Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

u mnie też brodzik stoi na kafelkach, po przykreceniu kabiny do ściany, brodzik się nie przesuwa.

ale u mnie kabina będzie z dzwiami uchylnymi zawieszona nad brodzikiem

czy przykleić silikonem tylko brzegi brodzika czy też nóżki do płytek.

A może klejem elastycznym przykleić kawałek płytki przy nóżce brodzika

Najlepiej kup wkład styropianowy i wtedy możesz wszystko przykleić do podłogi silikonem.

Najlepiej kup wkład styropianowy i wtedy możesz wszystko przykleić do podłogi silikonem.

do tego brodzika - holenderski Riho - nie ma szans kupić wkładu styropianowego

Jak brodzik ma 80x80 to kupisz, może oryginalnego to nie dostaniesz ale styropian da sie modelować i zrobisz sobie sam takie cudko.A brodzik to ważna sprawa i musi być stabilny,bo może kiedyś żona zapuka puk puk i co wtedy? :wink:

Ja to zrobiłem tak:

Brodzik miał stać "w kącie", więc w pionowych ściankach zewnętrznych brodzika (tych, które będą przylegać do ścian), mniej więcej w połowie ich wysokości wywierciłem otwory, a w ścianach łazienki (tam, gdzie otwory brodzika) osadziłem (nie do końca wkręcone w kołki rozporowe) wkręty 8x65 mm z podkładką. W brodziku od otworów aż do dolnej krawędzi wykonałem (stycznie do otworów) rozcięcia o szerokości na dole ok. 11 mm. Brodzik po przyłożeniu na podstawkach do obu ścian i usunięciu podstawek wcisnąłem tak, że główki wkrętów znalazły się od wewnątrz, pod dnem brodzika. Stoi już tak kilka lat intensywnie używany i ani drgnie.

Chyba nie każdy brodzik sie do tego nadaje. Mój ma ścianki zewnetrzne o wysokości ok. 20 cm. Problem był tylko z precyzyjnym dobraniem stopnia wkręcenia wkrętów (brzmi to jak masło maślane, ale inaczej nie potrafię), ale już za drugą próbą się udało.

Janu

ostatecznie podkleiłem gumę na nózki, zaś brzegi przykleiłem silikonem- tu jest jednak problem szeroka szczelina między brodzikiem a ściana - boje siię że będzie tu nieszczelnie.
Problem w tym, że kabinę, którš wybraliœmy sprzedajš w komplecie z brodzikiem, a brodzik ów jest wykończony z przodu, a ja chcę do zabudowy....Sprzedawca radzi odcišć przód....i zabudować. No nie wiem, czy takie cóœ po zabudowie nie będzie mocniej pracować na łšczeniach niż oryginalny brodzik do zabudowy? DoradŸcie coœ....Wyglšd a i cena tego kompletu warta ryzyka....