Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Plan zagospodarowania

jance007

Recommended Posts

W planie zagospodarowania napisano, iż mogę zbudować dom z dachem dwuspadowym. Zawsze marzyłem o dachu czterospadowym i taki chciałbym zbudować. Czy jest jakaś możliwość "obejścia" tego przepisu. Podobno jeśli kalenica stanowi połowę długości dachu to może on zostać uznany za dwuspadowy. Proszę o pomoc. :(

W planie zagospodarowania napisano, iż mogę zbudować dom z dachem dwuspadowym. Zawsze marzyłem o dachu czterospadowym i taki chciałbym zbudować. Czy jest jakaś możliwość "obejścia" tego przepisu. Podobno jeśli kalenica stanowi połowę długości dachu to może on zostać uznany za dwuspadowy. Proszę o pomoc. :(

.....moge zbudowac......,czy dopuszcza sie zbudowac??

Wydaje mi sie ,ze w planie zagospodarowania uzywa sie okreslenia "dopuszcza sie".

Tak bylo przynajmniej okreslone to w tych planach,ktore przegladalem.

A co do mozliwosci obejscia,to zawsze jest szansa.

ja miałam w warunkach zabudowy dach dwuspadzisty. Wystąpiliśmy do gminy z prośbą o zmianę warunków załączając kserokopie budynku jaki chcemy postawić - zdjęcie z katalogu projektów gotowych. W ciagu tygodnia dostaliśmy zgodę. Chciałam dodać, że nasza gmina nie należy do łatwych.

• 2 weeks później...
Gość piekania
ja miałam w warunkach zabudowy dach dwuspadzisty. Wystąpiliśmy do gminy z prośbą o zmianę warunków załączając kserokopie budynku jaki chcemy postawić - zdjęcie z katalogu projektów gotowych. W ciagu tygodnia dostaliśmy zgodę. Chciałam dodać, że nasza gmina nie należy do łatwych.

A może jest napisane "preferuje się"? Wtedy można stawiać jaki się chce. Najlepiej poprosić o plan i sprawdzić samemu, czy urzędnik nie ściemnia.

Piekania, mam przed soba warunki zabudowy. jest tu dokładnie napisane:

warunki kształtowania zabudowy i zagospodarowania terenu:

1.budynki mieszkalne jednorodzinne, parterowe z poddaszem uzytkowym

2.nieprzkraczalna linia zabudowy 8 m od granicy działki

3dach skośny wielospadowy lub dwuspadowy itd....

Odnośnie punktu pierwszego wystapiliśmy o zmianę i bez problemu ją dostaliśmy.

Gość piekania

A może jest napisane "preferuje się"? Wtedy można stawiać jaki się chce. Najlepiej poprosić o plan i sprawdzić samemu, czy urzędnik nie ściemnia.

1.Powyższe jest skierowane do jance007 i dotyczy zapisów PLANU ZAGOSPODAROWANIA a nie warunków zabudowy.

2.Jeśli na jakimś terenie jest obowiązujący plan zagospodarowania pozwolenie na budowę wydaje się na podstawie wypisu i wyrysu z planu (bez warunków zabudowy).

3.Ani w planie, ani w wypisie z niego nie używa się słowa "musi", tylko: nakazuje się, zakazuje się, postuluje się, preferuje się. Podporządkować się trzeba tylko w dwóch pierwszych przypadkach.

4.Urzędnikom często te słowa "mylą się" szczególnie gdy udzielają informacji ustnie lub można samemu coś pokręcić.

5.Pozwolenie na budowę niezgodne z planem zagospodarowania jest nieważne i żaden urzędnik zgodnie z prawem nie może zezwolić na odstępstwa od planu.

Dlatego ponownie doradzam zajrzeć do tekstu planu samemu. Gmina ma obowiązek udostępniać ten dokument do wglądu bezpłatnie. Niektóre, żeby odciążyć pracowników urzędu, publikują plany na stronach BIP-u.