mkk33 04.04.2003 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2003 I ja sie dołączam do tej wypowiedzi. Właśnie stoję przed wyborem: Porotherm 30 + 12 styropian czy MAX z Cegielni Olsztyńskiej 29 + 12 cm styropian. I nadal nie wiem i na dodatek nic mądrego nigdzie nie znalazłam. Opinie sprzedawców są różne; Max dźwięczy, Porotherm nie ... i co z tego... czy ktoś wie co to oznacza ??? Jedyną sprawdzoną informacje jaka posiadam to to, że Porotherm zamienia się w pył po dość długim czasie przebywania w wodzie i nie nadaje się np. na stłuczkę do wyrównania drogi.... :grin: ale jakie to ma znaczenie dla budowy domu pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.04.2003 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2003 mkk... właśnie napisałem wyżej że w pył zamieniła mi się cegła czerwona klasy 15 MPa z cegielni z Sandomierza. A to czy PTH dzwięczy czy nie zależy od marży jaką ma sprzedawca u poszczególnych producentów. Mój dzwięczy. Mam PTH 30 i jak go puknę palcem to słychać dzwięk hehe dzwięczenia. Natomiast nie dzwięczał gdy był mokry i woda zamarzła w zimie wtedy dzwięk był głuchy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zerobud 04.04.2003 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2003 Mialem podobny dylemat do Waszego (zaczynam po swietach). Zeby sie pozbyc poszedlem po prostu do najblizszej hurtowni i zapytalem o ceny, radze zrobic to samo. Z premedytacja nie napisze jaki wyszedl mi koszt 1 m kw. (oczywiscie oprocz ceny samego materialu nalezy wziac pod uwage ilosc zaprawy i robocizne) i jaka podjalem decyzje, zeby nikomu niczego nie sugerowac. Przyznam szczerze, ze argument o wydawaniu dzwieku nie przyszedlby mi do glowy. Traktuje go jednak z przymruzeniem oka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkk33 04.04.2003 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2003 tak tak ale może gdyby to był MAX to nie uległby totalnemu zniszczeniu ??? ))) Ja też nic nie mam do Porothermu. Denerwuje mnie tylko to, że jak jadę do składu z materiałami budowlanymi to wszyscy jak jeden mąż maja - odmienne zdanie od poprzednich (właścicieli składów budowlanych). I bądź tu mądry. MAX trzeba go murować we "wszystkich kierunkach" Porotherm P+W tylko poziomo MAX podobno jest zimniejszy ... ale to tradycyjna technologia ... Jak dla mnie blondynki (choć dość kumatej zaznaczam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 04.04.2003 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2003 On 2003-04-04 12:47, Anonymous wrote: Czyli co, mam nie wierzyć, że CERBUD zawiadomił prokuraturę, prezydenta, rząd, sejm oraz Urząd Antymonopolowy? itd... Czy oby napewno zawiadomił? Czy jeśli to prawda to nasze opiekuńcze państwo w interesie społecznym nie nakazałoby wstrzymania budów i natychmiastową ewakuację? No bo jeśli Państwo, rząd itd wie... a mnie się to na głowe zawali to ja mam proces wygrany na wiele milionów i inni także Czy zatem posądzimy Państwo... prezydenta, rząd i wszystkich świętych że są tak głupi iż nie biorą tego pod uwagę? A może to po prostu walka o rynek zbytu, układy i układziki... Co Pan na to Panie Grzegorzu? Ja wiem tyle, nic mi się nie wali i nie słyszałem żeby komuś się waliło. Słysząłem natomiast o pęknięciach ścian z bloczków komórkowych i innych, a także w PTH. Urbana nie cierpię bo to jest aferzysta, który babra się we własnym g. a ponieważ jest mu z tym źle to i innym życie chce tym upieprzyć. Ludzie pomocy, bo anonimowy robi mi wodę z mózgu!!! Czy ktoś zna posła Jana Tomaka z PO??? No bo Urban pisze: "...Poseł Jan Tomaka (PO) interpelujący w sprawie pustaków produkowanych przez Wienerbergera otrzymał odpowiedź z Ministerstwa Infrastruktury. W imieniu wicepremiera i ministra infrastruktury Marka Pola odpisał podsekretarz stanu Marek Bryx: Odnosząc się do Pana wątpliwości związanych z dopuszczeniem do obrotu i powszechnego stosowania w budownictwie pustaka poryzowanego pod nazwą porotherm 18,8 P+W, którego producentem jest firma WIENERBERGER-KARBUD S.A. z Zielonki uprzejmie informuję, iż zgodnie z Pana Posła sugestią zobowiązałem Głównego Inspektora Nadzoru Budowlanego do podjęcia stosownych działań oraz poinformowania Pana o ich wynikach..." A może ten poseł nie istnieje? A może Marek Pol nie istnieje? No to w końcu złożono te zawiadomienia, czy nie do cholery??? Anonimowy pisze, cyt. "...Czy zatem posądzimy Państwo... prezydenta, rząd i wszystkich świętych że są tak głupi iż nie biorą tego pod uwagę? A może to po prostu walka o rynek zbytu, układy i układziki... Co Pan na to Panie Grzegorzu?..." No właśnie, pytanko: Dlaczego mamy takie durne prawo, które dopuszcza dwa współczynniki przenikalności cieplnej ścian??? Albo 0.3, albo 0,5!!!. A może ktoś "skasował" od Wienerbergera za współczynnik 0,5 ( na pewno nie od YTONGa bo oni mają 0,29) i teraz będzie robił wszystko, żeby Austriakom nie zaszkodzić. A anonimowy się cieszy, że opiekuńcze Państwo Polskie nie dopuści do tego, żeby strop mu się zawalił na łeb :grin: [ Ta wiadomość była edytowana przez: Grzegorz63 dnia 2003-04-04 13:42 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zerobud 04.04.2003 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2003 mkk33, moze zapytaj jeszcze wykonawce co byloby latwiejsze dla niego? Moze sprawniej pojdzie mu z MAX-em a moze z Porothermem? Szczerze wspolczuje tego dylematu, ja przez podjecie decyzji odnosnie materialu na sciany nie moglem spac po nocach. Na szczescie mam to juz za soba. Pozdrowienia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkk33 04.04.2003 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2003 a ja przed a wykonawca jest za MAXem .... dzięki za współczucie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.04.2003 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2003 Panie Grzegorzu, ale o Co Panu chodzi? W kwestii formalne... nie mam łba tylko głowę i mam nadzieję że nie zawali mi się na głowę. Z tego całego chałasu nic nie wynika, nawet jeśli we wszystko zaangażował się jakiś poseł. Cała sprawa przypomina mi ustawę o biopaliwach. Pewne grupy nacisku wplątały polityków w różne głupie i niemerytoryczne dyskusje. Efektem tego jest veto do ustawy. A co robi w tym czasie Europa? Powstały dwie dyrektywy o promowaniu rynku paliw w których udział biopaliw w rynku benzyn i olejów napędowych ma wynieść ponad 5 % w roku 2010! W elitach władzy jak i instytucjach są układy i układziki jest walka o pieniądze i rynek. To, że jakiś poseł coś chce namieszać o niczym konkretnym nie świadczy poza tym, że ktoś może mieć w tym swój interes aby tak się własnie działo. A poza tym jak tu wierzyć politykom i cąłej tej otoczce kiedy teraz widać że wszyscy biorą lub są zamieszani a rózne ciemne udziały. Prezes TVP ma interesy z tym i tamtym i płaci kolegom za programy bóg wie jakie pieniadze. Właśnie teraz widać, że jeśli można komuś wierzyć to słowom ludzi doświadczonych, które budowały z takich własnie materiałów i mogą coś powiedzieć. Ja zbudowałem, było to mokre, zamarzło, a teraz p[rzyszła wiosna i wszystko jest ok. I nie słyszałem żeby komuś coś się na głowę waliło. Mam PTH18,8 na garaż i stoi odpakowany na placu przykryty z wierzchu folią. Odpakowałem z palety bo myślałem że pomuruje przed zimą ale się nie udało więc ten PTH18,8 także był wigotny i zamarazł i kurcze teraz też jest w jednym kawałku. I zbuduje z niego ten cholerny garaż Pozdrawiam Kris! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.04.2003 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2003 mkk myślę że czy to będzie max czy pth to jedno i drugie Ciebie przetrwa i twoje dzieci też. Ale gdyby zameki z tych cegieł z sandomierza robi to byśmy nie mieli teraz czego oglądać w czasie wycieczek turystycznych. P.S. Jestem Kris, a wchodzę jako anonim bo hasła zapomniałem ale czy kris czy anonim to jakaś różnica? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkk33 04.04.2003 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2003 mam nadzieję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.04.2003 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2003 masz nadzieje... ale na co? że się nie zawali? czy na to że istnieje róznica między Krisem a anonimem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 04.04.2003 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2003 Anonimowy Kris, to nie ja zacząłem. Oto trochę stwierdzeń z Twojego pierwszego postu: Grzegorz daj już spokój tym bredniom..., ...Najbardziej mnie wkurzaja opinie takich fatalistów co sieją zament, bo sami spać spokojnie nie mogą. A skoro sami maja problemy to dlaczego inni mieliby mieć lepiej? O to Panu chodzi Panie Grzegorzu?..., ...Więc zwracam sie do tych którzy biją pianę... dajcie mnie i innym spokój. Zajmijcie się swoim życiem żeby było ono lepsze... Cieszę się, że trochę stonowałeś Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.04.2003 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2003 Odniosłem wrażenie że zależy Panu na tym, aby od nowa zaczynać to co już dawno było przerabiane i dla wielu nie było miłe, często wręcz spędzało sen z powiek. Mnie to własnie wkurzyło i dlatego tak zareagowałem i powiedziałem, że są to brednie. Nie wiem kim Pan jest i co chce Pan osiągnać odświeżając temat afery Urbanowej raz jeszcze na forum. Nie oznacza to jednak że moje krytyczne w tej sprawie zdanie odnosi się do Pana jako człowieka i moim celem jest obrazić Pana. Wracajac do tematu...gdybym dopiero teraz chciał się czegoś dowiedzieć o materiałach budowlanych to chciałbym usłyszeć to od osób które budowały. Nie wierzę politykom, pismakom z NIE, udziałowców i wszystkich tych którzy mają jakiś interes w tym co i jak się sprzedaje. Polegajmy na własnych doświadczeniach i zdrowym rozsądku bo wkrótce ktoś nam udowodni że Kopernik też była Kobietą! To Ja napisałem Kris Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanuszR 04.04.2003 13:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2003 Ludzie nie chodziło mi o to co wypisujecie tylko o prostą. Z własnych doświadczeń, a nie dewagacji akademickich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkk33 04.04.2003 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2003 On 2003-04-04 13:59, Anonymous wrote: masz nadzieje... ale na co? że się nie zawali? czy na to że istnieje róznica między Krisem a anonimem? Że przetrwa ten dom i mnie i dzieci :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.04.2003 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2003 Tu był już taki jeden pieniacz od porothemrmu.Też życzył zawalenia na łeb.Może znowu powrócił? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarekRz 04.04.2003 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2003 Zerobud skoro nie chcesz na forum (chociaż nie wiem dlaczego, bo od tego jest forum) to podeślij mi na priva swoje porównanie cen m2 ściany z różnych materiałów. Jestem w momencie, w którym może mi się to przydać.DarekRz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.04.2003 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2003 Ten Anonim wyżej to nie Ja!!! Ja podpisuje na końcu Kris Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dociak 04.04.2003 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2003 Zerobud, ja też poprosze.Chyba, że się zdecydujesz podać na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.04.2003 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2003 W całym wątku dużo gadania, a facetowi zadającemu pytanie nie odpowiadacie.Moim zdaniem porotherm ma taką zaletę, że można z niego budować nie ocieplajac styropianem czy wełną, Czyli, że każdy kawałek muru będzie oddychał. Nie ma sensu (powtarzam - moim zdaniem) pchać drogiego materiału w budynek i zasłaniać go ociepleniem. To jest naprawdę bez sensu, tym bardziej, że można kupić dużo tańsze pustaki na mur wewnętrzny. Zbudowałem z porothermu 44 P+W, bez ocieplenia. Jeżeli miałbym budować z ociepleniem, to naprawdę wybrałbym jakiś zwykły pustak. Będzie dużo, dużo tańszy (wierzcie albo nie, ale dokładnie to sprawdzałem).Poza tym porotherm jest dość kruchy, potem w środku budynku robienie bruzd czy wieszanie szafek zmusza do uwagi. Trduno o dobrego fachowca do tego materiału. Prosty pustak tutaj lepiej się sprawdzi, o ile oczywiście ktoś chce ocieplać budynek.PozdrawiamMariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts