Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

technika dolnego - górnego spalania

Recommended Posts

zawsze czytalem na forum ze..dolne spalanie jest najlepsze a tu prosze...

http://www.kostrzewa.com.pl/kotly_warmet_sds.php

co o tym myslicie..? moze bardziej takie spalanie jest ekonomiczne?

pozatym czy firma sterownika ma znaczenie?

chce zakupic piec ze sterownikiem ''komfort'' cos tam zaczyna sie firma chyba na e czy to dobry sterownik?

Witam

Połączenie systemu spalania górnego i dolnego jest całkiem niegłupie

robi to niejeden producent. Idea polega na tym że w zależności od jakości paliwa stosujemy system spalania górnego bądź dolnego. Aby ułatwić sobie życie stosuje się do tego interesu wentylator wyciągowy kociołek przestawiony na spalanie dolne pójdzie nawet na niwielkim kominie.

valmates - posłuze sie tu słowami Janussza - eksperta od kotłow

...

PS.

Nie sprzeczajmy się o coś co nie jest tutaj istotne. Np. kocioł na ekogroszek. Do jakiej kategorii zaliczyć?

Albo można kocioł na miał zaliczyć do kotła ze spalaniem dolnym odwróconym do góry nogami :lol: .

Kocioł na peletts, miał, ekogroszek można klasyfikować jak kto chce. Dlaczego? Otóż np. na ekogroszek. Sama retorta to spalanie górne, ale może być wstawiona w kocioł ze spalaniem dolnym, górnym, można ją wstawić do kotła na miał, a nawet do kotła opalanego olejem opałowym :lol: , albo do wymiennika przystosowanego tylko do retorty.

http://forum.muratordom.pl/posting.php?mode=quote&p=844856

ale producent cytowanych przez ciebie kotłow mogł równiez miec na mysli konstrukcje "przestawianą"

trudno to odgadnąć bez rysunków (przekroju) czy dokładniejszego opisu

Jasne, że ściema :)

To tak jak być trochę w ciąży. Jednak są konstrukcje które można przestawiać. I wtedy mamy kocioł albo z górnym, albo z dolnym spalaniem. Ale nigdy to i to równocześnie. Taki kocioł niby dolno/górny zawsze będzie pracował jako kocioł z górnym spalaniem.

Obecnie kocioł ze spalaniem dolnym musi być zaopatrzony w obejście spalin, czyli komora załadowcza musi mieć otwierane połączenie z wylotem spalin. Ułatwia to też czasami rozpalanie. Wtedy kocioł pracuje (jak jest otwarta ta przepustnica) jako kocioł ze spalaniem górnym, ale sprawność jest mizerna, bo gorące spaliny wędrują bezposrednio do komina. Jestem ciekaw w jaki sposób producenci będą ten szczegół konstrukcyjny kotła reklamować :)

Swego czasu sam produkowałem takie przestawialne kotły, tzn. albo górne, albo dolne spalanie. Jednak koszt produkcji takiego kotła był wysoki, a i tak wszyscy korzystali z systemu dolnego spalania. Czyli przepłacał klient dla samego "mania" takiego kotła.

prawidłowa minimalna wysokośc komina to wg mnie to jakies 7 - 8 metrów i o odpowiednim przekroju kanału dymowego - ok 400 cm2

przy takich parametrach mozna wybrac kocioł z dolnym spalaniem

w takim kotle, ze względu na jego budowe, jest możliwe sterowane spalaniem paliwa, ale kocioł z dolnym spalaniem wymaga większego ciągu od kotła z górnym spalaniem ... :-?

kocioł z górnym spalaniem "pójdzie" na gorszym kominie ale spala od razu wszysko

(i tu moja dotychczasowa wiedza wiedza jest różna od tego co podaje heksa)

pzdr

witam

Proszę zauważyć ,że wyżej wspomniałem o wyciągu .

Kotle pracującym na wyciągu, taki kocioł nie potrzebuje komina super

Są producenci wyciągów instalowanych na czopuchach , oraz kotłów

z wmontowanym wyciągiem.Spaliny z kotła lepiej ciągnąć niż pchać.

Generalnie kotły ze spalaniem dolnym są o niebo lepsze niż ze spalaniem

górnym , spotkałem się z nazwą śmieciuch jest to trane określenie.

Naprawdę szkoda dobrego opału do takiego kotła.

pzd

Witam.

Na stronie Kostrzewy podana jest temperatura spalin 1000-1100

Nie jestem wielkim fachowcem, ale to tylko około 400-500 stopni poniżej stopienia stali. Osobiście bym się bał takiego kotła u siebie :D W tej temperaturze to już chyba cały czerwony wewnątrz. A już kombinacja górnego i dolnego spalania to prawie jak reakcja termojądrowa (tak to odczytuję z podanej strony). Ja bezpiecznie użytkuję już kolejny sezon (znowu przedwczesny) FEXa i śpię spokojnie. Nie obawiam się, że kociołek mi się rozpłynie :D

Pozdrawiam, Heniek

wysokosc komina 8 metrow..

336 cm2 ..

piec bodajze 15kw (100+20% wiekszy plus 120l boler powiedzial ze to piec ma byc na 150 m2) z dolnym spalaniem

czy moj komin nadaje sie do takiego pieca?

Zalecam jednak zastosowąć kocioł dolnospalający pracujący na wyciagu

ja równiez użytkuje Fex-a i zadowolon jestem

sebo8877

• 1 month później...
Piec się nie rozpłynie przecież jest płaszcz wodny w fex jest pewnie też coś

koło tego. W kotle ze spalaniem górnym jest temperatura o wiele niższa

dlatego spalanie jest do kitu. O fex-ach było sporo dobrego słychać na forum.

pzd

hmm a to ciekawostka no prosze ja tez musze zaczac uczyc sie od kolegi

tylko nie rozumiem dlaczego posiadajac piec "przestawiany"

i ustawiajac na spalanie gorne (wajcha wyciagnieta) komin zaczyna swieic w nocy no ale nic to pewnie to czary

Piec się nie rozpłynie przecież jest płaszcz wodny w fex jest pewnie też coś

koło tego. W kotle ze spalaniem górnym jest temperatura o wiele niższa

dlatego spalanie jest do kitu. O fex-ach było sporo dobrego słychać na forum.

pzd

hmm a to ciekawostka no prosze ja tez musze zaczac uczyc sie od kolegi

tylko nie rozumiem dlaczego posiadajac piec "przestawiany"

i ustawiajac na spalanie gorne (wajcha wyciagnieta) komin zaczyna swieic w nocy no ale nic to pewnie to czary

Przy górnym(przestawionym za pomocą wajchy jak np w fexie) spalaniu grzejesz komin to chyba logiczne?

hmm a widzisz w seko nie

w seko po przesunieciu wajchy spaliny trafiaja do wymiennika pawie w tym samym miejscu co przy zamknietej gornej klapie

mnie bardziej chodzi o to ze po przestawieniu na grne spalanie zalapa wie w szybkim czasie wiekszosc paliwa i wzrasta temperatura spalin opuszczajaca piec a co za tym idzie spada sprawniosc

niemniej jednak od czasu do czasu przelalalem przy przestawionym na gorne spalanie (przed czyszczeniem) aby spalila sie sadza

dzieki temu nie musialem skrobac wymiennika (jednak syfi sie bardziej przy dolnym spalaniu) wystarczylo wygarnac pialy popiol z wymiennika

a od srody jestem szczesliwym posiadaczem kotla z podajnikiem

i teraz bawie sie ustawieniami

co ciekawe seko mial przy mocy 28KW wymiennik 2,5m2 a obecny kociol ma

przy mocy 25KW 4m2 :o