mathiasso 28.11.2007 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2007 no właśnie ciekawe jak to jest z tym Porothermem po tylu latach??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PavvelB 28.11.2007 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2007 Skoro temat został odkopany to sie podepnę Nie chcę dyskutować o porothermie "za" czy "przeciw". Kupiliśmy dom właśnie z takiego materiału, dokładnie to Thermopor z firmy Leier, ściana 25 cm. Planuję dać na to 15 cm styropianu (według projektu było 12 cm). Wydaje mi sie że powinno wystarczyć, ale chciałbym jeszcze poznać opinie innych, zwłaszcza osób które mieszkają w takich domach. Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mathiasso 16.12.2007 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2007 ponawiam i odświeżam wątek bo jest on bardzo ciekawy, szczególnie że ostatnio jeden forumowicz przedstawił strasznie dużo wad porothermu, a sam zaś chwalił maxa. Do tej pory myślałem że jest odwrotnie, a jak jest naprawde??? Ci co wybudowali z porotherma....napiszcie swoje wrażenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 16.12.2007 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2007 Mieszkam w domu z pth 25 + 15 cm styropianu, jest ciepło i przyjemnie. Dom stoi, nie ma problemu z wieszaniem czegokolwiek, bruzdy się robiło dobrze, nic nie pęka.Co jeszcze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mathiasso 16.12.2007 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2007 Mieszkam w domu z pth 25 + 15 cm styropianu, jest ciepło i przyjemnie. Dom stoi, nie ma problemu z wieszaniem czegokolwiek, bruzdy się robiło dobrze, nic nie pęka. Co jeszcze? i oto mi chodziło dzięki za odpowiedź właśnie te wszystkie minusy gość pondnosił który odradzał mi porotherm, więc już nie mam dylematu z czego budować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PavvelB 17.12.2007 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2007 Prosta, rzeczowa odpowiedź Dzięki serdeczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariooo 18.12.2007 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2007 mysle ze budujac z ceramiki trzeba byc konsekwentnym i pcieplac dom welna. usmiech na mojej twarzy budza budowy, gdzie dom ztoi z porohthermu, na dachu lezy dobrej klasy dachowka ceramiczna, okna sa drewniane, a na elewacje kladziony jest styropian nie sadzicie ze przy takich nakładach (wyborze najszlachetniejjszych materiałów budowlanych, a co za tym idzie paramertow energooszczednych) dom powinien byc ocieplony wełną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PavvelB 18.12.2007 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2007 Cóż... nie ja wybierałem "najszlachetniejsze materiały budowlane" po prostu taki dom kupiliśmy i kierowaliśmy się głównie lokalizacją i projektem a w drugiej kolejności materiałem. Ponieważ jestem w temacie budów jeszcze zielony (ale staram się odzielenić) przemyślimy sprawę wełny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 18.12.2007 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2007 mysle ze budujac z ceramiki trzeba byc konsekwentnym i pcieplac dom welna. usmiech na mojej twarzy budza budowy, gdzie dom ztoi z porohthermu, na dachu lezy dobrej klasy dachowka ceramiczna, okna sa drewniane, a na elewacje kladziony jest styropian nie sadzicie ze przy takich nakładach (wyborze najszlachetniejjszych materiałów budowlanych, a co za tym idzie paramertow energooszczednych) dom powinien byc ocieplony wełną? U mnie tak jest i nie uważam, że dom popełnił mezalians i stracił klimat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bogii 18.12.2007 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2007 Z tą szlachetnością porothermu to bym nie przesadzał; widze to tak, że jest droższy od innych materiałów o tyle akurat co producent wydał na reklamę- czyli całkiem sporo.Ale rozwiązanie zaproponowane w tytule wątku do najgorszych należeć nie może skoro być może jest to najczęściej stosowany zestaw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariooo 19.12.2007 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2007 mając na mysli "szlachetny' chodzilo mi o to, ze jest to przynajmniej w jakiejs czesci ceramika. moim zdaniem decydujac sie na bydowe ze "zdrowych" i oddychajacych materiałow brakiem konsekwencji. oczywiscie ze dom zbydowany z siporeksu, ocieplony styropianem z oknami aluplast i betonowa dachowka (gontem lub blacha) bedzie tez domem do mieszkania i jego wlasciciele beda zadowoleni (bo ladnie bedzie wygladal od zewnatrz) ale tu mowimy o innej filozofii budowania zwanej - Jak najtaniej a co bedzie to zobaczymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 19.12.2007 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2007 mając na mysli "szlachetny' chodzilo mi o to, ze jest to przynajmniej w jakiejs czesci ceramika. moim zdaniem decydujac sie na bydowe ze "zdrowych" i oddychajacych materiałow brakiem konsekwencji. oczywiscie ze dom zbydowany z siporeksu, ocieplony styropianem z oknami aluplast i betonowa dachowka (gontem lub blacha) bedzie tez domem do mieszkania i jego wlasciciele beda zadowoleni (bo ladnie bedzie wygladal od zewnatrz) ale tu mowimy o innej filozofii budowania zwanej - Jak najtaniej a co bedzie to zobaczymy Mariooo, bo Ci rysę zrobię na tym Twoim szlachetnym domku jak będę przejeżdżał A tak w ogóle, to co przechodzę koło Twojego domku to nie słyszę oddechu, sprawdź czy jest puls chociaż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adamol 19.12.2007 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2007 mając na mysli "szlachetny' chodzilo mi o to, ze jest to przynajmniej w jakiejs czesci ceramika. moim zdaniem decydujac sie na bydowe ze "zdrowych" i oddychajacych materiałow brakiem konsekwencji. oczywiscie ze dom zbydowany z siporeksu, ocieplony styropianem z oknami aluplast i betonowa dachowka (gontem lub blacha) bedzie tez domem do mieszkania i jego wlasciciele beda zadowoleni (bo ladnie bedzie wygladal od zewnatrz) ale tu mowimy o innej filozofii budowania zwanej - Jak najtaniej a co bedzie to zobaczymy Stary - z całym szacunkiem, ale piszesz głupoty... Dlaczego ceramika jest szlachetna, a np. beton komórkowy nie? A z tym oddychaniem, to juz było na forum sporo razy... Od tego jest wentylacja a nie ściany.... Poza tym wybór 'najszlachetniejszych' materiałów nie oznacza najcieplejszych i najbardziej energooszczędnych w przyszłości... Generalnie wszystko nie jest czarno-białe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariooo 19.12.2007 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2007 mając na mysli "szlachetny' chodzilo mi o to, ze jest to przynajmniej w jakiejs czesci ceramika. moim zdaniem decydujac sie na bydowe ze "zdrowych" i oddychajacych materiałow brakiem konsekwencji. oczywiscie ze dom zbydowany z siporeksu, ocieplony styropianem z oknami aluplast i betonowa dachowka (gontem lub blacha) bedzie tez domem do mieszkania i jego wlasciciele beda zadowoleni (bo ladnie bedzie wygladal od zewnatrz) ale tu mowimy o innej filozofii budowania zwanej - Jak najtaniej a co bedzie to zobaczymy Mariooo, bo Ci rysę zrobię na tym Twoim szlachetnym domku jak będę przejeżdżał A tak w ogóle, to co przechodzę koło Twojego domku to nie słyszę oddechu, sprawdź czy jest puls chociaż dobra dobra to ze ci droge robia o niczym nie swiadczy przyjdzie wiosna to i tak sie zakopiesz co do materiałow - nie jestem zwolennikiem styropianu, kazdy ma swoja wizje i filozofie budowania, ale ocieplanie domu wykonanego z ceramiki oraz posiadajacego drwaniane okna styropianem to dla mnie nieporozumienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.12.2007 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2007 Słuchajcie - przez ściany odbywa się całe 3% "oddychania" domu. Czy to duzo - ocena należy do inwestora. Typowe pierdoły marketingowe i ... kwestia indywidualnych preferencji. Ja wolałam mieć dom z ceramiki bardzo porządnie wykończony i dachówkę ceramiczną, bo ... tak Ja też na początku czytałam "o wyższości", ale mi przeszło. Poza tym na etapie budowy, na którym powstaje elewacja człowiek zaczyna jeszcze dokładniej liczyć pieniądze . Są też rzeczy prozaiczne, jak dostępność i fachowość ekip, a także dostępność materiałów. Gdybym miała robić ścianę marzeń teraz, zrobiłabym trójwarstwową z jasnym klinkierem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zeyo 19.12.2007 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2007 Moze na chwile odejdzmy od oddychania i szlachetnosci pustaków Powiedzcie mi prosze po ile kupowaliscie w ostanim czasie porotherm 25 P+W klasa 15 ? ja kupilem dzisiaj pustaki na caly dom tj 1800szt po 6.45zl. Przyznam ze dlugo nie moglem sie zdecydowac kiedy i gdzie to ostatecznie kupic ale wydaje mi sie ze ta cena jest calkiem niezla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariooo 19.12.2007 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2007 Słuchajcie - przez ściany odbywa się całe 3% "oddychania" domu. Czy to duzo - ocena należy do inwestora. Typowe pierdoły marketingowe i ... kwestia indywidualnych preferencji. Ja wolałam mieć dom z ceramiki bardzo porządnie wykończony i dachówkę ceramiczną, bo ... tak Ja też na początku czytałam "o wyższości", ale mi przeszło. Poza tym na etapie budowy, na którym powstaje elewacja człowiek zaczyna jeszcze dokładniej liczyć pieniądze . Są też rzeczy prozaiczne, jak dostępność i fachowość ekip, a także dostępność materiałów. Gdybym miała robić ścianę marzeń teraz, zrobiłabym trójwarstwową z jasnym klinkierem. zgadzam sie z toba. ja mam ceramike na scianach i dachu. do tego welna. niestety (a moze i stety) okna plastikowe (to przewazyla cena) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adamol 19.12.2007 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2007 Słuchajcie - przez ściany odbywa się całe 3% "oddychania" domu. A niektórzy mówią nawet o 1%... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bikerus 19.12.2007 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2007 Ja buduje z Porothermu 25, do tego okna PCV, dachowka betonowa, ocieplenie stryropianem 15 cm. Czyli tylko ściany będę miał szlachetne ps. kupowałem Porotherm po 7,1 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszku 19.12.2007 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2007 mając na mysli "szlachetny' chodzilo mi o to, ze jest to przynajmniej w jakiejs czesci ceramika. moim zdaniem decydujac sie na bydowe ze "zdrowych" i oddychajacych materiałow brakiem konsekwencji. oczywiscie ze dom zbydowany z siporeksu, ocieplony styropianem z oknami aluplast i betonowa dachowka (gontem lub blacha) bedzie tez domem do mieszkania i jego wlasciciele beda zadowoleni (bo ladnie bedzie wygladal od zewnatrz) ale tu mowimy o innej filozofii budowania zwanej - Jak najtaniej a co bedzie to zobaczymy Daj juz spokoj z tym oddychaniem - byl osobny watek "Czy sciana oddycha" i zostało tam naukowo wytłumaczone ze oddycha w sposob znikomy a jesli nawet tak - to ta z gazobetonu bardziej niz z PTH. Czy w watku o budowie domu z BK tez jątszysz, ze do tak bardzo oddychającego materiału jak gazobeton konieczne jest docieplenie z wełny. Niektorzy budowali z PTH bo w 2007 roku czasami niczego innego kupic sie nie dało, wiec mieli do wyboru dozszy PTH lub odczekac 1/2 roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts