Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Porotherm 25 P+W + 12 styropianu - czy to dobry pomysł?

Recommended Posts

[ Czy w watku o budowie domu z BK tez jątszysz, ze do tak bardzo oddychającego materiału jak gazobeton konieczne jest docieplenie z wełny. Niektorzy budowali z PTH bo w 2007 roku czasami niczego innego kupic sie nie dało, wiec mieli do wyboru dozszy PTH lub odczekac 1/2 roku.

nie udzielam sie w watku o budowie z BK bo mnie to nie interesuje. mam juz ten etap za soba i jedynie moge zastanawiac sie czy wybralem slusznie czy nie. pisalem juz ze to indywidualna sprawa kto i z czego stawia dom.

moj kolejny bedzie z tych samych materialow - tyle wiem napewno

• Odpowiedzi 172
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

mając na mysli "szlachetny' chodzilo mi o to, ze jest to przynajmniej w jakiejs czesci ceramika.

moim zdaniem decydujac sie na bydowe ze "zdrowych" i oddychajacych materiałow brakiem konsekwencji. oczywiscie ze dom zbydowany z siporeksu, ocieplony styropianem z oknami aluplast i betonowa dachowka (gontem lub blacha) bedzie tez domem do mieszkania i jego wlasciciele beda zadowoleni (bo ladnie bedzie wygladal od zewnatrz) ale tu mowimy o innej filozofii budowania zwanej - Jak najtaniej a co bedzie to zobaczymy

Mariooo, bo Ci rysę zrobię na tym Twoim szlachetnym domku jak będę przejeżdżał :lol:

A tak w ogóle, to co przechodzę koło Twojego domku to nie słyszę oddechu, sprawdź czy jest puls chociaż :roll:

dobra dobra to ze ci droge robia o niczym nie swiadczy :) przyjdzie wiosna to i tak sie zakopiesz :p

co do materiałow - nie jestem zwolennikiem styropianu, kazdy ma swoja wizje i filozofie budowania, ale ocieplanie domu wykonanego z ceramiki oraz posiadajacego drwaniane okna styropianem to dla mnie nieporozumienie.

Nieporozumienie ,które spłodził bełkot marketingowy. Od całowanie pewnie można zajść w ciążę a może jeszcze Kopernik była mężczyzną?

• 4 weeks później...

Mieszkam w bloku z Ytonga, materiał oddychający, ściana jednowarstwowa, wentyalcja grawitacyjna, która bardzo marnie działa. W domu w zimie okna są bez przerwy mokre. Łazienka mokra.

Dom będzie z CERAMIKI PORYZOWANEJ, ocieplony 20 cm. STYROPIANU (bo jest tani) i będzie wentylacja mechaniczna. Czy powinnam sie wstydzić? :wink:

• 3 months później...
PS. Pod 10cm warstwą styropianu para wodna może się wykroplić tylko w skrajnych warunkach: wilgotność względna wewnątrz budynku grubo powyżej 60% i temperatura na zewnątrz poniżej -20 st.C takie warunki a) trwają krótko, b) są efektem głupoty. W wełnie mineralnej wykraplanie następuje dużo szybciej i w czasie mrozów utrzymuje się znacznie dłużej. Chyba, że sublimacja następowałaby szybciej niż dyfuzja - nie chce mi sie tego teraz liczyć, ale nie sądzę abym się pomylił. Wykroplona i zamarznięta para wodna w wełnie pogarsza jej właściwości izolacyjne. Tyle, że tej wody tak naprawdę są znikome ilości, a to oznacza, że bez względu na zastosowany izolator problemy z wilgocią w przegrodzie są badziej zależne od wentylacji niz od materiału ocieplającego.

A ja mimo iż nie uważam sie za glupią musze utrzymywac w domu wilgotnosc powyzej 60% (zalecienie lekarza- drogi oddechowe dziecka) co w takeij sytuacji? lepsza bedzie wełna czy styropian???

Gość ZW
...

A ja mimo iż nie uważam sie za glupią musze utrzymywac w domu wilgotnosc powyzej 60% (zalecienie lekarza- drogi oddechowe dziecka) co w takeij sytuacji? lepsza bedzie wełna czy styropian???

najlepszy będzie nawilżacz

albo akwarium

pozdrawiam

...

najlepszy będzie nawilżacz

albo akwarium

pozdrawiam

bardzo zabawne hehe z wyprodukowaniem wilgoci sobie poradze ale co ja lepiej zniesie wełna czy styropian? prosze o rzeczową odpowiedz

Gość ZW

Styropian znosi wilgoć lepiej, tzn mokry nie traci właściwości ocieplających.

To rzeczowa odpowiedź.

A praktycznie nie ma żadnego znaczenia.

Wełnę czy styropian od Twojego nawilżacza będzie dzielił murek z czegoś, pokrytego jakimś tynkiem i jakąś farbą/tapetą. A od strony zewnętrznej ocieplenie będzie mogło wyschnąć albo nie zależnie od tynku/farby.

W tym znaczeniu ma sens aby wełnę pokrywać tynkiem/farbą która przepuszcza wilgoć na zewnątrz i w ten sposób pozwala wyschnąć wilgoci która się do niej jakoś i tak dostanie.

Jak na zawilgocenie ocieplenia wpłynie materiał ściany nie potrafię sobie wyobrazić.

pozdrawiam

Styropian znosi wilgoć lepiej, tzn mokry nie traci właściwości ocieplających.

To rzeczowa odpowiedź.

A praktycznie nie ma żadnego znaczenia.

Wełnę czy styropian od Twojego nawilżacza będzie dzielił murek z czegoś, pokrytego jakimś tynkiem i jakąś farbą/tapetą. A od strony zewnętrznej ocieplenie będzie mogło wyschnąć albo nie zależnie od tynku/farby.

W tym znaczeniu ma sens aby wełnę pokrywać tynkiem/farbą która przepuszcza wilgoć na zewnątrz i w ten sposób pozwala wyschnąć wilgoci która się do niej jakoś i tak dostanie.

Jak na zawilgocenie ocieplenia wpłynie materiał ściany nie potrafię sobie wyobrazić.

pozdrawiam

Nie do końca zrozumiałam styropian lepiej zniesie wilgoć ale wełna ma szanse ją "oddać" na zewnatrz tak??

tzn nie ma jednoznacznej odpowiedzi co nalezy stosowac do ocieplenia jesli planujemy w domu wysoką wilgotność?

Gość ZW

Tak właśnie. - styropianowi nie przeszkadza czy jest mokry czy suchy a wełna musi być sucha inaczej nie ociepli.

Co do niejednoznaczej odpowiedzi masz rację ;) Z tego że masz w domu dużą wilgotność nic nie wynika jeśli chodzi o materiał na ocieplenie.

pozdrawiam

PS: teraz mnie zjedzą wyznawcy obu opcji.

• 1 month później...