Gość 04.04.2003 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2003 Przyganiał kocioł garnkowi... kolega się o PTH25 pyta a ten mu o 44. Faaktycznie na temat... Trudno o dobrego fachowca? Jestem mechanikiem i w życiu kielni nie miałem w rękach, a mój dom postawiłem nie gorzej niż rasowy murarz, który później jedynie kominy mi murował. Wystarczyło potrenować na bloczkach betonowych. Murowanie PTH25 czy 30 to pestka. Robienie bruzd pod instalacje tak samo. Pozdrawiam Kris Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tambala 04.04.2003 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2003 A juz miełem nadzieję, że rozsądek zwycięży i forum przestanie zajmować się bzdurami na temat Porothermu. Czy nikt nie rozumie, że zrzeszenie CERBUD to po prostu konkurencja Wienerbergera? Tu nie chodzi o obronę konsumentów, wręcz przeciwnie! Wejdźcie sobie na ich stronę internetową:http://www.cerbud.go3.pl/pliki/cegielnia.htm Ich cele (poza walką z Wienerbergerem) to ustalenie limitów produkcji i zmowa cenowa. Według mnie jest to zakazane przez prawo, nie mówiąc już o tym, że skierowane bezpośrednio na wyciągnięcie kasy z klientów! Lecz jeśli nie można konkurować w uczciwy sposób (jakością, niskimi kosztami produkcji), robi się to obsmarowując konkurenta w prasie. A NIE tylko szuka podobnych sensacji, bo ileż można pisać o księżach? A co do procesu sądowego z NIE - słusznie, że się Wienerberger do tego nie poniża. Poza tym, Urban tylko o tym marzy! Jakaż byłaby to pożywka dla kolejnych artykułów! W Polsce stoją dziesiątki (o ile nie setki) tysięcy domów wybudowanych z Porothermu i jeszcze nic złego się z żadnym z nich nie stało. Wielu moich znajomych mieszka w domach z Porothermu i wszyscy są zadowoleni. (Ja sam mieszkam w Ytongu i też go sobie chwalę.) W naszym kraju donosy do prokuratury, sejmu, PIH-u może pisać każdy. Z samego donosu nic nie wynika. A co było w NIE? "Zrzeszenie .... złożyło zawiadomienie...". A jaki efekt! Całe szczęście, że budujący kierują się w swoich decyzjach raczej zdrowym rozsądkiem, a nie emocjami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.04.2003 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2003 A skąd taki Grzegorz 63 ma wiedzieć,że donos do prokuratury czy interpelacja poselska to nie wyrok?!Usłyszał ważne słowa:wniosek,interpelacja,poseł,sejm,zawiadomienie i uważa,że "coś w tym musi być".A jeszcze firmuje to jego autorytet umysłowy.Wienerberger jest zły (zagraniczny kapitalista jeden!) a Cerbud to stowarzyszenie (czyli coś miłego dla ucha,na pewno jest to stowarzyszenie dobroczynne).Nie przejmuj się więc,tylko poczytaj.Śmiech to zdrowie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 04.04.2003 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2003 Taki mądrala szkoda tylko, że anonimowy tchórz. Bez komentarza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.04.2003 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2003 Nie przejmuj sie Grzegorz. To sa sfrustrowani inwestorzy ktorzy wybudowali z tego szajsu i teraz sa wsciekli. Jedyne co im zostalo to gryzc ze wscieklosci jak psy bo zeby sie czuc bezpiecznie to trzeba to dziadostwo zburzyc i wybudowac od nowa. Troche mi ich zal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 04.04.2003 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2003 Dlaczego się nie podpisujecie? Czy tak trudno jest się zarejestrować? Dyskusja z anonimami jest trochę uciążliwa [ Ta wiadomość była edytowana przez: Grzegorz63 dnia 2003-04-04 22:56 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kriss73 05.04.2003 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2003 Cytat: "Nie przejmuj sie Grzegorz. To sa sfrustrowani inwestorzy ktorzy wybudowali z tego szajsu i teraz sa wsciekli. Jedyne co im zostalo to gryzc ze wscieklosci jak psy bo zeby sie czuc bezpiecznie to trzeba to dziadostwo zburzyc i wybudowac od nowa. Troche mi ich zal"...Pewnie nie przejmuj się Grzegorz. Myślę, że nie o bicie piany Ci szło. Natomiast Pan Anonim, dobry człowiek, życzliwy, pewnie do kościoła chodzi... życzy wszystkim inwestorom wszystkiego najlepszego w ich domach zbudowanych z szajsu itd... pewnie w duszy mu gra, żeby się wszyscy z tego powodu powiesili itd itd... Moje gratulacje Panie Anonimie - jest Pan świetnym człowiekiem. Co do anonimów, to musiałem wkońcu się zalogować ech tak to ja Kris. Jeszcze raz powtarzam ludzie! Bądzcie sobie życzliwi. Przecież wszystkim idzie o to samo, żeby mieć święty spokój, zdrowie i żyć w zgodzie z sumieniem. Ech... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 05.04.2003 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2003 On 2003-04-03 13:47, JanuszR wrote: Peosze o opinie - wszelkie Tak zaczął się ten wątek. Nie wiem czy Janusz znał te publikacje Urbana, czy nie, ale prosił o wszelkie opinie dlatego podałem te "nieszczęśliwe" linki. Chyba nie rozchodziło się tylko o opinie pozytywne. Gdybym wiedział, że zrobi się taka pyskówka to pewnie mocno bym się zastanowił. Nie chciałem "bić piany", tym bardziej, że jak już wspomniałem sam waham się pomiędzy ścianą jednowarstwową z YTONGa, albo z POROTHERMu. Poza tym te insynuacje anonima, robiącego ze mnie idiotę. Zgadzam się z kriss73, że w tym wątku zabrakło trochę życzliwości... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzys1 05.04.2003 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2003 JanuszGdzieś (chuba w Muratorze) przeczytałem że sciana z PTH oddycha więc ograniczenie jej styropianem to chyba nie jest dobra myśl (podobnie twierdzi mój kierownik budowy, ja też tak chciałem robić) lepiej dać wełne mineralna. A co do tej dyskusji czy pęka czy nie, to bodobnie jak kris wybudowałem tylko parter i zalałem płyte i tak zostało na zimę, po zimie nie był zadnych pęknięćKrzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.04.2003 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2003 Pozwolę sobie dołączyć jeszcze jedną opinię - tym razem mojego kierownika budowy. Zauroczony reklamami Porothermu uznałem, że z tego powinienem postawić dom. Kierownik, gdy to usłyszał bardzo się zmartwił i powiedział, że on toże to zrobić, bo to szybciej, ale on nie poleca. Problem - jak pisaliści - słaby. I nie chodzi tu tylko o rozmiękanie, dźwięki jakie wydaje itp, a o stan pustaka, jaki z reguły przyjeżdża na budowę. Podobno jest tak słaby, że dolne pustaki z każdej palety są popękane. Nawiasem pisząc kierownik hurtownii stwierdził to samo - nie poleca Porothermu, bo ma za dużo reklamacji i go to kosztuje min. transport.Moja decyzja to MAX (Biegonice lub Plecewice).Jak tylko budynek będzie stał - mogę podzielić się odczuciami. PS. A jeśli chodzi o ocieplenie (ściana 2-warstwowa) to uważam, że nie ma znaczenia, czy Porotherm, czy co innego. I tak trzeba płacić za zrobienie ocieplenia i tak, a co do grupości styropianu - hmm - myślę, że różnica będzie nieznaczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzys1 05.04.2003 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2003 AnomimowyCo do popękanych pustaków PTH to masz rację na dwadzieścia palet jakie mi przywieźli jakieś 10 pustaków było popękanych. I to nie z winy samych pustaków ale ewidentnie z winy operatorów ładujących towar na środek transportu. Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tito 05.04.2003 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2003 Popękane pustaki zdarzają się dlatego, że paleta - zanim trafi na budowę - jest kilkukrotnie przeładowywana. Uszkodzenia powstają -( jak już ktoś zaznaczył) dzięki operatorom wózków widłowych i HDS-ów.Po drugie - jeśli w dostarczonej partii - będą pustaki wadliwe ( popękane) można złożyć reklamację , która w Wienerbergerze odnosi pozytywny skutek w 99%.Jeśli chodzi o oddychanie ściany, to tynki wewnętrzne , farby itd. - stawiają tak duży opór dyfuzyjny, że to z czego postawiona jest ściana - nie ma raczej znaczenia.Sam wybrałem PTH 44 - nie ze względu na przepuszczalność , lecz ze względu na koszty budowy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agamon 05.04.2003 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2003 Przed zakupem ceramiki ogladałem Porotherm i ceramikę tradycyjną lokalnego producenta- tj u nas Harasiuki.Były porównywalne.Z uwagi na lepsze parametry Porothermu i równiez duży upust(-32%) wybrałem Porotherm 30 P+W. A i jeszcze jedno do 11 kwietnia jest tak duża promocja na Porotherm warto skorzystać.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kriss73 06.04.2003 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2003 U mnie na jakieś 2000 PTH30 było ok 20 - 30 pękniętych. Nie sądze, żeby to było dużo - ok 1%. Jeśli już pękną to przy przeładunku i to się nazywa naturalna selekcja hehe przetrwają najlepsze i one pójdą na mur. Z odpadów robi się rózne docinki itp - wszystko się przydaje na budowie. Poza tym to dobrze świadczy o producencie PTH że ma tak pozytywnie rozpatruje reklamacje. Mam troche pokruszonych z winy mojej i innych i mógłbym to wykorzystać - skoro oni tak chętnie uznają te reklamacje. Ale to naprawde nie w moim stylu - łasić się na pare złotych? Ajuż całkiem rozbrajają mnie argumenty niektórych, którzy piszą że ceramika jest zła bo trzeba zastosować droższe kołki żeby obrazek powiesić bo inaczej nie będzie się trzymało. Chryste Panie... człowiek buduje chate za setki tysięcy a płacze nad kołkiem za pare złotych. Co to za argument? Wracając do ściany PTH25 co jest tematem tego wątku - to u nas budują z tego materiału. Niemniej parametry cieplne bloczka 30 są dużo lepsze. Lambda PTH25 to jest ok. 1,25 a PTH30 ok. 0,6 - 0,7. Wydało mi się zatem, że przy zbliżonym koszcie ściany z jednego i drugiego materiału lepiej jest wybrać materiał cieplejszy i tak zrobiłem. I nie piszczcie prosze czy to miało sens ekonomiczny czy nie. Wydaje mi się że miało, a jeśli nawet jakiś spryciarz zacznie pisać hahaha że nie - to nie do Pana Grzegorza - to mnie to nie interesuje. Pieniadze nie są wartością w moim życiu. A tu większości chyba o to chodzi żeby mieć na zawsze najlepsze i za najmniejsze pieniadze. Potem się gryzą że coś nie wychodzi i pojawiaja się pyskówki. Denrwować się na Siebie to inaczej mścić na swoim zdrowiu za głupotę innych. Przykładem takiego działania jest temat okien... PCV czy drewno... jejku... jedno i drugie ma wady i zalety. Ludzie toczą boje które lepsze ale po co? I iedne i drugie trzeba po jakimś czasie wymienić. Nic nie ma na zawsze i pieniadze trzeba będzie kiedyś wydać. I nie ma reguły czy to będą takie czy inne okna. Ok. już mi wystarczy tego pisania. Dobrze było, chociaż wkurzają anonimy i proponuje je ignorować i nie wdawać się w dyskusję z takim. Tu trzeba jak z terorystami zero pobłażania! Inaczej nas wykończą. Hey Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hipcio 06.04.2003 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2003 Uzupełniając swoją wypowiedź: u mnie sporo popękanych (PTH 25 P+W), ale tak jak piszecie przez "naturalną selekcję" operatorów wózków widłowych. Chatka stoi w stanie surowym otwartym i nic nie zapowiada katastrofy budowlanej, którą przewiduje część uczestników tego forum. Wybór należy do Was. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tito 06.04.2003 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2003 PTH jest O.K. , a najwięcej do powiedzenia na jego temat mają ci, którzy nigdy nie budowali i nie będą budować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 06.04.2003 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2003 A propos anonima od plecewic. Nie wiem,gdzie budujesz,ale być może mieliśmy do czynienia z tym samym kierownikiem budowy. Kiedy poszukiwałam kierownika budowy sąsiad polecił mi swojego. Zadzwoniłam do niego ,aby poznać warunki współpracy.I się zaczęło.Zaczął polecać mi plecewice.Kiedy napomknęłam,że my to chyba porotherm,pan przyjął to bardzo osobiście.Zaczęła się tyrada jaki to pth jest zły,a plecewice są wspaniałe.Cóż może sobie pomyśleć taka osoba jak ja-nie zna się,nie budowała nigdy i ma zamęt w głowie.Na szczęście pan był oprócz tego dość autorytarny w swoich sądach na inne tematy i od razu skrytykował naszą ekipę za coś tam, nie pamiętam.Natychmiast zacząl wprowadzać swoje (nie tanie) pomysły.Czułam,że z tym gościem to my się nie dogadamy. Wzięliśmy innego kierwonika budowy,który nie miał uprzedzeń do niczego, nic nie polecał szczególnie,starał się być obiektywny wobec materiałów i metod-i polecał te,kóre są dobre.Wybraliśmy pth.Ekipa też nie narzucała swoich preferencji i analogicznie- starali się być obiektywni. Nasz dom już stoi.Nic nie pęka,cegły były w dobrym stanie,i nie kruszyły się.Całe palety były ok.Nie było potrzeby wynieniać.A na moich oczach zrzucona niechcący paleta zachowała swoją jakość. Dom sąsiedni z plecewic.Bloczki popękane,te z "1 rzędu" powykrzywiały się.Bloczki są "powyginane"-nierówno wypalone.Murarze skarżyli się ,że się je ciężko układało (każdy miał wyżłobione wgłębienie-zrobić z tego prostej ściany-nie da się)Ściana "tańczy" i wygląda brzydko,bo na tych nierównościach jest pełno zaprawy.Przykryje się to ociepleniem i nie będzie widać.Ale skoro od razu można mieć ładną estetyczną ścianę,bez potrzeby późniejszego korygowania?Co do popękań,nie wiem.Ale byłabym zaniepokojona jeśli widać by było,że bloczki wyraźnie nie wytrzymują ciężaru kolejnych.I to nie dwa czy trzy,tylko bardzo dużo jest popękanych. Ale być może nie jest to wadą.W takim razie skoro nie ma afery o plecewice i cerbud nie robi o plecewice afery-to tym bardziej nie ma się co przejmować pth-bo ich wady i pęknięcia są nieliczne.A ściana wygląda pięknie i równo.Bloczki równe jak stół. Nie wiem dlaczego ten kierownik się tak upierał.Mogę mieć podejrzenia tylko.Skoro tak namawiał, do tej konkretnej hurtowni. Co do reszty wypowiedzi-cóż.Od jakiegoś czasu pojawiają się posty,które mają na celu zdyskredytowanie pth. Do tego dochodzą złośliwe,które mają napsuć krwi komuś,kto kupił porotherm (przypominam,że swojego czasu kupujący pth byli kreowani na burżujów ) A przede wszystkim konkurencja nie śpi.I jakoś sobie musi radzić. Tak jak potrafi.Po polsku. [ Ta wiadomość była edytowana przez: opal dnia 2003-04-06 12:37 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kriss73 06.04.2003 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2003 No i właśnie takimi opiniami ludzi, którzy budowali z jakiegoś tam materiału i zdobyli w zw. z tym doswiadcznie powinniśmy się kierować. Nie sprzedawcy, nie polityków i nie szmatławców ale normalnych ludzi budujących swoje domy. Tych którzy fizycznie maja kontakt z budową i jej efektami. Prawdziwy poligon jest na budowie! Gratulacje dla poprzedniczki i jej wyważonej wypowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FREDY 06.04.2003 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2003 Ludzie ja też miałem taki dylemat czy wybrać PTH25 czy tradycyjny Uni25. Kupiłem po jednym egzemplarzu pth25 , Uni25 Krotoszyn , Uni25 Kozłowice i Uni25 Biegonice. Wykonałem wiele prób i doświadczeń :-wiercenie kołków-wytrzymałość na uderzenie młotkiem -masę-podsiąkliwość wody.Po wielu próbach wybrałem Uni25 który okazał się bezkonkurencyjny.Jeśli chodzi o parametry cieplne to wszystkie są porównywalne - PTH25 który potocznie wydaję się b.ciepły ma odwrotnie ustawione szczeliny i przez to ma U=1.22 czyli b.słabo.Pustak z Krotoszyna ma zdecydowanie największą wytrzymałość, ścianka ma gróbość około 1cm i nie jest poryzowana - zwykły kołek 6mm jest nie do wyrwania. Ze względu na dużą masę ma świetne właściwości stabilizujące mikroklimat (wilgotnościowy i termiczny) w pomieszczeniu. W ścianach o takiej grubości nie ma sensu stosować słabych konstrukcyjnie materiałów, tutaj poryzacja jest kompletnie niepotrzebna a nawet szkodliwa. I jeszcze jedna ciekawostka: kupno zwykłej ceramiki w hurtowniach jest b.trudne sprzedawcy natychmiast proponują coś innego. Nie muszę chyba dodawać dlaczego. Tam chodzi tylko o marżę. To tak jak na większości stacji benzynowych do picia kupić możemy tylko Colę- takie są prawa rynku. Radzę wszystkim którzy się wachają aby zrobili podobne eksperymenty. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 07.04.2003 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2003 On 2003-04-06 21:53, FREDY wrote: Ludzie ja też miałem taki dylemat czy wybrać PTH25 czy tradycyjny Uni25. Kupiłem po jednym egzemplarzu pth25 , Uni25 Krotoszyn , Uni25 Kozłowice i Uni25 Biegonice. Wykonałem wiele prób i doświadczeń : -wiercenie kołków -wytrzymałość na uderzenie młotkiem -masę -podsiąkliwość wody. Po wielu próbach wybrałem Uni25 który okazał się bezkonkurencyjny. Jeśli chodzi o parametry cieplne to wszystkie są porównywalne - PTH25 który potocznie wydaję się b.ciepły ma odwrotnie ustawione szczeliny i przez to ma U=1.22 czyli b.słabo. Pustak z Krotoszyna ma zdecydowanie największą wytrzymałość, ścianka ma gróbość około 1cm i nie jest poryzowana - zwykły kołek 6mm jest nie do wyrwania. Ze względu na dużą masę ma świetne właściwości stabilizujące mikroklimat (wilgotnościowy i termiczny) w pomieszczeniu. W ścianach o takiej grubości nie ma sensu stosować słabych konstrukcyjnie materiałów, tutaj poryzacja jest kompletnie niepotrzebna a nawet szkodliwa. I jeszcze jedna ciekawostka: kupno zwykłej ceramiki w hurtowniach jest b.trudne sprzedawcy natychmiast proponują coś innego. Nie muszę chyba dodawać dlaczego. Tam chodzi tylko o marżę. To tak jak na większości stacji benzynowych do picia kupić możemy tylko Colę- takie są prawa rynku. Radzę wszystkim którzy się wachają aby zrobili podobne eksperymenty. Pozdrawiam Wybacz Fredy, ale na wiarygodne laboratorium to ty nie wyglądasz Budujesz wieżowiec? Że potrzebujesz tak wytrzymałego materiału? Ja osobiście nie znam się na badaniach tych materiałów pod względem parametrów o których napisałeś. No ale jeśli komuś to pomaga w wyborze to może i do jasnowidza iść... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts