Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

grupa garwolińska

edytkazet

Recommended Posts

• Odpowiedzi 505
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

z forum muratora sie dowiedzialam ze agregator to ostatecznosc. A wczesniej to sie nie znalam.

ZAdzwonilam do energetyki i tam mi powiedzieli ze docelowych warunkow napewno nie zmienią, ale jak chce prad budowlany to musze skladac od nowa wniosek placic 146zl i pozniej koszt instalacji. I tak zrobie bo w sumie nie wiadomo kiedy mi zbuduja siec, a tak zawsze bede mogla sie wprowadzic na budowlanym pradzie.

Wszedzie tylko pieniadze chca wydusic. wrrr a jeszcze budowa sie nie rozpoczela

Irma a masz tam jakichs sasiadow? Idzie prad niskiego napiecia? Patrzylas czy stacja transformatorowa jest jakas?

Nam w elektrowni doradzil czlowiek by skladac rownoczesnie o prad budowlany i docelowy. I w sumie tak sie powinno zawsze robic. U nas to wyszla wyjątkowa sytuacja wiec nie sugeruj sie tym.

Najlepiej idz z mapką do celow projektowych do zakladu eneregtycznego i niech ci wyjasnia wszystko zanim zlozysz. Bo oni tlumacza i są naprawde wyrozumiali.

Ja to jestem upierdliwa zadaje mnostwo pytan bo sie nie znam na tym i oni tłumaczą do skutku. Pamiętaj kto pyta nie błądzi.

gosia888 gratuluję dziennika, tym bardziej, że to pierwszy w naszej grupie!! :D

jotpe, gdzie robiłeś adaptację swojego projektu? Jeśli wolisz napisz na priv :wink:

Upiorka, a gdzie Ty? :roll:

Irma, jeśli masz sąsiadów, spróbuj najpierw z nimi się dogadać, jeśli nie masz innego wyjścia wtedy wnioskuj o prąd budowlany :wink:

TomKa- nam projekt adaptuje "Malbud", przygotowują całość dokumentacji. Nie jestem do końca zachwycona postępem prac-tym bardziej ,ze jakoś mam wrażenie,ze sama muszę do wszystkiego dojść. Jeśli chodzi o zmiany w projekcie to też zrobiłam to ostatecznie tak,że narysowałam ołówkiem w projekcie gdzie i co ma być zmienione a Pani z biura powiedziała:"ooo, to ja już nie mam nic do roboty!" :D

Chyba zmienię zawód... :) :-? :lol:

Podobało mi się podejście architekta, którego zatrudniła koleżanka: doradził, przygotował różne wersje "robocze" projektu, uwzględnił potrzeby i "wizję" inwestorów- chyba o to tu chodzi,prawda? Gdybyśmy wcześniej nie dogadali się z Malbudem chyba bym wybrała tego pana.

a ja wczoraj dostałam projekt. Teraz mam sie zastanowic co do zmian do poniedziałku i architekt ma adaptowac projekt. Powiedzial ze w ciagu tygodnia to zrobi i złozy o PnB. zobaczymy czy będą jakies obsuwy, bo to coś zbyt rózowo brzmi.

Musze zadzwonic do murarza w sprawie podpisania umowy bo juz projekt mam ale boje sie ze zadzwonie a on powie ze nie wybuduje mi domu w tym roku (umawialismy sie na sierpien, wrzesien) albo wywali abstrakcyjna cene (umawialismy sie na 20-25tys robocizan łącznie z dachem)

no i po wizycie u murarza. Miałam nosa podniosl sie na 30tys. Ale juz trudno, umowa podpisana nie bede juz roztrzasala tego, obym chociaz z budowy byla zadowolona.

Mam pytanie do Irmy (ale rowniez do innych, po prostu wiem ze Irma zajmuje sie projektem wnetrz)

czy jak zostawie w swoim domu jedynie dwa okna polaciowe w lazience i jedno w pokoju dlugim, tam gdzie sa dwa okna (ale nie ten nad komputerem) czy nie bedzie za ciemno??? Sprawa dosc pilna bo decyzje musimy podjac dzisiaj.

przykro mi i ja nie jadę. Nie mam gdzie rąk włożyc. A do tego mam małe dziecko.

A w 30tys murarz ma mi zrobic wszystko łacznie z dachem od fundamentow. Ale spiecie bylo w sprawie chudego betonu. Bo nie chcial mi polozyc. W koncu gadalam z facetem od wykonczeniowki i powiedzial bym dala sobie spokoj z tym chudym betonem bo murarz mi zrobi na sztuke a potem bedzie trzeba poprawiac. a tak przy wykonczeniowce wszystko naraz mi zrobia.

Oj dzieje sie, dzieje na Waszych budowach...

A u nas? W poniedziałek 30.04 popracowaliśmy trochę uzbrojeni w projekt zagospodarowania działki, piłę, siekierę i sznurek i wytyczyliśmy granice działki i domku. Mogę polecic nasze usługi geodezyjne bo rąbnelismy się max. o 5 cm a jedynym przyrządem była 30 m taśma :p :D . Tym samym nasz "brzozostan" nieco się przetrzebił, mysle że jak za dwa tygodnie przyjedziemy do domu to gałązki podeschną w sam raz na ognisko ;) Dzięki naszemu poświęceniu (gdy kończyliśmy było +3 stopnie i silny wiatr) wiemy już , które drzewka uda się zaoszczędzić.

Z dobrych wiadomosci jeszcze ta, że podpisaliśmy umowę z ZE na przyłącze kablowe- teraz mamy im dostarczyć pozwolenie na budowę i wtedy rozpoczną procedurę projektową przyłacza. Wg umowy podłączyć mają nas do początku grudnia 2007.