozelandzki. Hmmm... to ja niestety jakoś nie mam szczęścia, bo trafiłam tylko raz. Pasternak poznaję przede wszystkim po zapachu, bo zdecydowanie różni się on od zapachu pietruszki. Kilka razy pytałam sprzedawców o pasternak, ale mówili, ze nie ma popytu i dlatego nie uprawiają. A w sklepach ogrodniczych nie sprawdzałam jeszcze, dzięki!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maddy 11.01.2006 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2006 Ooo, ktoś karczocholubny... Odkąd przeczytałam "Ogrodnik i jego chlebodawcy" zawsze chciałam je mieć. A jak spróbowałam to tym bardziej. Napiszesz coś więcej o swoich doświadczeniach z uprawą? Wysiewam mniej więcej w lutym, oczywiście w doniczce w domu. A potem w maju wysadzam do gruntu. No i czekam, aż zakwitnie, a potem zbieram kwiatki Gotuję je w osolonej wodzie, a podaję na stół z dipem w stylu tzatziki, mniam, mniam Warto spróbować, bo są bardzo zdrowe. Pozdrawiam M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maddy 11.01.2006 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2006 Jeszcze może to, że wysadzając do gruntu trzeba dla nich zostawić sporo miejsca, bo pojedyncze rośliny są dosyć duże. Rozstawa tak mniej więcej 50 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.