edytkazet 17.04.2007 16:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2007 nie wiem dokladnie jak to wychodzi w przeliczeniu na metr ściany bo ja od poczatku byłam zdecydowana na ceramike ale podobno się nie opłaca z bloczków komórkowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość jotpe 17.04.2007 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2007 Porotherm 30 P+W (300x248x238 mm) wydajność 16 szt./m˛ (8-9,50zł) Suporeks (240x240x590mm) wydajność 7 szt./m˛ (12-14zł) chyba jednak wciąż opłaca się budować z suporeksu Nie poruszam tematu wyższości czy niższości jednego materiału nad drugim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tig1 18.04.2007 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2007 wczoraj dostałem "do potrzymania" gotowy projekt swojego domku http://www.domnahoryzoncie.pl/pl/index.php?s=129&sid=5 ale po wczytaniu się w szczegóły zauważyłem że projektant przewidział na poddaszu ściany działowe tylko z płyt g-k, strop to terriva, czy ze względy na obciążenia nie dopuszcza się stosowania innych materiałów, choćby bk, jak jest u was ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edytkazet 18.04.2007 09:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2007 architekt adaptujący projekt może zamienić materiały pod warunkiem zachowania warunków obciążeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia888 18.04.2007 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2007 no i my w koncu mamy z elektrowni warunki. Nawet nie wiem co tam napisane bo mąż który to odbierał powiedział że tam jest dużo stron a on ich nie rozumie. Zobaczymy czy ja coś zrozumiem. Co do silikatów to powiem wam szczerze ze sie nawet nie znam jakie biore. Wiem ze na to styropian 15 do ocieplenia na zewnatrz i wszystko. Projekt tez juz bedziemy zamawiac. A jak projekt dojdzie to skladamy pozwolenie na budowe. Oby sie tylko nie przyczepili do drogi. Zobaczymy jak tam bedzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edytkazet 18.04.2007 11:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2007 no i my w koncu mamy z elektrowni warunki. Nawet nie wiem co tam napisane bo mąż który to odbierał powiedział że tam jest dużo stron a on ich nie rozumie. Zobaczymy czy ja coś zrozumiem. Co do silikatów to powiem wam szczerze ze sie nawet nie znam jakie biore. Wiem ze na to styropian 15 do ocieplenia na zewnatrz i wszystko. Projekt tez juz bedziemy zamawiac. A jak projekt dojdzie to skladamy pozwolenie na budowe. Oby sie tylko nie przyczepili do drogi. Zobaczymy jak tam bedzie. a na jaki projekt w końcu sie zdecydowaliście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość jotpe 18.04.2007 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2007 architekt adaptujący projekt może zamienić materiały pod warunkiem zachowania warunków obciążeń To już chyba sprawa konstruktora bo architekt to chyba niewiele może liczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia888 18.04.2007 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2007 a na jaki projekt w końcu sie zdecydowaliście? po wielkich trudach w koncu na iskierkę się zdecydowalismy http://www.projekty.ign.com.pl/?p=detail&id=152 Chociaz o mały włos i bysmy zmienili. Dokupiliśmy jedną działkę by wjazd od drogi wojewódzkiej był krótszy ale zobaczyliśmy że wjazd będzie od południa. A iskierka nie jest projektem przystosowanym do wjazdu od południa wiec stwierdzilismy ze może projekt z tego samego studia hbstudio - południowa http://www.projekty.ign.com.pl/index.php?p=detail&id=250 wjazd od południa ale juz sporo większa 120m2. A my poczatkowo chcielismy 90m2 a i tak wyszlo 105 ale 120 to juz duzo wiecej. Tym bardziej ze patrzyłam jak kubatura wzrasta z 438m3 na 653m3. Oraz wielkosc dachu wiec zrobilismy kompromis. Dom wybieramy iskierke, bedzie stal wjazdem od wschodu a na podworku bedziemy zawracac do garazu. Architekt niby gadał ze szkoda miejsca na podworku ale my mamy dostatecznie duzo miejsca. Jutro dokupujemy działkę i będziemy miec 18,30 ara łacznie. Ale teraz dużo rzeczy staje pod znakiem zapytania. Sprawa z nową działką czy warunki będzie trzeba od nowa ustalać z uwzględnieniem nowej działki. Oraz problem z drogą gminna która tak naprawde nie jest jeszcze drogą gminną przez bałagan w gminie bo zle umiescili jedno zdanie. Wiec jak dostane pozwolenie na budowe to bedzie wielka radosc z tyloma niewiadomymi. Ale jestem dobrej mysli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edytkazet 18.04.2007 13:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2007 architekt adaptujący projekt może zamienić materiały pod warunkiem zachowania warunków obciążeń To już chyba sprawa konstruktora bo architekt to chyba niewiele może liczyć powiedzmy: adaptujący a czy to architekt czy inżynier czy technik bez różnicy - aby miał uprawnienia do adaptacji projektów gotowych a to czy teriva wytrzyma ścianke działową 12 z bloczków to chyba architekt tez wie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tig1 18.04.2007 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2007 po wielkich trudach w koncu na iskierkę się zdecydowalismy http://www.projekty.ign.com.pl/?p=detail&id=152 przez pewien czas był naszym faworytem, ale jednak potrzeba pokoju na parterze zwyciężyla tymek/horyzont czyli projekt "economi" ale jednocześnie uroczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edytkazet 19.04.2007 11:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2007 bardzo fajny ten TYmek tyloko to przejscie do garażu przez jedne drzwi nie bardzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tig1 19.04.2007 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2007 z pewnością wejście z wiatrołapu jest lepszym rozwiązaniem, ale to kompromis - może pomyślę o lekkim przesunieciu w stronę schodów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia888 19.04.2007 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2007 no i przejrzalam warunki z elektrowni. Rowniez niewiele rozumiem ale tylko jedną datę zrozumiałam że do października 2008 mają mi podłączyc prąd. Trochę pozno bo co na budowie bedzie ale zobaczymy co architekt (kierownik budowy) powie. Może da się wczesniej. Chociaz watpie znając ich tempo. Uroczyście oświadczam ze jestem włascicielką drugiej działki. ALe zeby nie bylo tak dobrze to caly czas gnebi mnie ta droga dojazdowa. W gminie pracują tacy idioci że szok. Nie wiem kiedy nareperują tą sprawę. Fajny ten Tymek ale za wielki jak dla mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tig1 19.04.2007 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2007 ...oj wiem coś na ten temat, nieźle zamotani - czasami miałem wrażenie jakby z pewnymi sprawami stykali się po raz pierwszy ... POZDRAWIAM pracowników gminy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edytkazet 19.04.2007 19:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2007 z tego co wiem to była nowelka ustawy o opłacie skarbowej a to chyba nie wina urzędników tylko wiadomo kogo w końcu z czegoś posłowie musza mieć pensje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia888 20.04.2007 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2007 z ostatniej chwili... do niedawna wypis z planu zagospodarowania przestrzennego... kosztował 30zł teraz 70zł ja miesiac temu zaplacilam juz 70zl. Chociaz tutaj poklon w strone gminy. Z powodu dokupienia drugiej dzialki musimy miec drugi taki wypis i pani powiedziala do meza zeby przyszedl i oni przerobia by nie placil drugi raz 70zl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwcia78 20.04.2007 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2007 u mnie realizacja przyłącza to też październik 2008 ale to podobno taka data umowna wynikająca z przepisów. Z pewnych źródeł wiem że faktyczny termin zależy od tego jak upierdliwi będziemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edytkazet 20.04.2007 20:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2007 iwcia już buduje a my bidulki - planowanie nam zostalo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomKa 23.04.2007 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2007 Witajcie! Ale długo szukałam naszej grupy! Oj daleko, daleko spadliśmy!! Pewnie na budowach i w składach buszujecie A poza tym: Czy Ktoś się wybiera 19-tego na spotkanie forum? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość jotpe 24.04.2007 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2007 Wczoraj odebrałem pozwolenie na budowę yupi !!!!!Jutro do banku na negocjacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts