Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SKANDAL CZY NIE?

Recommended Posts

mój fachowiec za przeróbkę łazienki tzn. likwidacja stalowych rur i poprowadzenie plastików z CWU bierze 140 zł. za punkt, dodatkowo położenie styropianu, uzwojenia i podpięcia centralnego ogrzewania podłogoweo- 80zł./m2. razem wyliczył mi 2 tys. za robociznę. stwierdził że w czterech zrobią mi to w jeden dzień. rachunek prosty....po 500 zeta na łebka za dniówkę. i co wy na to? moja dniówka to 65 zł. i po co ja studiowałem?

• Odpowiedzi 65
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Jaki skandal - w zasadzie nic nie kosztuje tyle ile jest warte - tylko tyle ile KLIENT jest w stanie zapłacić.

Cena jest parametrem okreslanym przez dwie strony.

Wartość parametru zależy od wielu czynników w wiekszości NIEMERYTORYCZNYCH 8).

Dla mnie jest to "drogo" - ale powyższe (i wiele innych) prac jestem w stanie (i wykonuje) sobie SAM (największym problemem jest czas)

P.S> Studia też skończyłem ale jak patrzę na np: warszawskie ceny usług to się zastanawiam czy nie zając się bezzstresowym instalatorstwem-wykończeniowym (elektryki, hydrauliki, otoczenia(kostka) itp).

P.P.S> Na "tzw" szybko znalazłem kiedys gdzies w sieci opis zadań i pytania na egzamin "na cieślę" i zdałbym go bez przygotowania.(się nie chwaląc)

Pozdrawiam

Dlatego też jakiś czas temu zaniechałem dorabiania do pensji i dorabiam u siebie wykonując co się da na budowie. Większość rzeczy nie jest trudna, potrzebna jest głównie informacja co jak zrobić. Wprawdzie jej zdobycie wymaga trochę czasu ale i tak jestem do przodu i przynajmniej staram sie to robić porządnie bo dla siebie. Mam wrażenie że dzisiejsze technologie ułatwiają samodzielne prace. Wszystko trzeba jednak robić z głową aby nie zniszczyć materiału.

chcę zrobić jak najwięcej we własnym zakresie tzn. wykuć w ścianie nowe kanały na rurki, sam położę sobie styropian. z kolegą chcę ułożyć sam podłogówkę a oni mieliby mi to jedynie popodłączać ale jeśli chcą to zrobić w jeden dzień to pewnie nie dopuszczą mnie do pracy. poza tym moga skasować mnie tyle ile powiedzieli a moja robocizna może okazać się zbędna.

... rachunek prosty....po 500 zeta na łebka za dniówkę. i co wy na to? moja dniówka to 65 zł. i po co ja studiowałem?

Nie szokuja mnie takie dniowki, bo juz takie placilem. Np jastrych: 1730zl (bez rachunku) na troje ludzi za 8 godzin pracy. I byla to najtansza ekipa jaka znalazlem.

pozdrawiam

Konrad

fajny post :lol:

a tak serio - szokuje cie taka cena - to nie kupuj...

prawo dzungli - prawo rynku (podazy i poytu) widocznie facet to sobie przekalkulowal i ma takich co mu tyle placa :wink: czyli sie kreci....

nad czym tu dyskutowac?

albo robisz za jego stawke ,albo negocjujesz.... albo znajdujesz tanszych (powodzenia :wink: :lol: ) i modlisz sie zeby nie spartaczyli....albo robisz sam jak umiesz.... :wink:

a tak wogole - sluchy chodza ze w przyszlym sezonie budowlanym tak robocizna skoczy do gory ze..... szkoda gadac.... :-? :(

P.S> Studia też skończyłem ale jak patrzę na np: warszawskie ceny usług to się zastanawiam czy nie zając się bezzstresowym instalatorstwem-wykończeniowym (elektryki, hydrauliki, otoczenia(kostka) itp).

P.P.S> Na "tzw" szybko znalazłem kiedys gdzies w sieci opis zadań i pytania na egzamin "na cieślę" i zdałbym go bez przygotowania.(się nie chwaląc)

Spróbuj zdać egzamin na uprawnienia budowlane!!

Wykonawca podał ci cenę za robotę. To że on to zrobi w jeden dzień to twój i jego zysk na czasie.

Jak powiesz że dniówka za droga, to zrobi w dwa tygodnie, będą przyjezdżać na 2 godzinki, piwko wypić, popatrzeć ale dniówka będzie dużo mniejsza.

Nie można patrzeć na to ile wykonawca bierze na godzinę czy dniówkę, tylko za robotę. Bo wtedy mu zależy żeby zrobić szybko i dobrze( żeby nie wracać na poprawki)

Pozdrawiam

mój fachowiec za przeróbkę łazienki tzn. likwidacja stalowych rur i poprowadzenie plastików z CWU bierze 140 zł. za punkt, dodatkowo położenie styropianu, uzwojenia i podpięcia centralnego ogrzewania podłogoweo- 80zł./m2. razem wyliczył mi 2 tys. za robociznę. stwierdził że w czterech zrobią mi to w jeden dzień. rachunek prosty....po 500 zeta na łebka za dniówkę. i co wy na to? moja dniówka to 65 zł. i po co ja studiowałem?

żeby nie zajmować się dzień w dzień likwidacją rur i kładzeniem styropnianu :wink:

"i po co ja studiowałem?"

Dla przyjemności? :roll: Łażenia w godzinach pracy w czystych ciuszkach? :roll: Dla brydża? (najlepiej się gra po nocach w akademikach) :roll:

Do spostrzeżenia, że więcej się zarabia na wielu stanowiskach nie wymagających wyższego wykształcenia nie trzeba kończyć studiów.

WIEM!

TY masz wybór! Oni nie. :lol:

Adam M.

Wykonawca podał ci cenę za robotę. To że on to zrobi w jeden dzień to twój i jego zysk na czasie.

Jak powiesz że dniówka za droga, to zrobi w dwa tygodnie, będą przyjezdżać na 2 godzinki, piwko wypić, popatrzeć ale dniówka będzie dużo mniejsza.

Nie można patrzeć na to ile wykonawca bierze na godzinę czy dniówkę, tylko za robotę. Bo wtedy mu zależy żeby zrobić szybko i dobrze( żeby nie wracać na poprawki)

Pozdrawiam

Nie zgadzam się, mogę nie patrzeć na dniówkę w przypadku stomatologa bo wiem że zdobycie wymaganego wykształcenia i praktyki to dobre kilkanaście lat a wyposażenie gabinetu to koszta rzędu setek tysięcy i to wszystko musi się zwrócić. To samo dotyczy wszystkich wysokiej klasy specjalistów gdzie czas przeznaczony na fizyczne wykonanie pracy jest jedynie ułamkiem tego co jest zaangażowane w wykonanie danego zadania. Natomiast co potrzebuje instalator do wykonania takiej roboty?

Osprzęt za góra kilka tysięcy złoty, wykształcenie kierunkowe zawodowe (zresztą niekoniecznie) no i kilka lat praktyki, więc koszt robocizny jest praktycznie w całości jego zyskiem (nie wiem czy w opisanym przypadku wystawia fakturę czy pracuje na czarno) i wg. mnie nie można żądać 500zł za dzień pracy(niech będzie 1,5 dnia-12godz.), jest to zwykłe naciąganie klienta.

Pozdrawiam

Nie zgadzam się, mogę nie patrzeć na dniówkę w przypadku stomatologa bo wiem że zdobycie wymaganego wykształcenia i praktyki to dobre kilkanaście lat a wyposażenie gabinetu to koszta rzędu setek tysięcy i to wszystko musi się zwrócić. To samo dotyczy wszystkich wysokiej klasy specjalistów gdzie czas przeznaczony na fizyczne wykonanie pracy jest jedynie ułamkiem tego co jest zaangażowane w wykonanie danego zadania. Natomiast co potrzebuje instalator do wykonania takiej roboty?

Osprzęt za góra kilka tysięcy złoty, wykształcenie kierunkowe zawodowe (zresztą niekoniecznie) no i kilka lat praktyki, więc koszt robocizny jest praktycznie w całości jego zyskiem (nie wiem czy w opisanym przypadku wystawia fakturę czy pracuje na czarno) i wg. mnie nie można żądać 500zł za dzień pracy(niech będzie 1,5 dnia-12godz.), jest to zwykłe naciąganie klienta.

musi sie przemóc

w końcu ILE można układać ten styropian albo rury rozwijać?

poza tym niektórzy biorą 500 zł netto za godzinę pracy, więc nie przesadzajmy