Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grzyby na trawniku

Recommended Posts

Jest to prawdopodobnie dwardzioszek przydrożny (ja też mam takie i wczoraj w celach rozpoznawczych użyłem atlasu grzybów). Jeśli to jest to - to jest to grzyb jadalny o bardzo dobrych właściwościach smakowych. Teraz szukam ochotnika, który pierwszy skosztuje te grzyby. Pierwsza zgłosiła się teściowa.

Wszystkie porady zastosowałem w tym roku. Efekt zerowy. A może ktoś poda nazwy przedstawionych na zdjęciach grzybków?

:lol:

• 8 months później...

Te grzyby to prawdopodobnie twardzioszki przydrożne vel podróżniczki. Są nawet jadaklne.

Mogą wyrządzić szkody w trawniku tzw. czarcie kręgi i w tych miejscach żólknąca trawa

Na wstępie wapno dolomitowe nawet teraz mimo że nie ma terminu wapnowania. Posypać go trzeba sporo. Wygrabiać resztki trawy, aeryzować.

Co do środków chemicznych dawniej stosowano Miedzian do podlewania, obecnie podobno nieżle działa Amistar 1% roztwór do podlwewania.

U mnie dolomit zazwyczaj wystarcza.

Zaszalałeś z tymi grzybami, Mamoniu... :wink: :lol: :lol: :lol:

Nic nie rób. Po co sypać chemię grzybobójczą? Strujesz glebę, a one i tak gdzie indziej wylezą. Zawsze możesz jako atrakcję znajomym je pokazywać... :lol: :lol: :lol:

Grzyby kapeluszowe tzw. czarcie kręgi

Nazwa czarci krąg pochodzi ze starej baśni. Ludzie kiedyś wierzyli że grzyby rosnące w kółku były oznaką tego że tam tańczyły czarodziejki. Czarcie kręgi można znaleść w prześwitach i lasach.

Wewnątrz kręgów lub pasm grzybów kapeluszowych trawa zamiera. Związane ze zbyt wilgotnym stanowiskiem. Częstą przyczyną ich występowania jest użycie ściółki leśnej przy zakładaniu trawnika lub pozostawienie fragmentów pni drzew czy butwiejących desek. Zwalczanie polega na usuwaniu grzybów, częstszym koszeniu i aeracji trawnika. Trawnik nawozić nawozami wieloskładnikowymi.

W trawie najbardziej znany grzyb który powoduje czarcie kręgi to jest Marasmius oreades. Strzępki tego grzyba znajdują się pod ziemią. Rośnie on w kształcie rozciągających się kręgów. W trakcie rośnięcia grzyb zużywa wszelki pokarm zabijając trawe w ten sposób. Dlatego czarcie kręgi mają martwą trawę ponad strzępkami. Owocniki rosną tuż za linią strzępków. Zaleca się zasilanie trawy tylko dolistne, podlewanie rzadkie ale głebokie, by grzyby nie miały wilgoci, spulchnienie/ piaskowanie gleby, by ją napowietrzyć i rozluźnić.

To z różnych stron z netu :D

Hania, Ty ich nie słuchaj... bo nam zrobią w głowie glizdy... :lol: :lol: :lol: Już nieraz miałam na trawniku czarcie kręgi, wyglądają naprawdę malowniczo, a trawie wewnątrz ani zewnątrz nic się nie dzieje. Kręgi zaś pojawiają się i znikają, jak w piosence... :wink: :D