Zochna 14.09.2006 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2006 no , tak , że niebo w gębie usmażone na masle i lekko posolone .. Fajnie masz Maxtorka z temi rydzami. U mnie zatrzesienie brzozaków ...no i trochę smardzy, ale to wczesniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maxtorka 14.09.2006 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2006 no , tak , że niebo w gębie usmażone na masle i lekko posolone .. Fajnie masz Maxtorka z temi rydzami. U mnie zatrzesienie brzozaków ...no i trochę smardzy, ale to wczesniej Zochna , smardze ? Ja myślałam że one tylko w literaturze występują Mów szybciutko jak smakują Izat rydze troszkę podobne do kani może , ale o niebo lepsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zochna 14.09.2006 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2006 no , wlasnie one wystepuja w literaturze oraz na łace smakuja , jakby to powiedziec.. jak trufle ale nie w czekoladzie, tylko takie grzyby. I to jest wlasciwie dosyc kiepskie porownanie - bo ja np nigdy trufli nie jadlam i nie wiem jak smakuja. No ale z drugiej strony jadlam smardze ...- to moze troche wiem.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robert i Aga 14.09.2006 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2006 Maxtorka, przepiękne rydze Nie powiem ale Ci bardzo zazdroszczę tych rydzyków W moich lasach niestety rydzów brak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robert i Aga 14.09.2006 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2006 no , wlasnie one wystepuja w literaturze oraz na łace smakuja , jakby to powiedziec.. jak trufle ale nie w czekoladzie, tylko takie grzyby. I to jest wlasciwie dosyc kiepskie porownanie - bo ja np nigdy trufli nie jadlam i nie wiem jak smakuja. No ale z drugiej strony jadlam smardze ...- to moze troche wiem.. Zochna! Smardze w Polsce są pod ścisłą ochroną i nie wolno ich zbierać !!! Jeśli ktoś ma już niepochamowaną ochotę by ich skosztować to musi wybrać się późną wiosną na grzybobranie na Słowacką Orawę. Tam jest ich pełno i co ważniejsze nie są tam zaliczane jako gatunek chroniony. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zochna 15.09.2006 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2006 no to teraz koniec ze mna chociaz nigdzie nie pisalam , ze zbieralam. ..tylko, ze jadlam a tak serio - to one rosna na mojej dzialce i tam prawo je tez chroni ? bo ja musze sciagnac humus... jeszcze chcialam zapytac - znalazlam tez grzyba, ktory wyglada jak piekny borowik - z pekata noga , ciemnobrazowym kapeluszem . Noga byla biala , a po zerwaniu miejsca dotykane robily sie takie rdzawo-czerwone, a potem cala noga zbrazowiala. Po przecieciu grzyb jest bialy i nie sinieje - ale jakos sie go obawiam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robert i Aga 15.09.2006 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2006 "no to teraz koniec ze mna chociaz nigdzie nie pisalam , ze zbieralam. ..tylko, ze jadlam a tak serio - to one rosna na mojej dzialce i tam prawo je tez chroni ? bo ja musze sciagnac humus... " Zochna Oczywiście że również na Twojej działce prawo go chroni Ale nie przejmuj się bo jeśli nawet go zerwałaś to zrobiłaś to z niewiedzy. A tak w ogóle wiedza Polaków na temat grzybów jest bardzo uboga Ludzie zbierają też inne gatunki będące pod ochroną (np. szmaciaka gałęzistego). Nie mówię już o niszczeniu wszystkich napotkanych na drodze grzybków uważanych przez ludzi za trujące "eszcze chcialam zapytac - znalazlam tez grzyba, ktory wyglada jak piekny borowik - z pekata noga , ciemnobrazowym kapeluszem . Noga byla biala , a po zerwaniu miejsca dotykane robily sie takie rdzawo-czerwone, a potem cala noga zbrazowiala. Po przecieciu grzyb jest bialy i nie sinieje - ale jakos sie go obawiam... " Grzyb o którym mówisz to prawdopodobnie jest goryczak żółciowy. Nie jest trujący ale ... ma bardzo przykry smak i lepiej żeby nie znalazł się pośród innych grzybków na twoim talerzu Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zochna 15.09.2006 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2006 RiA - dzieki - ale to nie goryczak - goryczak jest gorzki i taki leciutko rozowy .. a ten moj - wyglada jak cudny borowik i nie jest gorzki - tylko , ze ta noga tak kolor zmienila Ciapnelabym go w kosz, ale tak mnie korci zeby sprawdzic co to jest .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maxtorka 15.09.2006 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2006 RiA - dzieki - ale to nie goryczak - goryczak jest gorzki i taki leciutko rozowy .. a ten moj - wyglada jak cudny borowik i nie jest gorzki - tylko , ze ta noga tak kolor zmienila Ciapnelabym go w kosz, ale tak mnie korci zeby sprawdzic co to jest .. Zochna , nie ciepaj go tylko zrób zdjątko , niech inni też coś z niego mają A może to jakiś daleki krewny borowika ? Albo wynaturzony podgrzybek ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 15.09.2006 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2006 ja znalazłam dzisiaj 4 prawdziwki (mam nadzieję, że się nie mylę) mają pękate nóżki i pomarszczone delikatnie kapelusze jeden był pod liśćmi i ma biały kapelusz, to normalne??? może wkleję potem fotkę ...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 17.09.2006 08:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2006 witam ... @ niktspecjalny ... o który grill pytasz ? murowany czy jeden z mobilnych ? (jestem na bardzu wielu zdjęciach "z grillem", ponieważ zajmuję się ich projektowaniem i użytkowaniem) pzdr chodzi mi o ten niby ciuchcia.Czy tam też jest np wedzarka? i czy można wedzić na zimno? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 17.09.2006 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2006 witam ... @ niktspecjalny ... o który grill pytasz ? murowany czy jeden z mobilnych ? (jestem na bardzu wielu zdjęciach "z grillem", ponieważ zajmuję się ich projektowaniem i użytkowaniem) pzdr chodzi mi o ten niby ciuchcia.Czy tam też jest np wedzarka? i czy można wedzić na zimno? pozdrawiam ... pełna odpowiedź na Twoje pytanie http://www.route66.com.pl/texas/texasA001.html pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 17.09.2006 12:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2006 witam ... @ niktspecjalny ... o który grill pytasz ? murowany czy jeden z mobilnych ? (jestem na bardzu wielu zdjęciach "z grillem", ponieważ zajmuję się ich projektowaniem i użytkowaniem) pzdr chodzi mi o ten niby ciuchcia.Czy tam też jest np wedzarka? i czy można wedzić na zimno? pozdrawiam ... pełna odpowiedź na Twoje pytanie http://www.route66.com.pl/texas/texasA001.html pzdr fiu fiu...Nie mam więcej pytań serdeczne dzięki i pozdrowionka. ps. fajne cacko tylko troszku duże(to tak na marginesie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beti555 17.09.2006 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2006 A ja Wam powiem, ze ostatnio zbierałam grzyby jako dziecko. Ten weekend spedzałam poza miastem i chodzac po lesie zaczelismy zbierac grzyby Oj, to wciąga spodobało mi się B. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 17.09.2006 20:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2006 A ja Wam powiem, ze ostatnio zbierałam grzyby jako dziecko. Ten weekend spedzałam poza miastem i chodzac po lesie zaczelismy zbierac grzyby Oj, to wciąga spodobało mi się B. a fotka ?nawet małe rekordziki to ........też rekordziki tym bardziej ,że tak dawno to robiłas pozdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beti555 20.09.2006 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2006 a fotka ?nawet małe rekordziki to ........też rekordziki tym bardziej ,że tak dawno to robiłas pozdrówka Nie zrobiłam Nawet nie pomyślałam o tym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Rz 21.09.2006 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2006 Właśnie się w...........i ide wyluzować na grzyby.Lubie je zbierać zwłaszcza gdy ma szybko o czymś zapomnieć.Jak coś znajde to się pochwale. pozdrawiam grzybiarzy. Witam Ja też jestem maniakiem grzybobrania . Chcecie to wierzcie ,chcecie to nie ,ale mój rekord z przed 4 lat to uwaga 3000 podgrzybków (trzy tysiące) . Taką ilość znalazłem w jakieś 6-7 godzin w pewnym lesie . A bagażnik miałem pełny . I miałem nosa bo potem przez 3 lata nie było grzybów w "moich" lasach a ja byłem zabezpieczony . pozdrawiam wszystkich grzybiarzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 22.09.2006 10:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2006 Właśnie się w...........i ide wyluzować na grzyby.Lubie je zbierać zwłaszcza gdy ma szybko o czymś zapomnieć.Jak coś znajde to się pochwale. pozdrawiam grzybiarzy. Witam Ja też jestem maniakiem grzybobrania . Chcecie to wierzcie ,chcecie to nie ,ale mój rekord z przed 4 lat to uwaga 3000 podgrzybków (trzy tysiące) . Taką ilość znalazłem w jakieś 6-7 godzin w pewnym lesie . A bagażnik miałem pełny . I miałem nosa bo potem przez 3 lata nie było grzybów w "moich" lasach a ja byłem zabezpieczony . pozdrawiam wszystkich grzybiarzy. szkoda ,że nie zrobiłes foty może jakichś ginesik. może przy twoim rekordzie mój osobisty to pikuś ale dodam ,że ja w jednym miejscu znalazlem 30 kani.Zataczaly krąg o śred.5m. pozdrawiam i bije Ci brawo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Włodek W. 27.09.2006 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2006 A jak duże te kanie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juras XR4Ti 28.09.2006 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2006 Darek, a kto to potem obrabiał??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts