Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tynk gipsowy czy tradycyjny?

Recommended Posts

Moi murarze za tynk cementowo wapienny wzięliby 8 zł/m2,który jest równy ale nie gładki .I na tym tradycja się kończy ,bo dzisiaj każdy chce mieć idealnie gładki -czyli nakładamy następną

warstwę gładzi 6 zł/m2 + koszty materiałów 2-5 zł/m2.

Osobiście wybrałem tynk gipsowy kładziony maszynowo 20 zł/m2,którego jakość przewyższa tynk tradycyjny ,firma dom o pow.180 m2 tynkuje b.szybko bo w 7 dni ,po już 2 dniach można kontynuować prace ,tynk gipsowy lepiej izoluje termicznie (jest ciepły),gips ponieważ ma właściwości higroskopijne szybko wchłania nadmiar wilgoci w domu i oddaje ją gdy jest zbyt sucho przez co tworzy się dobry mikroklimat.Dla mnie ważne jest ,że nie muszę się uganiać za piaskiem ,cementem,wapnem,listwami etc.,bo wszystko mam w cenie i z fakturą VAT.

Pzdrowienia.Damian

Mam w domu położone tynki trdycyjne i płyty gk na poddaszu. Mieszkamy ponad rok. Popękały i jedne i drugie .(gk na złączach, były wcześniej silikonowane) . Po roku przyszła firma w ramach reklamacji, zalepili pęknięcia taśmą , wyszpachlowali i pomalowali od nowa. Tłumaczyli, że popękało aż tyle , bo musi, że jest gdzieś błąd w konstrukcji dachu (faktycznie najwięcej pęknięć było na poddaszu, na złączach płyt gk) . Myślałam ,że trochę tak gadają , żeby usprawiedliwić własną fuszerkę, ale podwóch miesiącach pęknięcia zaczęły się znowu pojawiać. Na poddaszu.

Trochę mnie przestraszyła ta "słaba konstrukcja" . Co to znaczy?

Będzie mi tak stale pękać , czy ściany mi się rozlecą ?

Mieszkam na terenach górniczych . Czasami trzęsie no i grunt osiada. ściany fundamentowe i narożniki domu są specjalnie wzmocnione na tę okoliczność .

Faktycznie dach jest masywny ze ścięciami , opiera się na wieńcu, nie ma ścianek kolankowych.

JK - skoro nie masz ścianek to odpada Ci problem z nimi. Jak masz więźbę solidną, to też się ciesz. Na szkodach górniczych się nie znam. Pękniecia płyt są bardzo "popularne" na skosach. Powodem jest wysychanie więźby i jej skręcanie. Jak ktoś może, to nie należy kłaść płyt w pierwszym sezonie ani w zimie. Połączenia najlepiej zabezpieczyć od razu tymi lepszymi taśmami, a w dodatku są takie profile, które nie przenoszą pracy więźby na g-k. Może ktoś z fachowców opisze je tu bliżej?

Piszesz o systemach lacenia pod g.-k. rusztami metalowymi ktore nie wysychaja i faktycznie lepiej przenosza "prace" wiezby dachowej. Za to sa 2,5 razy drozsze niz laty drewniane. Jak drzewo sie "ulozy" to z czasem bedziesz mial coraz mniej pekniec. Ale to sie wszystkim dzieje. W stanach na g.-k. naklejaja siatke z wlokna szklanego

Pitbull - wolę 2.5 droższe łaty, bo mnie nie stać na tanie rzeczy. Koszt poprawek i malowanie będzie znacznie wyższy.

Czy tą siatkę dają na całej powierzchni? U nas są, o ile się nie mylę, płyty z włókna i takoweż taśmy do łączenia. Poza tym płyty mają wyprofilowania, aby można było te taśmy ukryć w nich. Mam nadzieję, że droższe łaty + taśma + "odstany" 2.5 roczny dach wystarczą.

Cześć

Łaty wcale nie są 2,5 raza droższe. Profile można przyczepiać do tzw. łączników do poddaszy(krokwiowych) i trwa to sekund pięć, a łaty trzeba do tzw.ES-ów, lub kombinowanym sposobem(roboty od groma).Ja patrzyłem w hurtowni to profil kosztował niewiele więcej od łaty impregnowanej.

pzdrw

• 3 years później...