Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drenaż

Recommended Posts

W Muratorze pokazywali wielokrotnie - tuż przy ławie fundamentowej, na wysokości jej górnej części (góra rury - góra ławy). Wokół rury nalepiej dać kamyszek. Użyj szukaj, bo pisaliśmy już o pewnych szczegółach (geowłóknina, studzienki rewizyjne).

Przy takim ułożeniu trzeba chyba to zrobić zaraz po ławie, bo potem to mogą się nam zmienić warunki (teren się osuszy, jak był mokry) i dom zacznie osiadać nie tak jak należy. Niech to ktoś skomentuje, co wie więcej. Nie można też okopać wokół stojącego już domu - trzeba chyba odcinkami.

Drenaż mozna ulozyć zarówno po wykonaniu fundamentów,a takze pózniej.Wygodniej jest w trakcie budowy,odpadają wykopy i wywózka ziemi.Drenaz zewnętrzny robiony jest przy starych budynkach też.Nie ma potrzeby wykonywania go odcinkami.Fundamenty nie osiądą,ale zasadą jest ułożenie drenazu powyzej dolnego poziomu lawy fund.

B.dokładnie wykonanie opisuje MURATOR nr 6 2000r.

• 6 months później...

Witam,

To zależy. Moim zdaniem - 75 mm może i wystarczy, ale dużo bezpieczniej jest zastosować większą. Wiadomo - więcej otworów i tym samym większe możliwości przejmowania wody.

Ja kupiłem fi 113 z Wavinu i jeszcze nie wiem, czy jestem zadowolony - czekam na jesienne i wiosenne deszcze.

PS.

Np. Wavin i kilku innych producentów, u których szukałem - sprzedają rury w dużych odcinkach (50 metrów, 100, itp). Co jednak, gdy potrzeba do drenażu 63 metrów - u mnie tak było. Kupiłem niestety 100 metrów (co jest kosztowne), ale pozostała rura znalazła zastosowanie przy rozprowadzaniu deszczówki po działce.

michalp