jance007 08.09.2006 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2006 W planie zagospodarowania napisano, iż mogę zbudować dom z dachem dwuspadowym. Zawsze marzyłem o dachu czterospadowym i taki chciałbym zbudować. Czy jest jakaś możliwość "obejścia" tego przepisu. Podobno jeśli kalenica stanowi połowę długości dachu to może on zostać uznany za dwuspadowy. Proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 08.09.2006 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2006 W planie zagospodarowania napisano, iż mogę zbudować dom z dachem dwuspadowym. Zawsze marzyłem o dachu czterospadowym i taki chciałbym zbudować. Czy jest jakaś możliwość "obejścia" tego przepisu. Podobno jeśli kalenica stanowi połowę długości dachu to może on zostać uznany za dwuspadowy. Proszę o pomoc. .....moge zbudowac......,czy dopuszcza sie zbudowac?? Wydaje mi sie ,ze w planie zagospodarowania uzywa sie okreslenia "dopuszcza sie". Tak bylo przynajmniej okreslone to w tych planach,ktore przegladalem. A co do mozliwosci obejscia,to zawsze jest szansa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 11.09.2006 05:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2006 ja miałam w warunkach zabudowy dach dwuspadzisty. Wystąpiliśmy do gminy z prośbą o zmianę warunków załączając kserokopie budynku jaki chcemy postawić - zdjęcie z katalogu projektów gotowych. W ciagu tygodnia dostaliśmy zgodę. Chciałam dodać, że nasza gmina nie należy do łatwych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość piekania 21.09.2006 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2006 ja miałam w warunkach zabudowy dach dwuspadzisty. Wystąpiliśmy do gminy z prośbą o zmianę warunków załączając kserokopie budynku jaki chcemy postawić - zdjęcie z katalogu projektów gotowych. W ciagu tygodnia dostaliśmy zgodę. Chciałam dodać, że nasza gmina nie należy do łatwych. A może jest napisane "preferuje się"? Wtedy można stawiać jaki się chce. Najlepiej poprosić o plan i sprawdzić samemu, czy urzędnik nie ściemnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 22.09.2006 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2006 Piekania, mam przed soba warunki zabudowy. jest tu dokładnie napisane:warunki kształtowania zabudowy i zagospodarowania terenu:1.budynki mieszkalne jednorodzinne, parterowe z poddaszem uzytkowym2.nieprzkraczalna linia zabudowy 8 m od granicy działki3dach skośny wielospadowy lub dwuspadowy itd....Odnośnie punktu pierwszego wystapiliśmy o zmianę i bez problemu ją dostaliśmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sail 22.09.2006 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2006 Piekania, mam przed soba warunki zabudowy. jest tu dokładnie napisane: 3dach skośny wielospadowy lub dwuspadowy itd.... Dokładnie to masz napisane, że wielospadowy jest dopuszczalny.... W moim planie jest z resztą dokładnie tak samo..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość piekania 22.09.2006 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2006 A może jest napisane "preferuje się"? Wtedy można stawiać jaki się chce. Najlepiej poprosić o plan i sprawdzić samemu, czy urzędnik nie ściemnia. 1.Powyższe jest skierowane do jance007 i dotyczy zapisów PLANU ZAGOSPODAROWANIA a nie warunków zabudowy.2.Jeśli na jakimś terenie jest obowiązujący plan zagospodarowania pozwolenie na budowę wydaje się na podstawie wypisu i wyrysu z planu (bez warunków zabudowy).3.Ani w planie, ani w wypisie z niego nie używa się słowa "musi", tylko: nakazuje się, zakazuje się, postuluje się, preferuje się. Podporządkować się trzeba tylko w dwóch pierwszych przypadkach.4.Urzędnikom często te słowa "mylą się" szczególnie gdy udzielają informacji ustnie lub można samemu coś pokręcić.5.Pozwolenie na budowę niezgodne z planem zagospodarowania jest nieważne i żaden urzędnik zgodnie z prawem nie może zezwolić na odstępstwa od planu. Dlatego ponownie doradzam zajrzeć do tekstu planu samemu. Gmina ma obowiązek udostępniać ten dokument do wglądu bezpłatnie. Niektóre, żeby odciążyć pracowników urzędu, publikują plany na stronach BIP-u. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość piekania 22.09.2006 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2006 Oj jak łatwo samemu coś pokręcić. Wydawało, mi się, że "musisz" zbudować dwuspad. Jeśli jest napisane, że możesz tzn., że możesz równie dobrze czterospadowy - bo nie ma zakazu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts