Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Porotherm 25 P+W + 12 styropianu - czy to dobry pomysł?

Recommended Posts

I ja sie dołączam do tej wypowiedzi. Właśnie stoję przed wyborem: Porotherm 30 + 12 styropian czy MAX z Cegielni Olsztyńskiej 29 + 12 cm styropian. I nadal nie wiem i na dodatek nic mądrego nigdzie nie znalazłam. Opinie sprzedawców są różne; Max dźwięczy, Porotherm nie ... i co z tego... czy ktoś wie co to oznacza ??? Jedyną sprawdzoną informacje jaka posiadam to to, że Porotherm zamienia się w pył po dość długim czasie przebywania w wodzie i nie nadaje się np. na stłuczkę do wyrównania drogi.... :grin: :grin: :grin:

ale jakie to ma znaczenie dla budowy domu :wink:

pozdrawiam

• Odpowiedzi 172
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

mkk... właśnie napisałem wyżej że w pył zamieniła mi się cegła czerwona klasy 15 MPa z cegielni z Sandomierza. A to czy PTH dzwięczy czy nie zależy od marży jaką ma sprzedawca u poszczególnych producentów. Mój dzwięczy. Mam PTH 30 i jak go puknę palcem to słychać dzwięk hehe dzwięczenia. Natomiast nie dzwięczał gdy był mokry i woda zamarzła w zimie wtedy dzwięk był głuchy.

Mialem podobny dylemat do Waszego (zaczynam po swietach). Zeby sie pozbyc poszedlem po prostu do najblizszej hurtowni i zapytalem o ceny, radze zrobic to samo. Z premedytacja nie napisze jaki wyszedl mi koszt 1 m kw. (oczywiscie oprocz ceny samego materialu nalezy wziac pod uwage ilosc zaprawy i robocizne) i jaka podjalem decyzje, zeby nikomu niczego nie sugerowac. Przyznam szczerze, ze argument o wydawaniu dzwieku nie przyszedlby mi do glowy. Traktuje go jednak z przymruzeniem oka. :smile:

tak tak

ale może gdyby to był MAX to nie uległby totalnemu zniszczeniu ??? :smile:)))

Ja też nic nie mam do Porothermu. Denerwuje mnie tylko to, że jak jadę do składu z materiałami budowlanymi to wszyscy jak jeden mąż maja - :razz: odmienne zdanie od poprzednich :grin: (właścicieli składów budowlanych).

I bądź tu mądry. MAX trzeba go murować we "wszystkich kierunkach" Porotherm P+W tylko poziomo :smile:

MAX podobno jest zimniejszy ... ale to tradycyjna technologia ...

Jak dla mnie blondynki (choć dość kumatej zaznaczam :razz:

On 2003-04-04 12:47, Anonymous wrote:

Czyli co, mam nie wierzyć, że CERBUD zawiadomił prokuraturę, prezydenta, rząd, sejm oraz Urząd Antymonopolowy? itd... Czy oby napewno zawiadomił? Czy jeśli to prawda to nasze opiekuńcze państwo w interesie społecznym nie nakazałoby wstrzymania budów i natychmiastową ewakuację? No bo jeśli Państwo, rząd itd wie... a mnie się to na głowe zawali to ja mam proces wygrany na wiele milionów i inni także :smile: Czy zatem posądzimy Państwo... prezydenta, rząd i wszystkich świętych że są tak głupi iż nie biorą tego pod uwagę? A może to po prostu walka o rynek zbytu, układy i układziki... Co Pan na to Panie Grzegorzu? Ja wiem tyle, nic mi się nie wali i nie słyszałem żeby komuś się waliło. Słysząłem natomiast o pęknięciach ścian z bloczków komórkowych i innych, a także w PTH. Urbana nie cierpię bo to jest aferzysta, który babra się we własnym g. a ponieważ jest mu z tym źle to i innym życie chce tym upieprzyć.

Ludzie pomocy, bo anonimowy robi mi wodę z mózgu!!! Czy ktoś zna posła Jana Tomaka z PO??? No bo Urban pisze:

"...Poseł Jan Tomaka (PO) interpelujący w sprawie pustaków produkowanych przez Wienerbergera otrzymał odpowiedź z Ministerstwa Infrastruktury. W imieniu wicepremiera i ministra infrastruktury Marka Pola odpisał podsekretarz stanu Marek Bryx:

Odnosząc się do Pana wątpliwości związanych z dopuszczeniem do obrotu i powszechnego stosowania w budownictwie pustaka poryzowanego pod nazwą porotherm 18,8 P+W, którego producentem jest firma WIENERBERGER-KARBUD S.A. z Zielonki uprzejmie informuję, iż zgodnie z Pana Posła sugestią zobowiązałem Głównego Inspektora Nadzoru Budowlanego do podjęcia stosownych działań oraz poinformowania Pana o ich wynikach..."

A może ten poseł nie istnieje? A może Marek Pol nie istnieje? No to w końcu złożono te zawiadomienia, czy nie do cholery???

Anonimowy pisze, cyt. "...Czy zatem posądzimy Państwo... prezydenta, rząd i wszystkich świętych że są tak głupi iż nie biorą tego pod uwagę? A może to po prostu walka o rynek zbytu, układy i układziki... Co Pan na to Panie Grzegorzu?..."

No właśnie, pytanko: Dlaczego mamy takie durne prawo, które dopuszcza dwa współczynniki przenikalności cieplnej ścian??? Albo 0.3, albo 0,5!!!. A może ktoś "skasował" od Wienerbergera za współczynnik 0,5 ( na pewno nie od YTONGa bo oni mają 0,29) i teraz będzie robił wszystko, żeby Austriakom nie zaszkodzić. A anonimowy się cieszy, że opiekuńcze Państwo Polskie nie dopuści do tego, żeby strop mu się zawalił na łeb :grin::grin::grin:

[ Ta wiadomość była edytowana przez: Grzegorz63 dnia 2003-04-04 13:42 ]

Panie Grzegorzu, ale o Co Panu chodzi? W kwestii formalne... nie mam łba tylko głowę i mam nadzieję że nie zawali mi się na głowę. Z tego całego chałasu nic nie wynika, nawet jeśli we wszystko zaangażował się jakiś poseł. Cała sprawa przypomina mi ustawę o biopaliwach. Pewne grupy nacisku wplątały polityków w różne głupie i niemerytoryczne dyskusje. Efektem tego jest veto do ustawy. A co robi w tym czasie Europa? Powstały dwie dyrektywy o promowaniu rynku paliw w których udział biopaliw w rynku benzyn i olejów napędowych ma wynieść ponad 5 % w roku 2010! W elitach władzy jak i instytucjach są układy i układziki jest walka o pieniądze i rynek. To, że jakiś poseł coś chce namieszać o niczym konkretnym nie świadczy poza tym, że ktoś może mieć w tym swój interes aby tak się własnie działo. A poza tym jak tu wierzyć politykom i cąłej tej otoczce kiedy teraz widać że wszyscy biorą lub są zamieszani a rózne ciemne udziały. Prezes TVP ma interesy z tym i tamtym i płaci kolegom za programy bóg wie jakie pieniadze. Właśnie teraz widać, że jeśli można komuś wierzyć to słowom ludzi doświadczonych, które budowały z takich własnie materiałów i mogą coś powiedzieć. Ja zbudowałem, było to mokre, zamarzło, a teraz p[rzyszła wiosna i wszystko jest ok. I nie słyszałem żeby komuś coś się na głowę waliło. Mam PTH18,8 na garaż i stoi odpakowany na placu przykryty z wierzchu folią. Odpakowałem z palety bo myślałem że pomuruje przed zimą ale się nie udało więc ten PTH18,8 także był wigotny i zamarazł i kurcze teraz też jest w jednym kawałku. I zbuduje z niego ten cholerny garaż :smile: Pozdrawiam Kris!

mkk myślę że czy to będzie max czy pth to jedno i drugie Ciebie przetrwa i twoje dzieci też. Ale gdyby zameki z tych cegieł z sandomierza robi to byśmy nie mieli teraz czego oglądać w czasie wycieczek turystycznych.

P.S. Jestem Kris, a wchodzę jako anonim bo hasła zapomniałem :sad: ale czy kris czy anonim to jakaś różnica?

Anonimowy Kris, to nie ja zacząłem. Oto trochę stwierdzeń z Twojego pierwszego postu:

Grzegorz daj już spokój tym bredniom..., ...Najbardziej mnie wkurzaja opinie takich fatalistów co sieją zament, bo sami spać spokojnie nie mogą. A skoro sami maja problemy to dlaczego inni mieliby mieć lepiej? O to Panu chodzi Panie Grzegorzu?..., ...Więc zwracam sie do tych którzy biją pianę... dajcie mnie i innym spokój. Zajmijcie się swoim życiem żeby było ono lepsze...

Cieszę się, że trochę stonowałeś :smile:

Grzegorz

Odniosłem wrażenie że zależy Panu na tym, aby od nowa zaczynać to co już dawno było przerabiane i dla wielu nie było miłe, często wręcz spędzało sen z powiek. Mnie to własnie wkurzyło i dlatego tak zareagowałem i powiedziałem, że są to brednie. Nie wiem kim Pan jest i co chce Pan osiągnać odświeżając temat afery Urbanowej raz jeszcze na forum. Nie oznacza to jednak że moje krytyczne w tej sprawie zdanie odnosi się do Pana jako człowieka i moim celem jest obrazić Pana. Wracajac do tematu...gdybym dopiero teraz chciał się czegoś dowiedzieć o materiałach budowlanych to chciałbym usłyszeć to od osób które budowały. Nie wierzę politykom, pismakom z NIE, udziałowców i wszystkich tych którzy mają jakiś interes w tym co i jak się sprzedaje. Polegajmy na własnych doświadczeniach i zdrowym rozsądku bo wkrótce ktoś nam udowodni że Kopernik też była Kobietą! To Ja napisałem Kris :smile:

W całym wątku dużo gadania, a facetowi zadającemu pytanie nie odpowiadacie.

Moim zdaniem porotherm ma taką zaletę, że można z niego budować nie ocieplajac styropianem czy wełną, Czyli, że każdy kawałek muru będzie oddychał. Nie ma sensu (powtarzam - moim zdaniem) pchać drogiego materiału w budynek i zasłaniać go ociepleniem. To jest naprawdę bez sensu, tym bardziej, że można kupić dużo tańsze pustaki na mur wewnętrzny.

Zbudowałem z porothermu 44 P+W, bez ocieplenia. Jeżeli miałbym budować z ociepleniem, to naprawdę wybrałbym jakiś zwykły pustak. Będzie dużo, dużo tańszy (wierzcie albo nie, ale dokładnie to sprawdzałem).

Poza tym porotherm jest dość kruchy, potem w środku budynku robienie bruzd czy wieszanie szafek zmusza do uwagi. Trduno o dobrego fachowca do tego materiału. Prosty pustak tutaj lepiej się sprawdzi, o ile oczywiście ktoś chce ocieplać budynek.

Pozdrawiam

Mariusz