Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jakie drzewa zasadzi? na dzia?ce budowlanej

Recommended Posts

On 2003-04-10 22:16, Dyletant wrote:

Ja mam u siebie mase brzóz i brzózek, ale nie wiedzieć czemu najpiękniejsza wyrosła osika. Słyszałem, że nie jest to drzewo najkorzystniej oddziałujące. No, ale jest taka piękna, że jej przecież nie wytnę. Co robić?

Rzeczywiście tak jest. Żartując powiem, że najlepsze z osiki są kołki do zabijania wampirów. A poważnie - jesli masz na działce dużo brzóz, to niech ona sobie rośnie.Nie chcę być źle rozumiany - nie namawiam do wycinania pięknych drzew tylko dlatego, że nie mają korzystnego wpływu na nasze samopoczucie. Powtarzam tylko, że pod takimi drzewami nie powinno się organizować kącika wypoczynkowego.Często możliwe jest także oddzielenie się od takich drzew jakby "ekranem" z roślin bardziej dla nas przyjaznych / pisałem już o tym powyżej/.Pozdro.

On 2003-04-15 14:44, magmi wrote:

Zibi, a do sosenek też są jakieś zastrzeżenia?

Do sosenek nie. Tylko do modrzewi, aczkolwiek jeszcze mozna spotkac opinie o niezbyt korzystnym wpływie cisów. Ale cis rosnie bardzo wolno i nie jest zbyt popularny. Dąb na twojej działce nie rosnie w pokoju.Pozdrawiam.

Proponuję świerki białe odmiany "conica" wolno rosnący ale piekny iglak lub odmiany "daisy's white".Wolno rosna również jodły koreańskie / tak do 1,8 m/, mnie szczególnie podobają sie odmiany "aurea", "piramidalis"i "golden glow". Przepięknym drzewem jest także sosna bośniacka, szczególnie odmiana ogrodowa "Compact Gem". Drzewo 10-15 letnie ma około 1,4-1,6 metra.Mysle , że taka kompozycja wyglądała by super.Pozdrawiam.