Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piec Co...na paliwo stale pomocy..!!

Recommended Posts

Jasne że daje. wsypujesz opał i zapominasz o piecu na pare godzin, nic nie gaśnie, nic sie ni eprzegrzewa (nie gotuje wody) itp. Taki z termostatem reguluje tylko ilość powietrza potrzebnego do spalania. W przypadku jak zadusisz płomień, np dosypując za duzo opału, to ten z zaworem zgaśnie a z dmuchawą nie. Piszę to jako użytkownik pieca z dmuchawą. Polecam.

Witam

kocioł co powinien 'chodzić' na wsokiej temperaturze czyli ok 80 st C żeby na powrocie utrzymać temperaturę ok 60 stC wtedy oszczędzamy paliwo i kocioł będzie nam służył o wiele dłużej. Temperaturę w instalacji regulujemy zaworem trójdrogowym. Nie regulujemy temperatury na grzejnikach kotłem .

Witam

kocioł co powinien 'chodzić' na wsokiej temperaturze czyli ok 80 st C żeby na powrocie utrzymać temperaturę ok 60 stC wtedy oszczędzamy paliwo i kocioł będzie nam służył o wiele dłużej. Temperaturę w instalacji regulujemy zaworem trójdrogowym. Nie regulujemy temperatury na grzejnikach kotłem .

Cenna uwaga, dzięki.

jestem ciekaw jak to wychodzi w praktyce, bo jadąc samochodem 180km/h to fakt że jest rozpędzony i pędzi, ale pali sporo więcej niż jadąc np. 100km/h.

Zrobię instalację i w zimie przetestuję namacalnie.

Chyba że już ktoś zrobił taki test porównawczy??

Te parametry, które podał heksa, to właśnie te 100 km/h.

Witam zastanawiam sie nad zakupem pieca co na paliwo stale..

i mam pytanie dmuchawa i sterowanie mikroprocesorowe co to daje wogle..? i czym to sie rozni od zwyklego termostau z takim lancuchem..

ktory uklad wybrac i nie przeplacac..

chodzmi mi o konkrety i ekonomie i zuycie wegla..:)

Nie znam się na samochodach, ale mogę doradzić Ci tak na "babski rozum". Faktycznie jest tak jak napisał "Ubek" - wsypujesz opał i zapominasz o piecu na parę godzin.

Pieca, przy którym nie ma sterowania automatycznego musisz dobrze pilnować, często sprawdzać temperaturę czy nie jest za wysoka (ojejku, może woda się zagotuje), regulować dopływ powietrza i ujście spalin. Strach załadować opałem cały piec, bo może bardzo szybko wzrosnąć temperatura i wtedy ratunku.

Ale jeżeli do takiego pieca dołożysz sterownik, to nie musisz martwić się o takie problemy jak wyżej.

Ja mam piec ze sterownikiem. Aby rozpalić w takim piecu, to: załaduję piec tym, co do rozpalenia jest potrzebne i rozpalam. Jak uzyskam temperaturę na wyjściu ok.40-50st ładuję opałem calusieńką komorę załadowczą, zamykam wszystkie klapy, włączam sterownik (ustawiony na 65st.) i "ręce w kieszeń". Po raz drugi zaglądam dopiero jak kończy się opał, tylko po to, żeby tego opału dołożyć. Czas między jednym a drugim załadunkiem zależy od tego czym palisz (np. suche drewno: 4-5 godz przy temp. ok -5st na zewnątrz i przy 260mkw pow. grzewczej).

Do tego potrzebny jest zawór mieszający (ja mam czterodrożny) - ustawiam go tak, żeby jak najwięcej gorącej wody szło na grzejniki (a tylko odrobina wraca bezpośrednio do pieca), (pompka ustawiona na 1 - chyba małe obroty). Im więcej gorącej wody dam na grzejniki tym cieplejsza woda będzie na powrocie, tym krócej piec będzie tą wodę podgrzewał i tym mniej będzie zużywał opału. Ponieważ zamknęłam klapę dopływu powietrza ogień mógłby zadusić się, ale właśnie przeciw temu służy dmuchawa (wentylator). Gdy temperatura na sterowniku spada załącza się wentylator i temp. rośnie. Gdy osiągnie ustawioną przeze mnie wartość, wentylator wyłącza się i chodzi tylko pompka.

Jedyną wadą takiej instalacji jest możliwość czasowego braku prądu - na taki wypadek lepiej zabezpieczyć się dodatkową instalacją jakiegoś urządzenia podtrzymującego napięcie potrzebne do pracy pieca (sterownik, wentylator, pompka).