Rafter 11.02.2002 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2002 Wszyscy mącą, a ja przyznam szczerze, że nie podoba mi się ta cholerna gładź ściany. Mam też wrażenie, że taka ściana jest podatniejsza na wgniecenia i inne uszkodzenia.Jaka jest proporcja ceny jednej ściany do drugiej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pacul 12.02.2002 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2002 I masz rację-co tradycja to tradycja.Za gipsowy ok20zł/m2, za tradycyjny od 12zł(w tym ok.2 zł materiał) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafter 13.02.2002 16:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2002 Pacul, czy podałeś tylko koszt materiału? Czy total?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pacul 14.02.2002 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2002 Koszt całkowity.O tynkach było już tu dużo, przejrzyj starsze wątki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damn 17.02.2002 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2002 Moi murarze za tynk cementowo wapienny wzięliby 8 zł/m2,który jest równy ale nie gładki .I na tym tradycja się kończy ,bo dzisiaj każdy chce mieć idealnie gładki -czyli nakładamy następnąwarstwę gładzi 6 zł/m2 + koszty materiałów 2-5 zł/m2.Osobiście wybrałem tynk gipsowy kładziony maszynowo 20 zł/m2,którego jakość przewyższa tynk tradycyjny ,firma dom o pow.180 m2 tynkuje b.szybko bo w 7 dni ,po już 2 dniach można kontynuować prace ,tynk gipsowy lepiej izoluje termicznie (jest ciepły),gips ponieważ ma właściwości higroskopijne szybko wchłania nadmiar wilgoci w domu i oddaje ją gdy jest zbyt sucho przez co tworzy się dobry mikroklimat.Dla mnie ważne jest ,że nie muszę się uganiać za piaskiem ,cementem,wapnem,listwami etc.,bo wszystko mam w cenie i z fakturą VAT.Pzdrowienia.Damian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzych B. 17.02.2002 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2002 Damn! W jakim regionie budujesz, bo szukam takiego rozwiązania. Daj jakies namiary na taką ekipę! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 17.02.2002 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2002 A odwiedźcie jeszcze wątek Tynki gipsowe i przeczytajcie co tam piszą i jaką alternatywę przedstawiła Alanta. Ja po tym zrezygnowałem z gipsowego, a też miałem w planie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damn 18.02.2002 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2002 np.:firma dorbud z wrocławia,mają stonę w internecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jk 19.02.2002 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2002 Mam w domu położone tynki trdycyjne i płyty gk na poddaszu. Mieszkamy ponad rok. Popękały i jedne i drugie .(gk na złączach, były wcześniej silikonowane) . Po roku przyszła firma w ramach reklamacji, zalepili pęknięcia taśmą , wyszpachlowali i pomalowali od nowa. Tłumaczyli, że popękało aż tyle , bo musi, że jest gdzieś błąd w konstrukcji dachu (faktycznie najwięcej pęknięć było na poddaszu, na złączach płyt gk) . Myślałam ,że trochę tak gadają , żeby usprawiedliwić własną fuszerkę, ale podwóch miesiącach pęknięcia zaczęły się znowu pojawiać. Na poddaszu.Trochę mnie przestraszyła ta "słaba konstrukcja" . Co to znaczy?Będzie mi tak stale pękać , czy ściany mi się rozlecą ?Mieszkam na terenach górniczych . Czasami trzęsie no i grunt osiada. ściany fundamentowe i narożniki domu są specjalnie wzmocnione na tę okoliczność .Faktycznie dach jest masywny ze ścięciami , opiera się na wieńcu, nie ma ścianek kolankowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 20.02.2002 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2002 JK - skoro nie masz ścianek to odpada Ci problem z nimi. Jak masz więźbę solidną, to też się ciesz. Na szkodach górniczych się nie znam. Pękniecia płyt są bardzo "popularne" na skosach. Powodem jest wysychanie więźby i jej skręcanie. Jak ktoś może, to nie należy kłaść płyt w pierwszym sezonie ani w zimie. Połączenia najlepiej zabezpieczyć od razu tymi lepszymi taśmami, a w dodatku są takie profile, które nie przenoszą pracy więźby na g-k. Może ktoś z fachowców opisze je tu bliżej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 20.02.2002 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2002 Piszesz o systemach lacenia pod g.-k. rusztami metalowymi ktore nie wysychaja i faktycznie lepiej przenosza "prace" wiezby dachowej. Za to sa 2,5 razy drozsze niz laty drewniane. Jak drzewo sie "ulozy" to z czasem bedziesz mial coraz mniej pekniec. Ale to sie wszystkim dzieje. W stanach na g.-k. naklejaja siatke z wlokna szklanego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 20.02.2002 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2002 Pitbull - wolę 2.5 droższe łaty, bo mnie nie stać na tanie rzeczy. Koszt poprawek i malowanie będzie znacznie wyższy. Czy tą siatkę dają na całej powierzchni? U nas są, o ile się nie mylę, płyty z włókna i takoweż taśmy do łączenia. Poza tym płyty mają wyprofilowania, aby można było te taśmy ukryć w nich. Mam nadzieję, że droższe łaty + taśma + "odstany" 2.5 roczny dach wystarczą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lullabysta 20.02.2002 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2002 CześćŁaty wcale nie są 2,5 raza droższe. Profile można przyczepiać do tzw. łączników do poddaszy(krokwiowych) i trwa to sekund pięć, a łaty trzeba do tzw.ES-ów, lub kombinowanym sposobem(roboty od groma).Ja patrzyłem w hurtowni to profil kosztował niewiele więcej od łaty impregnowanej.pzdrw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lafcadio 05.04.2005 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2005 Tylko tradycyjne! Żadnych gipsów po roku użytkowania przy dzieciach trzeba śmignąć cały dom ze szpachelką... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 05.04.2005 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2005 jestem zwolennikiem gladziutkichscian wiec gipsowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lafcadio 05.04.2005 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2005 Gładzitkie ale mięciutkie.Lepiej tradycyjne a potem gładź.Nie jestem skłonny nakłaniać nikogo na siłę oczywiście, to to tylko moje zdanie laika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts