Irma 27.04.2007 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2007 a czy agregator to jet b. zle rozwiazanie? nie kosztuje zbyt wiele a czlowiek jest uniezalezniony od sasiadow i energetyki przynajmniej na czas budowy. edytka - gratulacje, tez musimy juz zlozyc wniosek...ech, ale tych papierkow jest duzo! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia888 27.04.2007 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2007 z forum muratora sie dowiedzialam ze agregator to ostatecznosc. A wczesniej to sie nie znalam.ZAdzwonilam do energetyki i tam mi powiedzieli ze docelowych warunkow napewno nie zmienią, ale jak chce prad budowlany to musze skladac od nowa wniosek placic 146zl i pozniej koszt instalacji. I tak zrobie bo w sumie nie wiadomo kiedy mi zbuduja siec, a tak zawsze bede mogla sie wprowadzic na budowlanym pradzie. Wszedzie tylko pieniadze chca wydusic. wrrr a jeszcze budowa sie nie rozpoczela Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irma 27.04.2007 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2007 dzieki, przynajmniej mi sie troche rozjasnilo w glowiechyba w takim razie zloze najpierw wnosek o prad budowlany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia888 27.04.2007 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2007 Irma a masz tam jakichs sasiadow? Idzie prad niskiego napiecia? Patrzylas czy stacja transformatorowa jest jakas? Nam w elektrowni doradzil czlowiek by skladac rownoczesnie o prad budowlany i docelowy. I w sumie tak sie powinno zawsze robic. U nas to wyszla wyjątkowa sytuacja wiec nie sugeruj sie tym. Najlepiej idz z mapką do celow projektowych do zakladu eneregtycznego i niech ci wyjasnia wszystko zanim zlozysz. Bo oni tlumacza i są naprawde wyrozumiali. Ja to jestem upierdliwa zadaje mnostwo pytan bo sie nie znam na tym i oni tłumaczą do skutku. Pamiętaj kto pyta nie błądzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia888 27.04.2007 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2007 chciałam się pochwalić że założyłam dziennik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomKa 27.04.2007 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2007 gosia888 gratuluję dziennika, tym bardziej, że to pierwszy w naszej grupie!! jotpe, gdzie robiłeś adaptację swojego projektu? Jeśli wolisz napisz na priv Upiorka, a gdzie Ty? Irma, jeśli masz sąsiadów, spróbuj najpierw z nimi się dogadać, jeśli nie masz innego wyjścia wtedy wnioskuj o prąd budowlany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomKa 27.04.2007 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2007 edytkazet cieszę się, że dostałaś warunki przyłaczenia do energetyki , możesz działać dalej... tig1 nie wiem czy to dobry pomysł z kierownikiem budowy z tej samej ekipy. Czasem jakieś obiektywne spojrzenie z zewnątrz przydaje się... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Upiorka 28.04.2007 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2007 TomKa- nam projekt adaptuje "Malbud", przygotowują całość dokumentacji. Nie jestem do końca zachwycona postępem prac-tym bardziej ,ze jakoś mam wrażenie,ze sama muszę do wszystkiego dojść. Jeśli chodzi o zmiany w projekcie to też zrobiłam to ostatecznie tak,że narysowałam ołówkiem w projekcie gdzie i co ma być zmienione a Pani z biura powiedziała:"ooo, to ja już nie mam nic do roboty!" Chyba zmienię zawód... Podobało mi się podejście architekta, którego zatrudniła koleżanka: doradził, przygotował różne wersje "robocze" projektu, uwzględnił potrzeby i "wizję" inwestorów- chyba o to tu chodzi,prawda? Gdybyśmy wcześniej nie dogadali się z Malbudem chyba bym wybrała tego pana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia888 28.04.2007 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2007 a ja wczoraj dostałam projekt. Teraz mam sie zastanowic co do zmian do poniedziałku i architekt ma adaptowac projekt. Powiedzial ze w ciagu tygodnia to zrobi i złozy o PnB. zobaczymy czy będą jakies obsuwy, bo to coś zbyt rózowo brzmi. Musze zadzwonic do murarza w sprawie podpisania umowy bo juz projekt mam ale boje sie ze zadzwonie a on powie ze nie wybuduje mi domu w tym roku (umawialismy sie na sierpien, wrzesien) albo wywali abstrakcyjna cene (umawialismy sie na 20-25tys robocizan łącznie z dachem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia888 30.04.2007 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2007 no i po wizycie u murarza. Miałam nosa podniosl sie na 30tys. Ale juz trudno, umowa podpisana nie bede juz roztrzasala tego, obym chociaz z budowy byla zadowolona. Mam pytanie do Irmy (ale rowniez do innych, po prostu wiem ze Irma zajmuje sie projektem wnetrz)czy jak zostawie w swoim domu jedynie dwa okna polaciowe w lazience i jedno w pokoju dlugim, tam gdzie sa dwa okna (ale nie ten nad komputerem) czy nie bedzie za ciemno??? Sprawa dosc pilna bo decyzje musimy podjac dzisiaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irma 30.04.2007 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2007 http://dom.gazeta.pl/Ladny-Dom/1,61603,2904396.htmltu sobie poczytaj.wydaje mi sie ze w dlugim pokoju moze byc jedno polaciowe i jeden portefenetr, ale w pokoju nr 3 bedzie moim zdaniem za ciemno jesli usuniesz polaciowke. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tig1 02.05.2007 04:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2007 co dokładnie ma ma Ci zrobić w tych 30 tys. ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edytkazet 02.05.2007 06:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2007 troche drogo jak dla mnie ja się umawialam w tamtym roku na około 25 tys z pokryciem blachą więc myslę że na więcej niż 30 tys w tym roku nie podniosa a dom mam o wiele większy niż iskierka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edytkazet 02.05.2007 06:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomKa 02.05.2007 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2007 Ponawiam pytanie. Czy Ktos z naszej grupy ma czas i chęci, i wybiera się na spotkanie 19 maja? http://forum.muratordom.pl/viewforum.php?f=116 Widziałam mapkę z ubiegłego roku i ... nędznie wyglądała prawa strona od Warszawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irma 03.05.2007 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2007 ja na pewno nie jade:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edytkazet 03.05.2007 10:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2007 ja też nie cierpie ostatnio na chroniczny brak czasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia888 03.05.2007 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2007 przykro mi i ja nie jadę. Nie mam gdzie rąk włożyc. A do tego mam małe dziecko.A w 30tys murarz ma mi zrobic wszystko łacznie z dachem od fundamentow. Ale spiecie bylo w sprawie chudego betonu. Bo nie chcial mi polozyc. W koncu gadalam z facetem od wykonczeniowki i powiedzial bym dala sobie spokoj z tym chudym betonem bo murarz mi zrobi na sztuke a potem bedzie trzeba poprawiac. a tak przy wykonczeniowce wszystko naraz mi zrobia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia888 03.05.2007 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2007 co do elektrowni to dadzą mi prąd budowlany ale będę dodatkowow placila za niego tzn dodatkowo oplate przylaczeniową za prąd budowlany oraz za prąd docelowy. Ale jak nie ma innego wyjscia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Upiorka 04.05.2007 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2007 Oj dzieje sie, dzieje na Waszych budowach... A u nas? W poniedziałek 30.04 popracowaliśmy trochę uzbrojeni w projekt zagospodarowania działki, piłę, siekierę i sznurek i wytyczyliśmy granice działki i domku. Mogę polecic nasze usługi geodezyjne bo rąbnelismy się max. o 5 cm a jedynym przyrządem była 30 m taśma . Tym samym nasz "brzozostan" nieco się przetrzebił, mysle że jak za dwa tygodnie przyjedziemy do domu to gałązki podeschną w sam raz na ognisko Dzięki naszemu poświęceniu (gdy kończyliśmy było +3 stopnie i silny wiatr) wiemy już , które drzewka uda się zaoszczędzić. Z dobrych wiadomosci jeszcze ta, że podpisaliśmy umowę z ZE na przyłącze kablowe- teraz mamy im dostarczyć pozwolenie na budowę i wtedy rozpoczną procedurę projektową przyłacza. Wg umowy podłączyć mają nas do początku grudnia 2007. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts