barbies 07.09.2006 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2006 Poniewaz nie mogłam skorzystac z ulgi budowlanej - juz ją kiedyś wykorzystywałam na zakup mieszkania to faktury z wykanczania domu (kupiłam stan surowy) odliczyłam w PIT-cie rocznym jako ulga remontowa. Urzad Skarbowy czepia sie ze nie miałam prawa bo odbiór budynku miał miejsce w styczniu b.r.Czy mieliście może taki przypadek? Jak dla mnie to był remont i juz a odbiór zgłosiłam w grudniu 2005. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bryku 07.09.2006 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2006 Poniewaz nie mogłam skorzystac z ulgi budowlanej - juz ją kiedyś wykorzystywałam na zakup mieszkania to faktury z wykanczania domu (kupiłam stan surowy) odliczyłam w PIT-cie rocznym jako ulga remontowa. Urzad Skarbowy czepia sie ze nie miałam prawa bo odbiór budynku miał miejsce w styczniu b.r. Czy mieliście może taki przypadek? Jak dla mnie to był remont i juz a odbiór zgłosiłam w grudniu 2005. Witam, Dla US odnośnie ulgi remontowej liczy się dokument odbioru budynku, ściślej pozwolenie na użytkowanie wydane przez PINB. To dokument stwierdzający formalne zakończenie budowy. Od daty tego dokumentu faktury mogły być rozliczane w ramach ulgi remontowej. Skoro masz odbiór zrobiony w styczniu br. to wg mnie US ma rację. Do tej daty po prostu miałaś budowę a nie remont. W moim przypadku było tak że w/w dokument miałem z datą 14.12.2004. Do tego dnia faktury rozliczane były w ramach ulgi budowalej, a od 15.12 już w ramach ulgi remontowej. Miałem 2 wezwania do US i za każdym razem sprawdzali dokumenty i daty. Pozdrawiam Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barbies 07.09.2006 16:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2006 Witam, Dla US odnośnie ulgi remontowej liczy się dokument odbioru budynku, ściślej pozwolenie na użytkowanie wydane przez PINB. To dokument stwierdzający formalne zakończenie budowy. Od daty tego dokumentu faktury mogły być rozliczane w ramach ulgi remontowej. Skoro masz odbiór zrobiony w styczniu br. to wg mnie US ma rację. Do tej daty po prostu miałaś budowę a nie remont. W moim przypadku było tak że w/w dokument miałem z datą 14.12.2004. Do tego dnia faktury rozliczane były w ramach ulgi budowalej, a od 15.12 już w ramach ulgi remontowej. Miałem 2 wezwania do US i za każdym razem sprawdzali dokumenty i daty. Pozdrawiam Marcin Tak tylko, że Twój przypadek jest odwrotny bo lepiej korzystać z ulgi budowlanej (wyższy limit) wiec jak zrobisz odbiór to automatycznie US nie zgodzi się abyś dalej korzystał z ulgi budowlanej tylko juz z tej 'słabszej" remontowej. U mnie sytuacja jest odwrotna. Tak jak pisałam nie budowałam od podstaw wiec sporo rzeczy w kupionym już budynku (bez odbioru) musiałam modernizować, wymieniłam okna, zrobiłam inną instalację gazową wiec nie widzę podstaw aby nie podciągnąć tego pod modernizację. A gdzie w ustawie jest mowa o tym, że remontować można tylko dom odebrany przez PINB? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barbies 08.09.2006 05:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2006 Znalazłam też coś takiego w internecie: Podatnicy w 2003 r. nabyli na rynku wtórnym od osób fizycznych nieruchomość zabudowaną domem mieszkalnym w stanie surowym zamkniętym, którego budowa została przerwana w 1992 r. Umowa kupna-sprzedaży została sporządzona formie aktu notarialnego. Pozwolenie na budowę zostało wydane na poprzedniego właściciela w dniu 06.04.1991 r., a następnie w dniu 19.05.2003 r. Podatnicy uzyskali pozwolenie na wznowienie robót budowlanych. Po uzyskaniu pozwolenia podatnicy prowadzili prace remontowo-modernizacyjne i wykończeniowe polegające, m.in. na wymianie pokrycia dachowego, częściowej wymianie okien i drzwi, przebudowie ścian, zmianie instalacji elektrycznej, rozprowadzeniu instalacji wodno- kanalizacyjnej, budowie gazociągu w ulicy, przyłącza do domu i instalacji gazowej wewnętrznej oraz wszelkie prace wykończeniowe wewnętrzne i tynki zewnętrzne. Wymienili również ogrodzenie działki. W 2004 r. podatnicy otrzymali pozwolenie na użytkowanie domu. Podatnicy za 2003 r. skorzystali z odliczeń z tytułu ulgi remontowo-modernizacyjnej i z pozostałej części wydatków zamierzają skorzystać również w rozliczeniu za 2004 r. Wydatki na cele remontowo- modernizacyjne zostały udokumentowane fakturami VAT i mieszczą się limicie obowiązującym na lata 2003-2005. Ponadto poniesione wydatki są zgodne z rozporządzeniem zawierającym wykaz robót i materiałów zaliczanych do remontowo modernizacyjnych. Wydatki poniesione w związku z ogrodzeniem działki i budową gazociągu w ulicy nie zostaną ujęte w ramach ww. ulgi. Podkreślenia wymaga, iż ustawodawca nie uzależnił prawa do omawianej ulgi od innych, niż wyżej wymienionych (w ustawie – dop. podatki.pl), warunków. A to oznacza, iż poniesione przez podatnika wydatki dotyczące budynku mieszkalnego, zajmowanego na podstawie tytułu prawnego - mogą być odliczone w ramach ulgi remontowo-modernizacyjnej, jeżeli tylko spełnione zostaną wyżej omówione warunki. US Radom To mnie chyba ratuje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka1 08.09.2006 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2006 Remontować i modernizowac możesz budynek mieszkalny a budowa staje sie nim po odbiorze przez PINB - wcześniej to jest budowa, budowy remontować nie możesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka1 08.09.2006 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2006 dla przykładu też mam interpretacje:W odpowiedzi na zapytanie z dnia 30.03.2004 r. w sprawie udzielenia pisemnej informacji o zakresie stosowania przepisów prawa podatkowego związanego z korzystaniem z ulgi remontowej w podatku dochodowym od osób fizycznych, Naczelnik Urzędu Skarbowego w Jaśle, działając na podstawie art. 14a § 1 ustawy z dnia 29.08.1997 r. - Ordynacja podatkowa (Dz. U. Nr 137, poz. 926 ze zm.), informuje: Z treści przedmiotowego zapytania wynika, że w 2003 r. wybudowali państwo budynek mieszkalny w "stanie surowym". Z tytułu ponoszonych wydatków na jego budowę nie korzystali państwo z ulg mieszkaniowych. W bieżącym roku będą prowadzone dalsze roboty wykończeniowe związane z wbudowaniem okien i drzwi, wykonaniem instalacji sanitarnych, elektrycznych i grzewczych oraz wykonanie podłóg, posadzek i tynków. Przedstawiając własne stanowisko w sprawie uważają państwo, że ponoszone w 2004 r. wydatki związane z wymienionymi powyżej robotami wykończeniowymi mogą być objęte aktualną ulgą na remont i modernizację budynku mieszkalnego. Stosownie do art. 12 ust. 2 ustawy z dnia 12.11.2003 r. o zmianie ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych oraz niektórych innych ustaw (Dz. U. Nr 202, poz. 1956), wydatki, o których mowa w art. 27a ust. 1 pkt 1 ustawy wymienionej w art. 1 w brzmieniu obowiązującym w 2003 r., poniesione w latach 2004 - 2005 podlegają odliczeniu od podatku, w wysokości i na zasadach określonych w art. 27a i art. 45 ust. 3a pkt 1 ustawy wymienionej w art. 1 w brzmieniu obowiązującym w 2003 r. Zgodnie natomiast z art. 27a ust. 1 pkt 1 ustawy z dnia 26.07.1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych (Dz. U. z 2000 r. Nr 14, poz. 176 ze zm.) w brzmieniu obowiązującym w 2003 r., podatek dochodowy zmniejsza się na zasadach określonych w ust. 2 - 15, jeżeli w roku podatkowym podatnik poniósł wydatki na własne potrzeby mieszkaniowe, przeznaczone na remont i modernizację zajmowanego na podstawie tytułu prawnego budynku mieszkalnego lub lokalu mieszkalnego, a ponadto przedmiotowe wydatki: mieszczą się w zakresie rozporządzenia Ministra Gospodarki Przestrzennej i Budownictwa z dnia 21.12.1996 r. opublikowanym w Dzienniku Ustaw Nr 156, poz. 788 (art. 27a ust. 17 ustawy),zostały udokumentowane fakturą wystawioną wyłącznie przez podatnika podatku od towarów i usług, niekorzystającego ze zwolnienia od tego podatku, lub dowodem odprawy celnej (art. 27a ust. 6 pkt 1 ustawy),nie zostały odliczone od ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych oraz nie zostały zaliczone do kosztów uzyskania przychodów lub nie zostały zwrócone podatnikowi w jakiejkolwiek formie, chyba że zwrócone wydatki zostały zaliczone do przychodów podlegających opodatkowaniu (27a ust. 7 pkt 1 ustawy),dotyczą budynków mieszkalnych lub lokali mieszkalnych znajdujących się na terytorium RP (art. 27a ust. 7 pkt 2 ustawy).Zatem o ile przytoczone warunki zostaną spełnione łącznie, podatnikowi przysługuje prawo do odliczeń od podatku na zasadach określonych w art. 27a ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych. Oznacza to, iż poniesione przez podatnika wydatki - w tym również związane z nowo wybudowanym budynkiem mieszkalnym, zajmowanym przez podatnika na podstawie tytułu prawnego, a związane z jego modernizacją mogą być odliczone w ramach ulgi remontowo-modernizacyjnej, jeżeli budynek ten zgodnie z odrębnymi przepisami został oddany wcześniej do użytkowania i spełnione zostaną wyżej omówione warunki. Momentu zakończenia budowy (oddania obiektu do użytkowania) nie definiuje ww. ustawa o podatku dochodowym od osób fizycznych. Zagadnienia budowy budynku mieszkalnego regulują natomiast przepisy ustawy z dnia 7.07.1994 r. - Prawo budowlane (Dz. U. Nr 106, poz. 1126 ze zm.). Prawo to normuje - zgodnie z art. 1 - działalność obejmującą sprawy projektowania, budowy, utrzymania i rozbiórki obiektów budowlanych oraz określa zasady działania organów administracji w tych dziedzinach. W myśl art. 54 powołanej ustawy - Prawo budowlane, do używania obiektu budowlanego, na którego wzniesienie jest wymagane pozwolenie na budowę można przystąpić po zawiadomieniu właściwego organu o zakończeniu budowy. Zakończenie budowy obiektu budowlanego następuje w momencie, gdy odpowiada on warunkom, jakie przewiduje prawo budowlane. Obiekt powinien być w takim stanie, by mógł zostać przeprowadzony jego odbiór i by można było przekazać go do normalnej eksploatacji i użytkowania. Z zestawienia powołanych wyżej przepisów wynika, iż dopiero po złożeniu w starostwie powiatowym stosownego zawiadomienia o zakończeniu budowy mogą państwo korzystać z ulgi remontowo-modernizacyjnej nowo wybudowanego budynku mieszkalnego, o którym mowa w cyt. w zapytaniu piśmie Ministerstwa Finansów przy spełnieniu pozostałych warunków wyżej omówionych. W myśl art. 27a ust. 1 pkt 1 ustawy z dnia 26.07.1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych (Dz. U. z 2000 r. Nr 14, poz. 176 ze zm.) podatek dochodowy od osób, o których mowa w art. 3 ust. 1, obliczony zgodnie z art. 27, obniżony zgodnie z art. 27b o kwotę składki na powszechne ubezpieczenie zdrowotne, zmniejsza się na zasadach określonych w ust. 2-15, jeżeli w roku podatkowym podatnik poniósł wydatki na własne potrzeby mieszkaniowe, przeznaczone na remont i modernizację zajmowanego na podstawie tytułu prawnego - budynku mieszkalnego lub lokalu mieszkalnego oraz wpłaty na wyodrębniony fundusz remontowy spółdzielni mieszkaniowej lub wspólnoty mieszkaniowej utworzonych na podstawie odrębnych przepisów, a ponadto przedmiotowe wydatki: mieszczą się w zakresie rozporządzenia Ministra Gospodarki Przestrzennej i Budownictwa z dnia 21.12.1996 roku w sprawie określenia rodzajów wydatków na remont i modernizację budynku mieszkalnego lub lokalu mieszkalnego, o które zmniejsza się podatek dochodowy opublikowanym w Dzienniku Ustaw nr 156, poz. 788 (art. 27a ust. 17 ustawy),zostały udokumentowane fakturą wystawioną wyłącznie przez podatnika podatku od towarów i usług, nie korzystającego ze zwolnienia od tego podatku, lub dowodem odprawy celnej (art. 27a ust. 6 pkt 1 ustawy),nie zostały odliczone od ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych oraz nie zostały zaliczone do kosztów uzyskania przychodów lub nie zostały zwrócone podatnikowi w jakiejkolwiek formie, chyba że zwrócone wydatki zostały zaliczone do przychodów podlegających opodatkowaniu (art. 27a ust. 7 pkt 1 ustawy),dotyczą budynków mieszkalnych lub lokali mieszkalnych znajdujących się na terenie Rzeczypospolitej Polskiej (art. 27a ust. 7 pkt 2 ustawy).Przepisy podatkowe nie definiują pojęcia remontu i modernizacji. Wg słowników języka polskiego remont to naprawa czegoś, doprowadzenie do stanu używalności (p. Mały słownik języka polskiego pod red. S. Skorupki, H. Auderskiej, Z. Łempickiej, W-wa 1968 wyd. XI 1994 s. 779), zaś modernizacja to "unowocześnienie, uwspółcześnienie czegoś" (p. Mały słownik jw. str. 449). Wydatki poniesione w 2003 roku na ukończenie budowy budynku jednorodzinnego nie mogą być odliczone od podatku w ramach ulgi remontowo-modernizacyjnej, ponieważ nie został dokonany przynajmniej częściowy lub warunkowy jego odbiór techniczny. Jeżeli w chwili dokonywania odbioru technicznego budynek mieszkalny wymaga jeszcze szeregu podstawowych prac budowlanych (w tym np. położenia podłóg, posadzek, wykonania balustrad wewnętrznych i zewnętrznych, pokrycia dachu) i właściwy organ w pozwoleniu na jego użytkowanie określi warunki użytkowania lub uzależni użytkowanie od wykonania w oznaczonym terminie określonych robót to wydatki poniesione po tzw. technicznym odbiorze budynku na, np. roboty wykończeniowe, które nie zostały wykonane przed odbiorem technicznym, a ich zakres został określony w pozwoleniu na użytkowanie obiektu, mogą zostać odliczone od podatku w ramach ulgi remontowo-modernizacyjnej, przy jednoczesnym spełnieniu pozostałych warunków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barbies 08.09.2006 10:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2006 Byłam w urzędzie, pani najpierw powiedziała, że nie mogę korzystać z ulgi remontowej bo budowałam dom, ale jak zobaczyła akt notarialny zakupu działki wraz z budynkiem mieszkalnym w stanie surowym to juz nie była tak pewna swoich racji. Zadzwoniła gdzieś i kolezanka podpowiedziała jej, że mogłabym korzystac ale od momentu złożenia wniosku o zakończenie budowy. Ale szczerze mówiąc to same nie były pewne co z tym fantem zrobić.Ja jednak dla świetego spokoju złożę koretę PIT'a:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts