Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co ja zrobiłem źle? [oświetlenie]

dtc

Recommended Posts

Wita, widzę że jest to bardzo rozwinięte forum i znajduje się na nim bardzo wiele ciekawych wypowiedzi. Mam nadzieję że i na moje ktoś będzie mógł udzielić odpowiedzi :)

Mianowicie, mimo iż potrafię wiele prac remontowych, to moja sprawność elektryczna stoi na poziomie 0%. Kupiłem lampę na sufit (dwa źrodła żarówki) podłączyłem kostke, która była w zestawie no i nie chce świecić!

Podłączyłem do wejścia niebieskich kabelków niebieski kabelek wystający z sufitu, brązowy do brązowego źródła, czarny wyizolowałem i zostawiłem.

By ułatwić diagnoze załączam zdjęcie:

http://img207.imageshack.us/img207/8036/dscn1629yy4.jpg

(by powiększyć, kliknij w miniaturkę)

Pozdrawiam, czekam na odpowiedzi

Witam.

Co to za przewód cały zaizolowany taœmš?

Jeœli instalację robił ci porzšdny elektryk, to jest to przewód ochronny (zielono-żółty) który powinien być podłšczony do zacisku ochronnego lampy. Jeœli lampa jest II klasy ochronnoœci, to ten przewód pozostaje w kostce niepodłšczony.

A przewód fazowy - to pewnie ten czarny, który (zaizolowany) majta u ciebie swobodnie.

PS. Podziwiam ludzi, którzy nie majšc pojęcia o elektryce biorš się za niš, ryzykujšc życiem swoim i najbliższych. To tak jak wozić swoje dzieci

autem majšc ponad 2 promile.

niebieski od lapy to 0 brązowy faza

w podłaczeniu na sufiecie podejrzewam ze czarny to faza i niebieski 0

moze wystarczy zamienic brązowy z czarnym

najlepiej kup próbnik do pradu za 5 zł i sprawdx w którym sufitowym jest faza - i podłacz go do brązowego lampy, 1 pozostały z dwóch będzie 0 i podłacz go do niebieskiego lampy

warto pamietać żeby następnym razem uzyć próbnika ! :lol:

za pomoca takiego cuda można w łatwy sposob sprawdzić na którym kabelku jest faza ;)

dobrze że nie popieściło 8)

masz 3 kabelki w suficie moze to świadczyc o

1) masz doprowadzone uziemienie do lampy

lub

2)masz dwa obwody elektryczne

możesz mieć (sprawdz czy tak jest) Wyłącznik podwójny służy on do załączania lub wyłączania dwóch obwodów. Może to być żyrandol pokojowy w którym raz świeci się np. jedna żarówka, dwie lub wszystkie żarówki na raz.

( z tego co tutaj jest napisane wnioskuje ze jest pojedynczy lub podwójny ale byl niewykorzystany(niepodlączony) bądz błednie wykonano jego podłącznie (wyłacznik nie odcina fazy tylko 0 lub wgl. nie jest podprowadzony kabel 3 do wyłącznika)

lub

3) ten kabelek to ozdoba ;)