pawcik7 11.02.2002 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2002 Witam. Zamierzam zrobić drenaż opaskowy wokół domu i mam kilka pytań.Na jakiej głębokości powinien on być ?Jaka powinna być odległość od fundamentów ?Liczę na Wasze porady w tym temacie, bo jestem całkowicie zielony w tej materii Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 11.02.2002 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2002 W Muratorze pokazywali wielokrotnie - tuż przy ławie fundamentowej, na wysokości jej górnej części (góra rury - góra ławy). Wokół rury nalepiej dać kamyszek. Użyj szukaj, bo pisaliśmy już o pewnych szczegółach (geowłóknina, studzienki rewizyjne).Przy takim ułożeniu trzeba chyba to zrobić zaraz po ławie, bo potem to mogą się nam zmienić warunki (teren się osuszy, jak był mokry) i dom zacznie osiadać nie tak jak należy. Niech to ktoś skomentuje, co wie więcej. Nie można też okopać wokół stojącego już domu - trzeba chyba odcinkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 11.02.2002 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2002 Drenaż mozna ulozyć zarówno po wykonaniu fundamentów,a takze pózniej.Wygodniej jest w trakcie budowy,odpadają wykopy i wywózka ziemi.Drenaz zewnętrzny robiony jest przy starych budynkach też.Nie ma potrzeby wykonywania go odcinkami.Fundamenty nie osiądą,ale zasadą jest ułożenie drenazu powyzej dolnego poziomu lawy fund.B.dokładnie wykonanie opisuje MURATOR nr 6 2000r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bogo 12.02.2002 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2002 Wpisz sobie w wyszukiwaniu słowo drenaż, ja b.dokładnie kiedyś opisywałem jak go wykonywałem. Co do robieniu go odcinkami - nie prawda - można obkopać cały dom. Sam tak robiłem i radziłem się wcześniej. No chyba ży dom masz na czymś w rodzaju piasku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaKa 14.08.2002 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2002 Przeczytalem wszystkie wypowiedzi o drenazu na forum, ale nie znalazlem jednego - jaka srednice ma miec rura drenazowa ? Sprzedajacy jednoglosnie twierdza, ze 113, czy naprawde az tak wielka srednica jest potrzebna? Czesc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mc 14.08.2002 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2002 Z powodzeniem wystarcz 75 mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalp 15.08.2002 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2002 Witam, To zależy. Moim zdaniem - 75 mm może i wystarczy, ale dużo bezpieczniej jest zastosować większą. Wiadomo - więcej otworów i tym samym większe możliwości przejmowania wody. Ja kupiłem fi 113 z Wavinu i jeszcze nie wiem, czy jestem zadowolony - czekam na jesienne i wiosenne deszcze. PS. Np. Wavin i kilku innych producentów, u których szukałem - sprzedają rury w dużych odcinkach (50 metrów, 100, itp). Co jednak, gdy potrzeba do drenażu 63 metrów - u mnie tak było. Kupiłem niestety 100 metrów (co jest kosztowne), ale pozostała rura znalazła zastosowanie przy rozprowadzaniu deszczówki po działce. michalp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bodex 15.08.2002 23:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2002 zastanow sie dobrze czy drenaz potrzebny. moze wystarczy odpowiednie uformowanie terenu na dzialce. Widzialem kilkanascie drenazy i oceniam ze 75 procent z nich jest zrobiona albo niewłaściwie albo niepotrzebnie. tragicznie wyglądają paski podsuszonej trawy nad rurami drenarskimi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mc 17.08.2002 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2002 Robić drenaż,czy nie robić?Często naszymi poczynaniami kieruje moda,niewiedza,albo chęć zabezpieczenia się "na wszelki wypadek".Kapitalne jest stwierdzenie michalp-a"ja kupiłem fi 113 z Wavinu i jeszcze nie wiem,czy jestem zadowolony...."nic dodać, nic ująć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tad 20.08.2002 05:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2002 Pawcik7-poszukaj na Forum temat Drenaż.Tam się wypowiadam o tym jak zrobiłem drenaż.Rura fi 80 na poziomie między dołem a górą ławicy, geowłóknina,kamień, studzienki rewizyjne w narożach gdzie rura zmienia kierunek pod kątem prostym.Cześć Tad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts