aladin07 07.09.2006 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2006 czy moge wystepowac o warunki przylaczy nie bedac jeszcze wlascicielem dzialki czy musze czekac az bede miec akt notarialnyi wszystko w ksiegach wieczystych uporzadkowane? z gory dzieki za odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 07.09.2006 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2006 czy moge wystepowac o warunki przylaczy nie bedac jeszcze wlascicielem dzialki czy musze czekac az bede miec akt notarialny i wszystko w ksiegach wieczystych uporzadkowane? z gory dzieki za odpowiedz jako kto chcesz wystepować....? po trochu sam sobie odpowiadasz na zadane pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 07.09.2006 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2006 Jest jeszcze "szkoła", że nie kupuje sie kota w worku. O warunki przyłaczy wcale nie musi wystepować właściciel działki, tak samo jak w przypadku WZ - a warunkiem otrzymania WZ jest "zapewnienie" przyłaczy. Biorąc pod uwagę również czas niezbedny na załatwienie formalności, raczej wskazane jest wystąpienie o warunki nawet nie będąc formalnie właścicielem działki. W pzrypadku kupna działki juz wczesniej wiadomo "co w trawie piszczy".Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 07.09.2006 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2006 Dokładnie tak jak pisze Siwy.Załatwiajcie media grubo przed rozpoczęciem budowy, bo potem są tylko szlochy!Po uzyskaniu warunków składa się od razu wniosek o umowę przyłączeniową.Potem jest czas na negocjowanie treści tej umowy.Potem umowa sobie leży i cichutko czekaA potem, następnego dnia po kupnie działki - meldujemy się podpisać umowę i z mediami jesteśmy do przodu jakieś 5 miesięcy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 07.09.2006 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2006 macie racje.A jak to sie ma do tego ,że ta dzialka jest ta i koniec??.W moim przypadku kupując działke duzo przed wiedziałem jak jest z moimi warunkami.Byłem w tej lepszej sytuacji ,że Pani geodetka powiedziała mi jak medialnie jest usytuowana moja przyszła dzialeczka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 07.09.2006 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2006 i pamietajcie jeszcze ,że w druga strone dziala to podobnie .Zgadzam się z Toba sSiwy12 odnośnie kupowania kota we woreczku. Smutne bedzie jak uzgodnimy i zalatwimy papierki z warunkami a okaże sie ,że właściciel działki ma np.zajechaną hipoteke lub wisi z podatkiem od gruntu,albo jak w/w ma 10 osób do podzialu itp.Co w takim razie ma być priorytetem? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 07.09.2006 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2006 czy moge wystepowac o warunki przylaczy nie bedac jeszcze wlascicielem dzialki czy musze czekac az bede miec akt notarialny i wszystko w ksiegach wieczystych uporzadkowane? z gory dzieki za odpowiedz Tak - możesz występowac o warynki przyłaczy nie będąc właścicielem i nie mając aktu notarialnego. Ja tak zrobiłam i poza Mazowiecką Spółką Gazową, która najchętniej od razu zmusiłaby mnie do podpisania umowy i robiła problemy - nie było sprawy. Musisz mieć mapkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aladin07 07.09.2006 21:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2006 do Nefer dzieki za odpowiedz - w sumie kazdy miesiac wczesniej zalatwiony to miesiac wczesniej i pozniej moze nie bedzie takiego cisnienia czasowegotakze wezme sie za to faktycznie juz terazi jeszcze pytanie o mape - czy to moze byc ta mapa zasadnicza? slyszalemze moze byc ksero ( czy moze jednak oryginal - dla kazdego to parezlotych poleci:( ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aladin07 07.09.2006 21:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2006 do niktspecjalny w sumie tez masz troche racji z tymi przylaczami do dzialki kupowanejnabedziemy ja lub nie ale u mnie sytuacja jest nieco inna - bedzie mipo prostu przepisana w rodzinie wiec tutaj nie mam tych obaw o ktorychpiszesz a jak papiery sie beda zalatwiac to beda i tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 07.09.2006 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2006 do Nefer dzieki za odpowiedz - w sumie kazdy miesiac wczesniej zalatwiony to miesiac wczesniej i pozniej moze nie bedzie takiego cisnienia czasowego takze wezme sie za to faktycznie juz teraz i jeszcze pytanie o mape - czy to moze byc ta mapa zasadnicza? slyszalem ze moze byc ksero ( czy moze jednak oryginal - dla kazdego to pare zlotych poleci:( ) I tu wszystko zależy od urzędnika. Ja trzymałam oryginalną mapę przy sobie :) Pokazywałam do porównania i dawałam kopię. Ja również dostałam działkę "po rodzinie" w razie, gdyby jakiś urzędas się jednak zaciął i chciał od Ciebie własność działki zawsze możesz ( zanim załatwisz przekazanie działki prawnie) napisać umową użyczenia - nie jest wymagana notarialnie. W razie czego daj maila to pośle Ci to co ja podpisałam z teściową i mam z głowy wszystkie głupie pytania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 08.09.2006 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2006 Hello, U mnie w gminie o warunki przyłączenia mógł wystąpić każdy. Żeby zdobyć techniczne warunki przyłączenia konkretnej działki, wymaga się mapki i aktu własności tejże... Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia_de 08.09.2006 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2006 to chyba zależy gdzie, u nas trzeba pokazać akt własności, nad czym boleję bardzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 08.09.2006 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2006 Ja wiem, że może to być ryzykowne, ale ja zawsze w takim przypadku pytam uprzejmie jaki akt prawny i konkretny przepis tego aktu stawia taki wymóg - a co ważniejsze zawsze sprawdzam tą informację.Bardzo często jest to skuteczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 11.09.2006 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2006 A że tak naiwnie spytam: do kogo występuje się o te warunki? Do zakładów czy do gminy? Bo zeznania są różne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 11.09.2006 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2006 A że tak naiwnie spytam: do kogo występuje się o te warunki? Do zakładów czy do gminy? Bo zeznania są różne Występujesz do dostawcy. Gmina nie jest dostawcą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 11.09.2006 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2006 Dzięki Nefer. No tak właśnie myślałam ale teksty powyżej typu "u mnie w gminie" i "zależy od urzędnika" zbiły mnie nieco z tropu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 11.09.2006 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2006 Dzięki Nefer. No tak właśnie myślałam ale teksty powyżej typu "u mnie w gminie" i "zależy od urzędnika" zbiły mnie nieco z tropu. I tak jest miło - pełne zaangażowanie pracowników jest porażające Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts