Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

grupa garwolińska

edytkazet

Recommended Posts

gosia, to skad to 184m2 calkowitej? czy oplaca sie budowac dach jak do prawie 200m domu po to zeby miec 90 m2 pow.uzytk.a juz kupiliscie projekt? poza tym moim zdaniem rysunki atrium oszukuja. jak na moje oko to sprzety sa na rzutach zmniejszone po to zeby dom wydawal sie przestronniejszy. wybacz, ale projektuje wnetrza i moim zdaniem ten dom to przerost formy nad trescia. bedzie kosztowal stosunkowo duzo a miejsca w nim malo. zobacz jakie kawaly pokoi na poddaszu sa niuzytkowe, prawie 50%

• Odpowiedzi 505
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

projekt jeszcze nie kupiony, w sobote idziemy do architekta. Ja sie niestety na tym nie znam i stąd te moje wieczne pytania. A propo powierzchni całkowitej to co się w nią wlicza? Ja szukałam małego domku ok 90m2 który będzie stosunkowo tani w wykonaniu. Zastanawiałam się jeszcze nad Magdą z horyzontu ale po pierwsze mniej mi sie podoba z zewnątrz, po drugie dowiedziałam się że najgorsze co moze byc to budowanie parteru z ewentualnoscia dobudowy poddasza uzytkowego.

http://www.domnahoryzoncie.pl/pl/index.php?s=52&sid=5

Powierzchnię calkowitą liczy sie po podlogach?

troche dziwne tez umiejscowienie kotłowni - moim zdaniem powinna byc tam gdzie przedsionek (przy garażu) tylko to by chyba oznaczalo dodatkowy komin :cry:

kominy i tak są dwa. Wiec bez problemu można przesunąć

czy oplaca sie budowac dach jak do prawie 200m domu po to zeby miec 90 m2

Pytanie jest czy znajdzie sie domek takiej wielkosci co bedzie mial relatywnie tani dach. Wiadomo ze im wiekszy metraz tym bardziej sie wszystko oplaca, lecz my nie chcemy wiekszego domu.

a propo c117 i m10 to ja slyszalam i nie wiem czemu ale strasznie sie trzymam tego ze podobno nie robi sie pokoi nad garazem bo pozniej wieje od dolu.

Irma a spojrz na projekt

http://www.studioatrium.pl/projekt-domu-GLX-19,18,61,opis.html

tu jest praktycznie to samo tylko ze mniejsza relacja powierzchni calkowitej do uzytkowej.

Co do izolacji nad garażem to nie wiem jak to jest ktos mi kiedys tak powiedzial i ja unikalam tego.

Na dobrą sprawę mogę znowu zacząć szukac projektu ale naprawde tyle co przejrzalam to wizualnie malo zostalo do tego jeszcze zawsze w ukladzie cos bylo nie tak. I po wielkich trudach zostal wyloniony ten. Jejku mętlik mam w głowie, z obawą czekam na wizytę u architekta.

po pierwsze jest ładniutki :D

po drugie ma dużą kuchnię ze spiżarką :lol:

po trzecie pokoik na dole oprcz salonu :lol:

po czwarte spora łazienka na poddaszu :lol:

poddasze maksymalnie wykorzystane :p

nie wiem tylko jak z tymi schodami czy nie sa za małe i mało wygodne :evil:

nie wiem jak oni liczą powierzchnie pokoi ale te na poddaszu sa chyba spore :lol:

Gość jotpe

Projekt wybrany :) i już kupiony ... odwrotu nie ma :)

Wybraliśmy projekt z pracowni Studia Atrium (GL124 - Fistaszek). Domek klasy średniej jeśli chodzi o powierzchnię - 119,80m2. Oczywiście nie obędzie się bez wprowadzania zmian.

http://studioatrium.pl/res/124/big_0.jpg

1 Poszerzenie garażu o 1m. Z uwagi na to, że kotłownia będzie zajęta przez piec na paliwa stałe z podajnikiem. Gdzieś trzeba trzymać graty :)

2 Po co na poddaszu wyjście z łazienki na balkon ? :) (zamieniamy na zwykłe okno)

3 Chyba zejdziemy trochę z liczby okien połaciowych

4 Zamiana małych okienek w bocznej elewacji garażu na dwa większe. Dodatkowo od czoła garażu dorzucimy po jednym rzędzie pustaków szklanych.

Wczoraj daliśmy projekt do adaptacji ... cena fajna... 800zł za całość łącznie ze złożeniem dokumentów do pozwolenia na budowę.

PS. Czy w naszych stronach też jest tak ciężko z materiałami budowlanymi i ekipami ?