Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

grupa garwolińska

edytkazet

Recommended Posts

• Odpowiedzi 505
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość jotpe

Porotherm 30 P+W (300x248x238 mm) wydajność 16 szt./m˛ (8-9,50zł)

Suporeks (240x240x590mm) wydajność 7 szt./m˛ (12-14zł)

chyba jednak wciąż opłaca się budować z suporeksu :) Nie poruszam tematu wyższości czy niższości jednego materiału nad drugim.

wczoraj dostałem "do potrzymania" gotowy projekt swojego domku :)

http://www.domnahoryzoncie.pl/pl/index.php?s=129&sid=5

ale po wczytaniu się w szczegóły zauważyłem że projektant przewidział na poddaszu ściany działowe tylko z płyt g-k, strop to terriva,

czy ze względy na obciążenia nie dopuszcza się stosowania innych materiałów, choćby bk,

jak jest u was ???

no i my w koncu mamy z elektrowni warunki. Nawet nie wiem co tam napisane bo mąż który to odbierał powiedział że tam jest dużo stron a on ich nie rozumie. Zobaczymy czy ja coś zrozumiem.

Co do silikatów to powiem wam szczerze ze sie nawet nie znam jakie biore. Wiem ze na to styropian 15 do ocieplenia na zewnatrz i wszystko.

Projekt tez juz bedziemy zamawiac. A jak projekt dojdzie to skladamy pozwolenie na budowe. Oby sie tylko nie przyczepili do drogi. Zobaczymy jak tam bedzie.

no i my w koncu mamy z elektrowni warunki. Nawet nie wiem co tam napisane bo mąż który to odbierał powiedział że tam jest dużo stron a on ich nie rozumie. Zobaczymy czy ja coś zrozumiem.

Co do silikatów to powiem wam szczerze ze sie nawet nie znam jakie biore. Wiem ze na to styropian 15 do ocieplenia na zewnatrz i wszystko.

Projekt tez juz bedziemy zamawiac. A jak projekt dojdzie to skladamy pozwolenie na budowe. Oby sie tylko nie przyczepili do drogi. Zobaczymy jak tam bedzie.

a na jaki projekt w końcu sie zdecydowaliście?

a na jaki projekt w końcu sie zdecydowaliście?

po wielkich trudach w koncu na iskierkę się zdecydowalismy

http://www.projekty.ign.com.pl/?p=detail&id=152

Chociaz o mały włos i bysmy zmienili. Dokupiliśmy jedną działkę by wjazd od drogi wojewódzkiej był krótszy ale zobaczyliśmy że wjazd będzie od południa. A iskierka nie jest projektem przystosowanym do wjazdu od południa wiec stwierdzilismy ze może projekt z tego samego studia hbstudio - południowa

http://www.projekty.ign.com.pl/index.php?p=detail&id=250

wjazd od południa ale juz sporo większa 120m2. A my poczatkowo chcielismy 90m2 a i tak wyszlo 105 ale 120 to juz duzo wiecej. Tym bardziej ze patrzyłam jak kubatura wzrasta z 438m3 na 653m3. Oraz wielkosc dachu wiec zrobilismy kompromis. Dom wybieramy iskierke, bedzie stal wjazdem od wschodu a na podworku bedziemy zawracac do garazu. Architekt niby gadał ze szkoda miejsca na podworku ale my mamy dostatecznie duzo miejsca. Jutro dokupujemy działkę i będziemy miec 18,30 ara łacznie.

Ale teraz dużo rzeczy staje pod znakiem zapytania.

Sprawa z nową działką czy warunki będzie trzeba od nowa ustalać z uwzględnieniem nowej działki.

Oraz problem z drogą gminna która tak naprawde nie jest jeszcze drogą gminną przez bałagan w gminie bo zle umiescili jedno zdanie. Wiec jak dostane pozwolenie na budowe to bedzie wielka radosc z tyloma niewiadomymi. Ale jestem dobrej mysli.

architekt adaptujący projekt może zamienić materiały pod warunkiem zachowania warunków obciążeń :lol:

To już chyba sprawa konstruktora bo architekt to chyba niewiele może liczyć :)

powiedzmy: adaptujący a czy to architekt czy inżynier czy technik bez różnicy - aby miał uprawnienia do adaptacji projektów gotowych :lol:

a to czy teriva wytrzyma ścianke działową 12 z bloczków to chyba architekt tez wie 8)

no i przejrzalam warunki z elektrowni. Rowniez niewiele rozumiem ale tylko jedną datę zrozumiałam że do października 2008 mają mi podłączyc prąd. Trochę pozno bo co na budowie bedzie ale zobaczymy co architekt (kierownik budowy) powie. Może da się wczesniej. Chociaz watpie znając ich tempo.

Uroczyście oświadczam ze jestem włascicielką drugiej działki. ALe zeby nie bylo tak dobrze to caly czas gnebi mnie ta droga dojazdowa. W gminie pracują tacy idioci że szok. Nie wiem kiedy nareperują tą sprawę.

Fajny ten Tymek ale za wielki jak dla mnie.

z ostatniej chwili... do niedawna wypis z planu zagospodarowania przestrzennego... kosztował 30zł teraz 70zł

ja miesiac temu zaplacilam juz 70zl. Chociaz tutaj poklon w strone gminy. Z powodu dokupienia drugiej dzialki musimy miec drugi taki wypis i pani powiedziala do meza zeby przyszedl i oni przerobia by nie placil drugi raz 70zl.