Irma 08.03.2007 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2007 gosia, to skad to 184m2 calkowitej? czy oplaca sie budowac dach jak do prawie 200m domu po to zeby miec 90 m2 pow.uzytk.a juz kupiliscie projekt? poza tym moim zdaniem rysunki atrium oszukuja. jak na moje oko to sprzety sa na rzutach zmniejszone po to zeby dom wydawal sie przestronniejszy. wybacz, ale projektuje wnetrza i moim zdaniem ten dom to przerost formy nad trescia. bedzie kosztowal stosunkowo duzo a miejsca w nim malo. zobacz jakie kawaly pokoi na poddaszu sa niuzytkowe, prawie 50% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edytkazet 08.03.2007 13:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2007 troche dziwne tez umiejscowienie kotłowni - moim zdaniem powinna byc tam gdzie przedsionek (przy garażu) tylko to by chyba oznaczalo dodatkowy komin Do kuchni trzeba chodzic naokoło a jakby przeniesc ta kotłownie to z przedsionka byłoby przejscie do kuchni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edytkazet 08.03.2007 13:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2007 sorki kominy moglyby chyba byc dwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia888 08.03.2007 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2007 projekt jeszcze nie kupiony, w sobote idziemy do architekta. Ja sie niestety na tym nie znam i stąd te moje wieczne pytania. A propo powierzchni całkowitej to co się w nią wlicza? Ja szukałam małego domku ok 90m2 który będzie stosunkowo tani w wykonaniu. Zastanawiałam się jeszcze nad Magdą z horyzontu ale po pierwsze mniej mi sie podoba z zewnątrz, po drugie dowiedziałam się że najgorsze co moze byc to budowanie parteru z ewentualnoscia dobudowy poddasza uzytkowego. http://www.domnahoryzoncie.pl/pl/index.php?s=52&sid=5 Powierzchnię calkowitą liczy sie po podlogach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia888 08.03.2007 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2007 aha 90m2+ 20 m2 garaż wiec 110 a że calkowita 184 czyli sie traci 74 tak? A ile srednio sie traci na domach z poddaszami? a jakie wy budujecie domy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia888 08.03.2007 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2007 troche dziwne tez umiejscowienie kotłowni - moim zdaniem powinna byc tam gdzie przedsionek (przy garażu) tylko to by chyba oznaczalo dodatkowy komin kominy i tak są dwa. Wiec bez problemu można przesunąć czy oplaca sie budowac dach jak do prawie 200m domu po to zeby miec 90 m2 Pytanie jest czy znajdzie sie domek takiej wielkosci co bedzie mial relatywnie tani dach. Wiadomo ze im wiekszy metraz tym bardziej sie wszystko oplaca, lecz my nie chcemy wiekszego domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irma 08.03.2007 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2007 Ja mam calkowita 180 a uzytkowej pewnie ze 165, bo mam wysoka scianke kolankowa, ale moj dach to bedzie ze 150m2+16m2 plaskiego. w budowie nasze domy beda podobnie kosztowaly a zobacz jaka roznica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irma 08.03.2007 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2007 http://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=332&IdKolekcji=yen domek jest sliczny ma mniejszy dach i jest prostszy w budowie, ma mniejsza powierzchnie zabudowy, mniejsza pow.netto, bardziej wykorzystane poddasze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irma 08.03.2007 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2007 http://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=342&IdKolekcji=albo ten- jak ktos chce maly domek to ten jest super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia888 08.03.2007 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2007 Irma no rzeczywiscie ale z drugiej strony mi nie jest potrzebne 165m2. No i teraz pytanie zbudowac dom duzy tylko dlatego ze mogę? Wiesz bo na dobra sprawe nie bedzie fajnych domow na 90m. Co do scianki kolankowej to w tym projekcie jest 75cm i sie zastanawialam czy by nie podniesc do 1m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irma 08.03.2007 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2007 no nie, uwazam ze lepiej wykorzystac fakt, ze sie nie potzrebuje duzego domu i zbudowac tanio. a z nadwyzki wykonczyc ladniej wnetrza, no ale to moze zboczenie zawodowe:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia888 08.03.2007 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2007 a propo c117 i m10 to ja slyszalam i nie wiem czemu ale strasznie sie trzymam tego ze podobno nie robi sie pokoi nad garazem bo pozniej wieje od dolu. Irma a spojrz na projekt http://www.studioatrium.pl/projekt-domu-GLX-19,18,61,opis.html tu jest praktycznie to samo tylko ze mniejsza relacja powierzchni calkowitej do uzytkowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia888 08.03.2007 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2007 no wlasnie ja tez uwazam ze lepiej zbudowac mniejszy dom (bo nie potrzerbuje wiekszego) ale nie podobaly mi sie inne projekty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia888 08.03.2007 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2007 mam nadzieje ze trafie na sensownego architekta co powie dokladnie co mysli o moim projekcie. Czy jest funkcjonalny, tani itp. Jejku a ja naprawde sie cieszylam ze bedzie to tani dom a tu niestety inaczej sie okazuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irma 08.03.2007 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2007 chyba wszystko zalezy od izolacji i ocieplenia garazu, wydaje mi sie to logiczne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irma 08.03.2007 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2007 architekt na pewno Ci pomoze:) powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia888 08.03.2007 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2007 Co do izolacji nad garażem to nie wiem jak to jest ktos mi kiedys tak powiedzial i ja unikalam tego. Na dobrą sprawę mogę znowu zacząć szukac projektu ale naprawde tyle co przejrzalam to wizualnie malo zostalo do tego jeszcze zawsze w ukladzie cos bylo nie tak. I po wielkich trudach zostal wyloniony ten. Jejku mętlik mam w głowie, z obawą czekam na wizytę u architekta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edytkazet 08.03.2007 20:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2007 jeżeli chodzi o mniejsze domy to mi się strasznie ten podobał http://www.lipinscy.pl/project.xml?id=56567&keys=2&offset=75&backcmd=Collection wydaje mi się że jest bardzo funkcjonalny przynajmniej dla mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edytkazet 08.03.2007 20:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2007 po pierwsze jest ładniutki po drugie ma dużą kuchnię ze spiżarką po trzecie pokoik na dole oprcz salonu po czwarte spora łazienka na poddaszu poddasze maksymalnie wykorzystane nie wiem tylko jak z tymi schodami czy nie sa za małe i mało wygodne nie wiem jak oni liczą powierzchnie pokoi ale te na poddaszu sa chyba spore Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość jotpe 09.03.2007 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2007 Projekt wybrany i już kupiony ... odwrotu nie ma Wybraliśmy projekt z pracowni Studia Atrium (GL124 - Fistaszek). Domek klasy średniej jeśli chodzi o powierzchnię - 119,80m2. Oczywiście nie obędzie się bez wprowadzania zmian. http://studioatrium.pl/res/124/big_0.jpg 1 Poszerzenie garażu o 1m. Z uwagi na to, że kotłownia będzie zajęta przez piec na paliwa stałe z podajnikiem. Gdzieś trzeba trzymać graty 2 Po co na poddaszu wyjście z łazienki na balkon ? (zamieniamy na zwykłe okno) 3 Chyba zejdziemy trochę z liczby okien połaciowych 4 Zamiana małych okienek w bocznej elewacji garażu na dwa większe. Dodatkowo od czoła garażu dorzucimy po jednym rzędzie pustaków szklanych. Wczoraj daliśmy projekt do adaptacji ... cena fajna... 800zł za całość łącznie ze złożeniem dokumentów do pozwolenia na budowę. PS. Czy w naszych stronach też jest tak ciężko z materiałami budowlanymi i ekipami ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts