Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

grupa garwolińska

edytkazet

Recommended Posts

TomKa super ten domek. Z zewnatrz sliczny. A w srodku tez bardzo fukcjonalny gdyby nie ta kotlownia. Ja patrze tak jak pod siebie i ja bede palila weglem. Wiec gdybym wybrala ten projekt to z garazem bym brala a tam podobno jest informacja ze w garazu jest wydzielone miejsce na pomieszczenie gospodarcze. Wiec tam bym przechowywala wegiel a w kotlowni bym palila. 4m2 starcza. Ale jak dla mnie to sie nie zmiesci z garazem bo mam za waska dzialke.

• Odpowiedzi 505
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

TomKa

podpiwniczenie zepsuje bryle tego domu...niestety, bedzie grzyb.

co do pomieszczenia gospodarczego: moim zdniem z wejsciem na wprost wiatrolapu jest funkcjonalne, pod warunkiem, ze dom bedzie ogrzewany gazem. A co do tego, ze jest w srodku: uwierzcie mi nie bedziecie tego odczuwac, inaczej czyta sie plany a inaczej wyglada dom w 3d. poza tym ono dosc fajnie oddziela strefe nocna od dziennej, jesli chcecie kiedys dobudowac z boku garaz to moze zamienicie gospodarcze z lazienka, wtedy bedziecie mogli zrobic przejscie z garazu bezposrednio do domu. Co do okna naroznego, podzielam zdanie wiekszosci - niepotrzebne.

Irma gratuluje!!!!

A kiedy ruszaszz budowa?

dzieki, chcemy w tym roku na jesieni zrobic stan zero, a reszte w przyszlym, ale jak sie nie da to wszystko w jeden sezon czyli od 2008

Ale materialy w tym roku kupujecie?? bo to ostatni rok na odliczenie vatu 8)

wiesz co, nie wiem, podejrzewam, ze dopierow przyszlym, mam taka nadzieje, ze jakos ten durny wat da sie obejsc.

raczej mają miesiąc a nie 2 tygodnie ale nie wiem moge się mylic, :wink:

może poproś po dobroci :D

a pracy mają na pewno dużo bo wszyscy na gwałt chca budować tylko ciekawe z czego bo nie ma cegły :evil:

Ale ja zadzwonilam do elektrowni i sie zapytalam jaki mają czas. A facet odpowiedzial ze 2 tygodnie. Wiec on by raczej nie oszukal nie na swoją korzysc.

A propo tego vatu i odliczania to kazdy sie spieszy i napedza rynek tak ze ceny tak strasznie drozeją. A za rok moze sie okazac ze z vatem ceny beda takie same jak teraz z mniejszym vatem. Przynajmniej mam taką nadzieje. Boom na mieszkania z drugiej reki podobno sie konczy. A na budowe tez ma sie skonczyc za rok. Moze ceny nie spadną znacznie ale przynajmniej nie bedzie problemu z ich zakupem.

Irma gratuluję! Ja o swoich "warunkach" mogę jeszcze marzyć. Jestem chyba na tym samie etapie co gosia888. :-?

Dziękuję za odpowiedź w sprawie mojego domku. Zmartwiłaś mnie tym grzybem. W sumie nie podnosilbym go dużo w górę... :wink: Kotłowni nie chciałabym przenosić z uwagi na komin :oops:

Irma napisz coś o swoim projekcie :wink:

mamy projekt indywidualny, taka nowoczesna stodola. Wysoka scianka kolankowa i trzy lukarny.Na dole bedzie salon i dwa gabinety, bo parcujemy w domu. Kuchnia, kotlownia, wc z prysznicem.Na gorze nasza sypialnia z lazienka i garderoba, pralnia, sypialnie i mala lazieneczka dla dzieci.

Gość jotpe
jotpe, co u Ciebie? Zdecydowałeś się ostatecznie z czego budujesz ściany?

Tak. Będzie to suporeks ponieważ ma dwukrotnie większą wydajnośc na m2 od ceramiki, którą mam w projekcie. Papiery o pozwolenie na budowę już złożone i czekam... Ekipa wybrana i jeszcze utargowałem z ceny 1000zł co daje w sumie i tak wysoką cenę 34tys za stan surowy z pokryciem dachu.

Spędziłem już jeden dzień na wypompowywaniu wody z terenu działki i to jeszcze nie koniec tych zabiegów :(. Nie obyło się oczywiście bez przysłowiowej kłody pod nogi .... na działce zabrakło prądu. Kabel gdzieś pod ziemią ma zwarcie i wywala jedną fazę. Podejrzewam sąsiada przez którego działkę kabel ten przebiega. Robił sobie ogrodzenie wraz z bramą i pewnie gdzieś nadciął izolację. chyba czeka mnie małe kopanie i wymiana uszkodzonego odcinka. Parę zdjęć z akcji "pompa" już mam i myślę czy czasem nie pora na założenie dziennika :)