Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pozwolenie na budowe

Qzol80

Recommended Posts

czytalem forum ale nadal nie znalazlem dokladnie tego co mnie interesuje, tzn:

czy do zlozenia wniosku o pozwolenie na budowe (chodzi o warunki przylaczenia mediow) wystarcza:

- otrzymane uzgodnienia na dostawę wody, pr±du, gazu, odbioru scieków i dolaczenie ich do wniosku?(czy te uzgodnienia zawieraja rozrysowana trase przebiegu przylacza do dzialki?)

-czy na ich podstawie architekt adaptujacy projekt wytyczy planowany sposob doprowadzenia w/w mediow do mojej dzialki czy to na tym etapie nie jest potrzebne?

- czy moze zanim zloze wniosek a mam juz uzgodnione warunki przylaczenia robie osobne projekty podlaczenia poszczegolnych mediow u fachowcow zajmujacych sie tym i na ich podstawie architekt adaptujacy projekt dolacza je do mapki zagospodarowanie terenu potrzebnej do zlozenia wniosku?

troche nakombinowalem ale prosciej nie potrafie:) , w lini prostej chodzi o to czy do PNB musze juz posiadac fizyczne projekty przylaczenia poszczegolnych mediow do dzialki czy poprostu wystarcza same warunki przylaczenia otrzymane od Zakladow i jak wyglada sprawa z rozrysowanie przebiegy tych mediow do dzialki (i czy na tym etapie sa potzrebne)

dziukuje za cierpliwosc i czekam na odpowiedz:)

Hej,

w wiekszosci urzedow w kraju do uzyskania pozwolenie wystarczy:

- aktualne warunki zabudowy,

- mapki sytuacyjne,

- zaadaptowany projekt architektoniczno-budowlany,

- oswiaczenie o prawie do dysponowania nieruchomoscia na cele budowlane,

- wniosek o wydanie pozwolenia na budowe,

- warunki przylaczenia do sieci (wod-kan, gaz, c.o. energ) o ile projekt przewiduje zasilanie budynku w madia wlasnie z ktorejs z tych sieci,

projekty przylaczy oraz projekty instalacji wewnetrznych nie sa wymagane, choc podobno prawo sie o nie "dopomina" - jednak urzednicy o nie nie prosza .... z reguly.

poniewaz prace zwiazane z fundamentami czestokroc łączy sie z pracami zwiazanymi z realizacja przylaczy (chocby wody i kanalizacji), to warto przed rozpoczeciem zabawy wykonac i uzgodnic z "organami" rowniez i projekty przylaczy. architekt ich nie zrobi - musisz znalezc uprawnionych projektantow.

pozd.

Jacek

jezeli w projekcie zagospodarowania terenu musza byc wyrysowane media to na podstawie czego one sa nanoszone(i czy chodzi o narysowanie mediow tylko w rejonie mojej dzialki czy rozniez poza nia do poszczegolnych ujec?

wydaje mi sie ze jak dostane warunki przylaczenia to tam przebiegu mediow nie okreslaja?