Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Magnolia marnieje - pomocy

Recommended Posts

Mam magnolię, kupioną i posadzoną około 2 miesięcy temu. Dzieje się z nią coś niedobrego. Pojawiają się jakieś brązowe plamy na liściach i jest ich coraz więcej. Spójrzcie na załączone fotki - co to może być i jak sobie z tym poradzić?

Przychodzi mi do głowy zmienione liście poobrywać (obciąć?), a roślinę czymś spryskać, ale co wybrać?

http://tatromaniak.fr.pl/images/dom/DSC00261.JPG

http://tatromaniak.fr.pl/images/dom/DSC00262.JPG

http://tatromaniak.fr.pl/images/dom/DSC00267.JPG

Wyglada mi to na antraknozę (Glomerelis cingulata) lub na parch (Elsinoe magnoliae) ale nie jestem tego zupelnie pewien.

Zwalczanie tych chorób jest podobne i stosuje się te same środki.

Porażone liście należy usunąć i wykonać 2-3 opryski (co 7-10 dni). najlepiej przemiennie którymiś z tych preparatów: Sarfun 500 SC, Bravo 500 SC, Topsin M 70 WP, Clortosip 500 SC, Gwarant 500 SC, Dithane M-45 80 WP, Sportak 450 EC lub Sportak Alpha 380 EC.

Może jeszcze inni forumowicze wypowiedzą się w kwestii diagnozy.

..

Wyglada mi to na antraknozę (Glomerelis cingulata) lub na parch (Elsinoe magnoliae) ale nie jestem tego zupelnie pewien.

Porażone liście należy usunąć i wykonać 2-3 opryski (co 7-10 dni). najlepiej przemiennie którymiś z tych preparatów: Sarfun 500 SC, Bravo 500 SC, Topsin M 70 WP, Clortosip 500 SC, Gwarant 500 SC, Dithane M-45 80 WP, Sportak 450 EC lub Sportak Alpha 380 EC.

..

Ja miałam identyczne objawy w zeszłym roku - dzięki Wciornastkowi, która zdiagnozowała antraknozę i zaleciła Topsin - magnolia przetrwała. W tym roku, na wiosnę opryskałam profilaktycznie Aliette. Jak dotąd magnolia nie ma żadnych plam na liściach.

..

Ja miałam identyczne objawy w zeszłym roku - dzięki Wciornastkowi, która zdiagnozowała antraknozę i zaleciła Topsin - magnolia przetrwała. W tym roku, na wiosnę opryskałam profilaktycznie Aliette. Jak dotąd magnolia nie ma żadnych plam na liściach.

Zgadzam sie z Wami.

• 2 weeks później...

Witam wszystkich

Dokładnie tak samo wyglądała moja magnolia odm.Susan (posadzona wiosną br).Wszystkie porażone listki usunęłam i wyrzuciłam do śmieci a roslinkę pryskałam raz w tygodniu preparatem Topsin.Po kilku opryskach zauważyłam poprawę (magnolia łysawa bo wyrwwałam jej masę lisci :roll: ale pozostałe wyglądaja zdrowo :p ).

Nie piszecie jakie odmiany magnolii posiadacie ,ciekawa jestem czy to choróbsko atakuje wszystkie magnolie czy może niektóre odmiany???? :-?

pozdrawiam

Małgosia

Witam,

z tego co tutaj przeczytałam wnioskuję, że moja magnolia też na to samo choruje. Mam jednak związane z tym pytanie: Kiedyś chyba Wciornastek pisała, że opryski jesienią są nieskuteczne i lepiej ich nie wykonywać, Czy możecie potwierdzić tę opinię? A może ja coś poplątałam lub nie zrozumiałam lub źle zapamiętałam. Słowem: pryskać teraz Topsinem czy nie?

Pozdrawiam,

gaga2

Pierwszy raz słyszę o tym,że opryski jesienią nie są skuteczne. Nie raz pryskałam i efekty było widać. Może chodziło o to,że powinno się opryskiwać od wiosny profilaktycznie,bo oprysk tylko jesienią niewiele da,kiedy roślina marnieje od grzyba lub mszyce czy przędziorki prawie ją zżarły.

Dodam tylko że moje magnolie:Nigra , Betty i gwiaździsta również mają takie listki ,ale tylko na dole i z jednej strony. Jest to efekt systematycznego podlewania przez psa.

Nie zauważyłam jakiś innych niepokojących objawów, ale ja je od wiosny opryskuję na przemian co jakis czas od grzyba i przędziorka.