DJ Rydzyk 14.04.2007 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2007 płyta...może i tanio ...ale mikropale na pewno nie tanio Płyta to tak sobie z kosztami - żadna to okazja, rewelacji nie ma - ale tragedii też nie Nieco drożej od tradycyjnych fundamentów. Ale mikropale, studnie, pale - to na pewno nie w ramach tego samego kredytu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WMM 14.04.2007 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2007 Hmm widzicie skąd jestem i gdzie ta technologia była wdrażana, jak piszę że tanio to tanio w stosunku do kosztów wybierania torfu lania betonu itd, a jak widzę forumowicza co ma ponad 1000 postów i chce mikropale w torfie osadzać to mi się nawet pisać już odechciewa;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 14.04.2007 19:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2007 WMM...nie rozumiem, przecież to Ty pisałeś o tych mikropalach ..... do kogo pijesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WMM 14.04.2007 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2007 WMM...nie rozumiem, przecież to Ty pisałeś o tych mikropalach ..... do kogo pijesz? Poczytaj o kosztach i zasadach budowania fundamentu na mikropalach, choćby minimum przeczytaj proszę, potem wyrażaj opinie, na ten temat i możesz mi wierzyć twoje sny nic tutaj wspólnego z tym fundamentem nie mają dotyczy to również jego ceny. Radzę również przeczytać motto poniżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CMYK 16.04.2007 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2007 znajomy obok mnie robil pale i wyszlo go to 42 tys na glebokosc 3 m, koszt u mnie wybrania torfu i zasypania plus utwardzenie specjalistycznym sprzetem a nie recznymi zageszczarkami to 14,5 tys. W zadnym razie nie wolno budowac piwnic na takim gruncie bo pomimo izolacji po kilku latach zaleje woda. Pozatym budynek podnioslem o 1,5 metra ponad grunt tak zapobiegliwie, zreszta docelowa droge maja zamiar podniesc o 90 cm. Kazdy nastepny sasiad rownal juz do mnie aby nie byc nizej tylko ci z palami maja problem bo musza teraz nawiezc 3000 m3 ziemi i tu jest problem pale + koszt ziemi to inwestycja nieoplacalna a wybieranie torfu tyko pod lawami to tez nieciekawy pomysl chyba ze torf zalega miejscowo a nie tak jak u mnie na calym obszarze.CMyK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WMM 16.04.2007 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2007 Pierwsza dobra odpowiedź. Jeżeli robił to na palach koszt jest ok. Piszę o mikropalach, kosztej inwestycji znajomego podziel na 2 i tutaj jest jeszcze jedno małe ale, masz już gotową płytę fundamentową, jak się dobrze zakręcisz to i ogrzewanie w niej też jest już gotowe (w każdym razie nie wymaga dużych nakładów pieniężnych). Jeżeli temu znajomemu robili fundament na mikropalach i wzięli takie pieniądze to są to złodzieje wykorzystujący naiwność ludzką PS. Skąd ta liczba 3000 m ??? Matematyka jest na razie jedna euklidesowa, może w innej której nie znam takie obliczenia są normą, chyba że twój znajomy buduje superrezydencje to przepraszam i tak go koszy nie przerosną jak ktoś stawia po fundamentach dom ok 1000 m kwadratowych. Jeżeli jednak na przykład oczywiście teoretyzując sąsiad jednak stawia fundament 100 m2 to jego koszy są mniejsze od twoich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CMYK 16.04.2007 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2007 te 3000 m3 to ilosc ziemi ktora trzeba nawiezc aby podniesc poziom gruntu na calej dziace o 1,5 mCMyK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WMM 16.04.2007 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2007 Na twoim miejscu to bym napisał zaraz do gminy pisemko, że tak robi, bo jak on swoją działkę podniesie o 1,5 m to na twojej powstanie całkiem miłe jeziorko. samo w sobie jeziorko nie jest niczym złym możesz sobie karpie hodować, tylko z tego co ja rozumiem to zamierzasz się tam budować, a to troszkę koliduje z karpiami i dalej nie rozumiem jednego co ma podnoszenie poziomu całej działki sąsiada do budowy domu na mikropalach, chyba nie wmówisz mi że chce budować dom na całej działce, a jak chce to leć do gminy i poproś o pokazanie WZ bo te 4 metry (min 3) od płota jak Pawlak mawiał to chyba jendnak w całej RP obowiązują i pod samowolę budowlaną to podpada.PS.Dobrze że obaliliśmy mit o 3000 tys metrów ziemi do wymiany pod fundamentem, a może jednak nie ? To moje motto pod spodem coraz bardziej mi się podoba a tobie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 16.04.2007 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2007 Ostatnim razem, jakieś 2-3 lata temu jak coś robiłęm z mikropalami to kosztowały 1000-1100 PLN sztuka, z tego co pamiętam 2,5 m , choć mikropal mikropalowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WMM 16.04.2007 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2007 Geniu chyba na tych mikropalach to mosty stawiasz, albo hale przemysłowe, bo mam nadzieję że nie dom 150 m inwestorowi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 16.04.2007 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2007 Geniu chyba na tych mikropalach to mosty stawiasz, albo hale przemysłowe, bo mam nadzieję że nie dom 150 m inwestorowi 50 mikropali, dom na starym wysypisku ( A własciwie śmieciowisku) + soczewki torfów. Właścicielowi szkoda było 600 PLN na badania to zapłacił za fundamenty 65 tys. PLN Mądry Polak po szkodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WMM 16.04.2007 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2007 Geniu generalnie jestem leniem okropnym a ty mnie zmusiłeś do przeprowadzenia pracy twórczej i zrewidowania swoich poglądów. Już Cię za to nie lubię. Ale ad rem Cena twoja jest z sufitu wzięta. Dlaczego zapytasz już przedstawiam. Służę opracowaniem pana mgr inż. Grzegorza Koleśnika (nazwisko pada abyś mógł sprawdzić u źródła), który pod moim niewielkim miasteczkiem posiada firmę zajmującą się projektowaniem, doradztwem i wykonawstwem fundamentów na mikropalach na terenie podlasia. Gdzie się te mityczne mikropale nadają i tutaj akurat mamy dobry przykład, torfy nierówny geologicznie teren pod spodem (rózna długość mikropali). Dlaczego jest to najtańsze, ano bo nie wymaga wymiany podłoża tylko zdjęcia warstwy humusu, dlatego tak kpiłem z poprzednika co wymieniał 3000 m ziemi. Co dodatkowo załatwiają, ano wzmacniają podłoże i zwiększają stateczność budowli. Wykonywane są lekkim sprzętem wierniczym max przekrój pala to 35 cm. Używa się w zasadzie gotowych pali żeby nie wylewać dziecka z kąpielą, chyba że grunt podły wtedy trzeba iniekcyjnie. Wierocne są od najdłuższego do nakrótszego, zgodnie z projektem. Fundamentów nie da się w zasadzie wycenić w przeliczeniu na powierzchnię budynku tylko są strzelane w zależności od geologii terenu. Teraz ceny bo to chyba najważniejsze: Mikropale Długość budynku 12m szerokość 10 metrów, ilość pali 65 rozstaw pali ok 80 cm, beton 20m, zbrojenie 640 kg. Koszty materiały: 4500 zł weżmy poprawkę na szleństwa cenowe 5500 zł robocizna (wiercenie, betonowanie i zbrojenie, deskowanie, podwaliny) 4500 zł. Koszt fundamentu 10 tys zł. Geniu mam pytanie za co wziąłeś 55 tys zł ? Pewnie za wiedzę gdzie wykopać dołki PS. Na priv dostaniesz dane skąd to wziałem bo to jest w literaturze opisane oczywiście jeżeli poprosisz;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 16.04.2007 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2007 Geniu generalnie jestem leniem okropnym a ty mnie zmusiłeś do przeprowadzenia pracy twórczej i zrewidowania swoich poglądów. Już Cię za to nie lubię. Ale ad rem Cena twoja jest z sufitu wzięta. Dlaczego zapytasz już przedstawiam. Służę opracowaniem pana mgr inż. Grzegorza Koleśnika (nazwisko pada abyś mógł sprawdzić u źródła), który pod moim niewielkim miasteczkiem posiada firmę zajmującą się projektowaniem, doradztwem i wykonawstwem fundamentów na mikropalach na terenie podlasia. Gdzie się te mityczne mikropale nadają i tutaj akurat mamy dobry przykład, torfy nierówny geologicznie teren pod spodem (rózna długość mikropali). Dlaczego jest to najtańsze, ano bo nie wymaga wymiany podłoża tylko zdjęcia warstwy humusu, dlatego tak kpiłem z poprzednika co wymieniał 3000 m ziemi. Co dodatkowo załatwiają, ano wzmacniają podłoże i zwiększają stateczność budowli. Wykonywane są lekkim sprzętem wierniczym max przekrój pala to 35 cm. Używa się w zasadzie gotowych pali żeby nie wylewać dziecka z kąpielą, chyba że grunt podły wtedy trzeba iniekcyjnie. Wierocne są od najdłuższego do nakrótszego, zgodnie z projektem. Fundamentów nie da się w zasadzie wycenić w przeliczeniu na powierzchnię budynku tylko są strzelane w zależności od geologii terenu. Teraz ceny bo to chyba najważniejsze: Mikropale Długość budynku 12m szerokość 10 metrów, ilość pali 65 rozstaw pali ok 80 cm, beton 20m, zbrojenie 640 kg. Koszty materiały: 4500 zł weżmy poprawkę na szleństwa cenowe 5500 zł robocizna (wiercenie, betonowanie i zbrojenie, deskowanie, podwaliny) 4500 zł. Koszt fundamentu 10 tys zł. Geniu mam pytanie za co wziąłeś 55 tys zł ? Pewnie za wiedzę gdzie wykopać dołki PS. Na priv dostaniesz dane skąd to wziałem bo to jest w literaturze opisane oczywiście jeżeli poprosisz;) Tyle się naskrobałeś - napisałęm wyżej mikropal mikropalowi nierówny. Te które ja miałem to były bodajże z HEBami. To samo z ilości, chyba nie uważasz,że dla każdego przypadku ilość jest taka sama? Małą errata po zajrzeniu w notatki: Pale były CFA, 120 albo 140 mm z rdzeniem z dwuteownika długości 6 m każdy, sztuk coś koło 50. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CMYK 17.04.2007 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2007 chyba dalej zostalem niezrozumiany choc wydaje mi sie ze opisalem to sensownie. Ja nie bede zalany poniewaz sam mam podniesiony dom o 1,5 metra bo taka wysokosc ustalil architekt. Wysokosc taka wziela sie z planow drogi ktora ma byc robiona za rok i podniesieniu jej o 90 cm. Po wymianie gruntu zostalo wlasnie 500 m3 torfu ktory mi starczyl na polowe dzialki do jej podniesienia. Z racji tego ze moja dzialka ma 750 m2 a dzialka sasiada 1500 latwo obliczyc ile ziemi musi nawiezc z racji tego ze nie kopal i nie ma tej ziemi z wykopu bo budynek jest na palach. Dodatkowo jego dzialka jest odrobine nizej. To chyba tyle i nadal twierdze ze wymiana gruntu jest pewniejsza i tansza niz operacja palowania. czywiscie z dodatkowymi badaniami geologicznymi.CMyK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WMM 17.04.2007 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2007 Właśnie dlatego nie lubię pisać postów. Cmyk WIE, że jest to tańsze i koniec. Pewnie ten torf spod fundamentów wybierałeś i rozplantowałeś na działce łopatą, bo jak użyłeś koparki albo nie daj boże spychu to musiałeś za to zapłacić. Nie napisałeś wcześniej że sąsiad ma działkę niżej niż ty i większą, więc obojętne jaką metodą by robił to i tak ziemię nawieźć musi i nie ma to nic wspólnego z kosztami fundamentów, a o tym ten post jest o ile się nie mylę, a mogłem nic nie pisać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amir 27.09.2019 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2019 Geniu generalnie jestem leniem okropnym a ty mnie zmusiłeś do przeprowadzenia pracy twórczej i zrewidowania swoich poglądów. Już Cię za to nie lubię. Ale ad rem Cena twoja jest z sufitu wzięta. Dlaczego zapytasz już przedstawiam. Służę opracowaniem pana mgr inż. Grzegorza Koleśnika (nazwisko pada abyś mógł sprawdzić u źródła), który pod moim niewielkim miasteczkiem posiada firmę zajmującą się projektowaniem, doradztwem i wykonawstwem fundamentów na mikropalach na terenie podlasia. Gdzie się te mityczne mikropale nadają i tutaj akurat mamy dobry przykład, torfy nierówny geologicznie teren pod spodem (rózna długość mikropali). Dlaczego jest to najtańsze, ano bo nie wymaga wymiany podłoża tylko zdjęcia warstwy humusu, dlatego tak kpiłem z poprzednika co wymieniał 3000 m ziemi. Co dodatkowo załatwiają, ano wzmacniają podłoże i zwiększają stateczność budowli. Wykonywane są lekkim sprzętem wierniczym max przekrój pala to 35 cm. Używa się w zasadzie gotowych pali żeby nie wylewać dziecka z kąpielą, chyba że grunt podły wtedy trzeba iniekcyjnie. Wierocne są od najdłuższego do nakrótszego, zgodnie z projektem. Fundamentów nie da się w zasadzie wycenić w przeliczeniu na powierzchnię budynku tylko są strzelane w zależności od geologii terenu. Teraz ceny bo to chyba najważniejsze: Mikropale Długość budynku 12m szerokość 10 metrów, ilość pali 65 rozstaw pali ok 80 cm, beton 20m, zbrojenie 640 kg. Koszty materiały: 4500 zł weżmy poprawkę na szleństwa cenowe 5500 zł robocizna (wiercenie, betonowanie i zbrojenie, deskowanie, podwaliny) 4500 zł. Koszt fundamentu 10 tys zł. Geniu mam pytanie za co wziąłeś 55 tys zł ? Pewnie za wiedzę gdzie wykopać dołki PS. Na priv dostaniesz dane skąd to wziałem bo to jest w literaturze opisane oczywiście jeżeli poprosisz;) Odgrzewam temat gdyż mam podobny bardzo trudny przypadek. Kupiłem niedawno działkę i niestety jest tam 10m torfu pod wierzchnią warstwą humusu. Czy pale musiały by mieć długość aż 10m czy mogą być krótsze po prostu zagłębione w tym torfie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts