Gość neo6969 09.09.2006 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2006 czy dajemy pod wieniec cegły w ścianie z pustaków lub z bloczków betonowych?? nie jestem pewny czy sie daje to jako wzmocnienie czy nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I.W. 09.09.2006 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2006 Raczej nie. Na stronie betonkomorkowy.pl jest w pdf szczegolowa instrukcja murowania i rozne rozwiazania konstrukcyjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RaStro 09.09.2006 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2006 Raczej nie. Na stronie betonkomorkowy.pl jest w pdf szczegolowa instrukcja murowania i rozne rozwiazania konstrukcyjne. Z tego co ja się orientuje, to na Betonie Komórkowym nie można położyć bespośrednio belek, gdyż jest to materiał dość kruchy, więc wieniec robi się opuszczony w stosunku do stropu o ok. 4 cm. Ale w takim przypadku, szczególnie gdy się nie zawibruje betonu, istnieje ryzyko że beton nie dostanie się pod belki i będzie też źle. Z tego co widzę szkoły są dwie, albo daje się warstwę zaprawy betonowej i na niej opiera belki alebo właśnie można zrobić taką obwódkę z cegły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 10.09.2006 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2006 alebo właśnie można zrobić taką obwódkę z cegły. a co jeśli ściana jest jednowarstwowa Ytong 36 cm jak tam z jej przewodnictwem cieplnym będzie po tej operacji??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mcseb 10.09.2006 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2006 Wylewasz wieniec w U-kształtakch (też bloczki z betonu kom.). Od strony zewnętrznej muru w U-kształtce (w środku między ścianką a zbrojeniem) dajesz styropian np. 5 cm i po sprawie. W każdym razie ja mam tak zrobione. Pozdrawiam:mcseb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zavadcoff 10.09.2006 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2006 Jeżeli pod belkami stropowymi ma się pięknie znaleźć wylewany beton należy uważać, żeby nie były zbyt długie i za bardzo nie zachodziły na ścianę, gdyż to utrudnia dostanie się betonu pod belki.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RaStro 10.09.2006 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2006 alebo właśnie można zrobić taką obwódkę z cegły. a co jeśli ściana jest jednowarstwowa Ytong 36 cm jak tam z jej przewodnictwem cieplnym będzie po tej operacji??? W takich ścianach wieniecprzeważniie ma i tak 25 cm i się go dociepla, cegła ułożona tzw. wozówką ma (nie pamiętam dokładnie) 25 lub 27 cm. W takim wypadku dał bym jedną cegłę ocieplił ją razem z wieńcem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geguś 10.09.2006 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2006 Witam Mam dwie warstwy cegły na BK 24. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I.W. 10.09.2006 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2006 Z tego co ja się orientuje, to na Betonie Komórkowym nie można położyć bespośrednio belek, gdyż jest to materiał dość kruchy, więc wieniec robi się opuszczony w stosunku do stropu o ok. 4 cm. Ale w takim przypadku, szczególnie gdy się nie zawibruje betonu, istnieje ryzyko że beton nie dostanie się pod belki i będzie też źle. Z tego co widzę szkoły są dwie, albo daje się warstwę zaprawy betonowej i na niej opiera belki alebo właśnie można zrobić taką obwódkę z cegły. Owszem żeby nie było skupionego nacisku daję się taką poduszkę (beton zaprawa), ale w pytaniu nic o belkach nie znalazłem . Wieniec sam z siebie może chyba być wylany bezpośrednio na BK. Tak przy okazji widziałem w składzie bud. takie kształtki do Terivy chyba z keramzytu takie "U" z jednym dużo krótszym bokiem na którym opiera się belke a pod spód wpływa beton, tak że dużo łatwiej zrobić wieniec opuszczony(nie trzeba desek). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am00 11.09.2006 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2006 To co widział I.W. (specjalne kształtki wieńcowe z keramzytu) sprawdza się znakomicie. Bez kłopotliwego szalunku z desek masz wieniec opuszczony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts