Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak umocować brodzik aby nie "odjeżdzał" od ściany

mack

Recommended Posts

Ja to zrobiłem tak:

Brodzik miał stać "w kącie", więc w pionowych ściankach zewnętrznych brodzika (tych, które będą przylegać do ścian), mniej więcej w połowie ich wysokości wywierciłem otwory, a w ścianach łazienki (tam, gdzie otwory brodzika) osadziłem (nie do końca wkręcone w kołki rozporowe) wkręty 8x65 mm z podkładką. W brodziku od otworów aż do dolnej krawędzi wykonałem (stycznie do otworów) rozcięcia o szerokości na dole ok. 11 mm. Brodzik po przyłożeniu na podstawkach do obu ścian i usunięciu podstawek wcisnąłem tak, że główki wkrętów znalazły się od wewnątrz, pod dnem brodzika. Stoi już tak kilka lat intensywnie używany i ani drgnie.

Chyba nie każdy brodzik sie do tego nadaje. Mój ma ścianki zewnetrzne o wysokości ok. 20 cm. Problem był tylko z precyzyjnym dobraniem stopnia wkręcenia wkrętów (brzmi to jak masło maślane, ale inaczej nie potrafię), ale już za drugą próbą się udało.

Janu

Problem w tym, że kabinę, którš wybraliœmy sprzedajš w komplecie z brodzikiem, a brodzik ów jest wykończony z przodu, a ja chcę do zabudowy....Sprzedawca radzi odcišć przód....i zabudować. No nie wiem, czy takie cóœ po zabudowie nie będzie mocniej pracować na łšczeniach niż oryginalny brodzik do zabudowy? DoradŸcie coœ....Wyglšd a i cena tego kompletu warta ryzyka....