Profesor 09.04.2003 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2003 Mam pytanie do JanuszR – inicjatora tego topica: Czy po tym, co Ci wszyscy dyskutanci forum napisali, znalazłeś odpowiedź na swoje pytanie czy nie. Czy Ci pomogli dokonać wyboru, czy czujesz się rozczarowany jakością odpowiedzi ? Pytam, bo goście dyskutują już o wykraplaniu, a może Tobie nie o to chodziło Odezwij się, jeśli jeszcze śledzisz dyskusję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzys1 09.04.2003 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2003 SergioWykroplenia mają istotny wpływ na użytkowanie późniejsze i może ten który zaczął temat zmieni zdanie i położy wełnę zamiast styropiany ( nie jestem dystrybutorem ani sprzedawcą tego typu produktów jestem tylko inwestorem budującym własny dom)Krzyś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryniu 09.04.2003 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2003 Sergio, ewolucja i meandrowanie tematu każdego wątku to sprawa nieunikniona. Reasumuję swój pobyt tutaj: to nienajgorszy pomysł, choć porównując z MAX-em trzeba dokładnie policzyć koszt samego muru uwzględniając wszystko i pamiętając, że pustaków poro na 1 m kw. jest 16 a MAX-ów 23. [ Ta wiadomość była edytowana przez: ryniu dnia 2003-04-09 11:39 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Profesor 09.04.2003 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2003 Ryniu, Krzysiu1, Panowie i Panie, czytam od jakiegoś czasu zawarte na forum i wątki i jest coś co mnie wkurza. PISANIE NIE NA TEMAT. Gość imieniem JANUSZR szuka pomocy w życiowym wyborze. Zadaje konkretne pytanie. Pisze w ktoryms momencie rozmowy rozpaczliwie: Ludzie nie o to mnie chodzi. A wszyscy mu odpowiadają: cicho siedź, nie ważne o co Ci chodzi, my wiemy lepiej a poza tym chcemy sobie pogadać. Nie podoba się to wynocha ze swojego topica. Zadałem pytanie o prace geodezyjne. I co ? Nikt nie odpowiadał a już odpowiedział to tylko po to żeby się poużerać za przeproszeniem a nie coś sensownie doradzić. Jest kilka osób, które piszą sensownie i dla nich wyłącznie czytuję forum. Pozostałych, którzy chcą tylko popisać się swoją erudycją a nie mają mi nic merytorycznie do powiedzenia proszę aby nie wchodzili na inicjowane przeze mnie topic’i i nie zawracali mi głowy swoimi kompleksami.Ryniu, Krzsiu1 – nie Was miałem na myśli. Rozważania nt. wykraplania mnie interesują choć uważam, że wykracza to poza temat topica i powinno toczyć się na osobnym wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 09.04.2003 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2003 Rozni ludzie zwracaja w rozny sposob na siebie uwage. Jedni wiedza, obyciem, spopsbem wyrazania mysli, poogoda ducha i radoscia wypowiedzi.Nie podobaja mi sie Ci ktorzy chca zwrocic na siebie uwage bezczelnosci i arogancja, zwlacza jesli ich sposob myslenia jest egoistyczny i jednokierunkowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alanta 09.04.2003 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2003 Sergio, jesli myślisz, ze chamstwem coś zdziałasz na forum, to jesteś w błędzie. Swoimi wypowiedziami sprawiłeś, że nie chce mi sie udzielić Ci rady i przypuszczam, ze nie jestem w tym odosobniona... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 09.04.2003 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2003 pitbullpopieram Sergio, wyluzuj trochę...http://www.gif.marktrad.pl/budownicze/b3.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kriss73 09.04.2003 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2003 Boże... ty patrzysz i nie grzmisz! Pisałem i prosiłem o więcej życzliwości dla siebie! A wy nic tylko bijecie pianę! Jeden o wykrapalaniu drugi o wytrzymałości kołków trzeci o dupie marynie i tak wkółko gasicie swoje jakieś tam kompleksy. Aż mi się chce wywrzeszczeć... Wszyscy jesteście... khm khm. Po co robić sobie i innym wode z mózgu? Januszek! Przykro mi że niczego się nie dowiedziałeś od tych co budują z PTH25. Mam dość tego towarzystwa i już więcej tu nie zajrzę. Dzięki wszystkim za życzliwość. Jadę na wycieczkę a wy się możecie denerwować i na zdrowie może wam to wyjdzie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 09.04.2003 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2003 a gdzie jedziesz na wycieczke ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Profesor 09.04.2003 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2003 Nie było mnie ze dwie godzinki. Wracam, patrzę i co ? Znowu nie na temat. W topicu w którym gość pyta Porotherm czy Uni znowu pieprz... o dobrym wychowaniu zamiast odpowiedzi na pytanie zasadnicze. Jak chcecie porozmawiać o manierach to idźcie sobie na forum dyskusyjne o dobrych obyczajach, a tutaj proszę pisać o pustakach. O PUSTAKACH. JanuszuR odpowiadam Ci na Twoje zapytanie przepraszając za wstęp, który nie dotyczył pytania. Śledząc dyskusję nt. zadany pytaniem udało się ustalić, że: 1. Porotherm należy wybierać gdy planuje sie ścianę jednowarstwową. Przy wielowarstwowej, a szczególnie dwu o jaką pytasz, pustak ma spełniać rolę nośną, a odpowiedni współczynnik cieplny ma zapewnić styropian/wełna. 2. Choć wytrzymałość Porotherma jest wystarczająca dla 1,5 kondygnacyjnego budynku, to wytrzymalsze są Uni, (tu brawa dla Freddyego, który zaprezentował jedyne testy –własne, zawsze to lepiej niż nic). Póki się nie okaże, że Freedy to handlowiec z Plecewic nie ma powodu aby mu nie wierzyć 3. Z badań CERBUD’u wynika, że pustaki poryzowane Wienebergera nie trzymają deklarowanych parametrów. Oceń sam czy to spisek polskich cegielni czy miarodajna ocena. Ja tam w te badania wierzę. Nikt ich nie obalił, nawet Wieneberger nie zareagował przedstawiając swoje własne. Poza tym, wolę wierzyć polskim badaniom niż austriackim. 4. Izolacyjność cieplną przy ścianie dwuwarstwowej (o taką pyta JanuszR) uzyskuje się nie porami w POROTHERMIE, ale odpowiednią warstwą styropianu. Pory owszem wpływają na wartość U, ale co sugerują niektórzy powodują, że trudniej powiesić kaloryfer, szafkę w kuchni. Jedni twierdzą, że w transporcie wiele pustaków się uszkadza, inni że mało. 5. Istnieje niebezpieczeństwo wykraplania pary wodnej na ścianie (tak niektórzy twierdzą). 6. Ceny, wziąwszy pod uwagę bardzo duże upusty (25-30%) jakie daje Wieneberger są do siebie bardzo zbliżone. Wybór należy do Ciebie. Sergio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 09.04.2003 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2003 Pewnie do Azot i nazot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 09.04.2003 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2003 kriss73, Sergio, pożegnamy Was chętnie i bez żalu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Profesor 09.04.2003 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2003 Anonim,skoro wychodzisz i chcesz sie pożegnać - no to czesc. PS. Najlepiej nie wracaj - nie będę tesknił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 09.04.2003 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2003 Ktoś ma jeszcze ochotę polemizować z pieniaczami? Bo ja ignoruję te wypowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 09.04.2003 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2003 Ostatnio mialem ten sam dylemat doputy , dopoki nie zobaczylem stojacych obok siebie dwuletnich, nieocieplonych, zamieszkalych domow z PTH 25 i porotonu 25. Po pierwsze po spoinach poziomych mozna sie bylo zorientowac ktory z nich jest rowniejszy. Zdecydowanie lepiej wygladalo to na porotonie. Rozmawialem z mieszkajacym wlascicielem owego budynku. Material na scianie po owych dwoch zimach wygladal nienagannie. Najmniejszych odpryskow czy pekniec. Z niedowierzaniem spytalem czy to mozliwe aby zimowac ,nawet tymczasowo , za takimi skromnymi murami, bez ocieplenia odpowiedzial ze owszem ociepli, ale zeby mial poczucie chlodu , czy jakos nadzwyczajnie wiecej kosztowalo ogrzewanie zima to nie odczul tego. To tyle . A poniewaz podbudowany owym widokiem bez specjalnej laski uzyskalem cene rowna Suporexowi za 1 m? to nie mialem sie nad czym zastanawiac. Planowalem budowe z PTH 44W+P, nie powiem dobrego materialu, jednakze swiadomosc znacznych oszczednosci siegajacych nawet polowy kosztow i to po ociepleniu, szybko zweryfikowala moje plany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukabuka 09.04.2003 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2003 Niestety, Sergio, w dużej mierze masz rację jeśli chodzi o schodzenie z tematu. Wolność słowa i możliwość nieograniczonej wymiany myśli to największa zaleta Internetu, ale chyba jakaś forma autocenzury powinna jednak być, aby wątek był na temat. Co do Twoich wniosków: ad. 1. i 2. Przy budowlach typu dom jednorodzinny nie ma żadnego znaczenia, z punktu wytrzymałości, co wybierzesz - ceramikę zwykłą czy poryzowaną. Co do wbijania kołków, to jasne jest, że lepszy jest materiał, który ma szczeliny równoległe do ściany. ad. 4. Możesz wziąć cieplejszą ścianę nośną i mniej izolacji lub odwrotnie. Pytanie co jest lepsze: PTH 30 cm + 10 cm izolacji, czy MAX 29 cm + 14 cm izolacji, aby uzyskać to samo U. Cenowo jest to prawie to samo. Przypuszczam, że łatwiej jest mocować cieńszą izolację, szczególnie w przypadku ściany dwuwarstwowej. W ścianie trójwarstwowej ma to chyba mniejsze znaczenie, choć i tak izolacja nie powinna być grubsza niż 15 cm, aby obie ściany dobrze ze soba współpracowały. ad. 3. Obawiam się, że przy dzisiejszej konkurencji i coraz niższych cenach, żaden produkt nie trzyma parametrów niezależnie czy pochodzi z W, B, P, K czy innej fabryki. (lukabuka) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Profesor 09.04.2003 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2003 Czesc Anonim,jedz do Azot i Nazot. Rety, co za beznadziejny żart. Dobrze, że autor sobie poszedł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 09.04.2003 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2003 W sprawie WYKRAPLANIA WODY pod styropianem czy wełną.Para wodna przechodzi od wnętrza domu przez mur i w pewnych warunkach termiczno-wilgotnościowych wykrapla się.Przez styropian dalej nie przejdzie. Może tylko wrócić tą samą drogą, przy radykalnej zmianie warunków termiczno-wilgotnościowych (n.p. po zimie na wiosne).Natomiast wełna pozwala na dalszą drogę wody czy pary, jeśli te warunki zmienią się nieznacznie.Mur może podlegać suszeniu wiatrem poprzez wełnę i tynk mineralny.Nawet jeśli prawdą jest, że pod styropianem wykropli się mniej, to na bardzo długo.ZbiR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 09.04.2003 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2003 Ten Sergio jest po prostu niesamowity! Zarejestrował się wczoraj i już sobie tylu przyjaciół zjednał. Po prostu szok. Coś jak g.. w wentylator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukabuka 09.04.2003 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2003 A co do wykraplania wody, to chyba jednak lepiej, żeby woda skropliła się na powierzchni styropianu nie zmieniając jego właściwości, niż wniknęła do wełny powodując pogorszenie jej izolacyjności. Gwoli wyjaśnienia - jeszcze nie wybudowałem, więc wybór nadal przede mną. (lukabuka) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts