igorek2005 09.09.2006 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2006 Proszę o pomoc.Na początku 2007 roku zamierzamy rozpocząć budowę domu (W okolicach Warszawy). Jak będzie się kształtować cena samej robocizny (bez materiałów) w stanie surowym otwartym z więźbą i pokryciem dachówką ceramiczną domu.Domek jest z pracowni p. J. Charkiewicza;(dom Diadem podam linka do projektu http://www.domoweklimaty.pl/index.php?id=4&hid=1561 )Dom parterowy, z poddaszem użytkowym, niepodpiwniczony.fundamenty: ławy żelbetoweściany zewnętrzne: murowane, dwuwarstwoweściany wewnętrzne: murowanestrop: żelbetowy, monolitycznyelewacje: tynk mineralny, płytki klinkierowepokrycie dachu: dachówkaPowierzchnia użytkowa: 227,8 m˛ + garaż 32,5 m˛ (zabudowy-191,72 całkowita-310,11 kubatura 934,71 )Jesteśmy w trakcie szukania ekipy. Znalazłem ekipę która za stan surowy ale bez dachu ( tzn. częściowo ale bez pokrycia dachówką) powiedziała 72 tys. netto bez materiałów.. To chyba zbyt wiele. Ekipa solidna ale ta cena……….?Może ktoś z was zna lub może polecić ekipę która może podjąć się takiej budowy. Jeszce raz proszę o pomoc forumowiczów.Pozdrawiam i będę wdzięczny za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek nurzyński 10.09.2006 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2006 Szanowni PaństwoJestem zainteresowany wykonaniem tego domu.Podana przez Państwo cena 72000zł/netto wykonania domu nie jest ceną b.wygórowaną jeżeli przyjąć, że robi to dobra firam.Znaczące koszty będzie stanowiła konstrukcja dachu gdzie zakładam,że firma w ofercie określiła wykonanie dachu/ więźba +deskowanie+pokrycie papą/Konstrukcaja dachu musi być b.soldna i dobrze wykonana przy założeniu,że dach ma być pokryty dachówką ceramiczną/ taką bym polecał/, ze względu na jej ciężar.Na pewno znajdą się zdecydowanie tańsze firmy, które wykonają ten dom ale wiąze się to z jakością. Dla przykładu podam, ze w 2005r. remontowaliśmy osiedle domków jednorodzinnych oddane do użytku w 2003r., które kwalifikowało się do kapitalnego remontu/ było wykonane z najtańszych materiałów i przez tanie ekipy/.Ze swojej strony proponuję wykonanie tego domu za sumę 70.000 zł/brutto do negocjacji, stan surowy z dachem/więźba+ deskowanie+pokrycie papą/z 3 letnią gwarancją.Ekipa z okolic Poznania/ z tąd niższe koszty/Ze swojej strony zalecałbym wykonanie stanu surowego w tym roku, jeżeli zdążą Państwo przygotować papiery i plac budowydo końca września to stan surowy można wykonać do końca roku.Ponadto zalecam wykonanie ścian z pustaka ceramicznego MAX-250 + styropian 15 cm + tynk.Współczynnik przenikania ciepła U=0.20Dla przykładu porotherm 1warst. 50P+W/u=0.29 a portherm 1warst.38P+W/U=0.35.Przy czym koszty będą niższe.Takie rozwiązanie pozwoli na znaczne oszczędności przy ogrzewaniu domuJeżeli są Państwo zainteresowani naszą ofertą to proszę o kontakt tel.696802445PozdrawiamMirek Nurzyński Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
igorek2005 10.09.2006 11:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2006 Witam i dziękuje za zainteresowanie się naszą ofertą.Postaram się w najbliższym czasie z panem skontaktować i omówić szczegóły.Ewentualnie podam swoje namiary 605480472 lub email [email protected]Pozdrawiam D.S Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zavadcoff 12.09.2006 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2006 Uważam, że zaproponowana cena 70.000 brutto jest również za wysoka. Postaraj się poszukać jeszcze i popytać. Sam wziąłem 3 dni urlopu i pojeździłem po wielu nowych osiedlach - szukałem ekipy na żywym organiźmie. Bardzo wiele rzeczy widać już na pierwszy rzut oka! Nie zdecydowałbym się na tak wysoką kwotę! Ale to już moja indywidualna ocena.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin976 12.09.2006 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2006 Witam Ja właśnie skończyłem stan surowy swojego domu (okolice Warszawy). Dom zbudowała mi ekipa miejscowych murarzy, których wcześniej oceniłem po innych budowach+ więźba. Za robociznę wzieli 21700 zł, Dachówkę położyli dekarze za 10000 zł (robocizna).Naprawdę warto poszukać i zoabczyć/ocenić poprzednie budynki ekipy budowlanej. Materiały załatwiałem sam osobiście, co dało duże oszczędności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert75 12.09.2006 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2006 witam,mam prośbę do Marcina mozesz dac mi namiar na tą ekipę. e-mail: [email protected]z góry dzięki Robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin976 13.09.2006 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2006 Witam Namiary wyslę Tobie wieczorkiem, ponieważ nie mam ich przy sobie. PozdrawiamMarcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yama 15.09.2006 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2006 z czystym sumieniem moge polecić majstra który u mnie budował ( okolice warszawy )człowiek sam nadzoruje i muruje zarazem i wiele doradzi z reguły wykonuje stan surowy otwarty z konstrukcją dachu ,ale wszystko do dogadania co do ceny to nie chce sie wypowiadać bo to nie moja sprawa ale z całą pewnością duuuużżo taniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
igorek2005 17.09.2006 21:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2006 Witam,Jeszcze szukam i szukam ale dobrych fachowców ciężko znaleźć.Pytanie do Marcina mozesz dac mi namiar na tą ekipę.e-mail: [email protected]z góry dzięki Darek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CMYK 18.09.2006 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2006 stanowczo za drogo ja placilem za dom o powierzchni 170 m2 21 tys stan surowy ze scianami murowanymi oraz tarasem (zobacz dziennik) za dach placilem 6800 zl czyli 25 zl za metr (220 m2) dachowka ceramiczna za wiezbe placilem robocizna 5500 zl czyli za stan surowy otwarty 34 tys wiec za 40 tys powinna spokojnie znalezc sie ekipa gora za 45 tys.CMyK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
areq 18.09.2006 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2006 :CMYK 1.ceny w Pruszczu to nie Warszawa.2.Czy cały stan surowy otwarty wraz z pokryciem dachowym budowała Ci ta sama firma?Z dziennika wynika ,że nie...Troszkę się "nazałatwiałeś" dekarzy,cieśli i innych.Przy budowie przez jedną firmę odpadają Ci "problemy poszukiwacza",natomiast dopadają Cię "troski wyższych cen"...Nie każdy się zna na budowie oraz ma tyle czasu by latać i załatwiać poszczególne ekipy i woli wynająć jedną firmę -wyjdzie drożej ale masz spokój -ja bym już w życiu się nie zdecydował na budowę systemem gospodarczym-jestem przez ten rok tak "wymięknięty" jak rzadko kiedy... 3.Ten dom jest o ca. 1/3 większy od Twojego i ciut bardziej skomplikowany.Drożej wyjdzie robocizna dachu.4. Szukałeś wykonawców pewno jeszcze w zeszłym roku? w porównaniu z zeszłym rokiem robocizna poszła o przynajmniej 20% do góry a i tak sa problemy ze znalezieniem solidnej ekipy. Moim zdaniem bardzo korzystną kwotą będzie każda do 50tys netto za surowy otwarty z dachem i pokryciem dachówką-do osiągnięcia przy budowie metodą gospodarczą...Realna to 50-60tys budowana przez firmę od fundamentów po dach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e.kala 24.09.2006 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2006 Chciałam napisać, że ceny w Gdańsku są bardzo podobne do cen w Warszawie (ja buduję w Gdańsku, a moja siostra w Warszawie). Tak więc nie przesadzajcie. Uważam, że sama robocizna 70 tys. to trochę za dużo.CMYK poswięca duzo czasu budowie i może dzięki temu udaje mu sie znaleźć tańsze materiały, ale my tu przecież mówimy o robociźnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piejar 24.09.2006 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2006 Ja, za naprawdę duży podpiwniczony dom, porównywalny z Twoim ale z prostszym, dwuspadowym dachem dałem 38 kPLN brutto z fakturą i była to cena "średnia" w moim rejonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marhaba 25.09.2006 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2006 120 tys. brutto za stan surowy z wieżba i materiałami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thunderstuck 25.09.2006 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2006 Czesc, Buduje w Warszawie. Majster z Ostroleki (polecona od znajomych) bierze za moj 50.000 PLN netto - dom 274 mkw, stan otwarty, a w tym zrobienie podwojnej wiezby dachowej (parter plus pietro) z pelnym odeskowaniem i ociepleniem dachu (bez polozenia dachowki). Ludzi ma bardzo dobrych, realizuje kilka budow w moich okolicach. W razie potrzeby przerzuca ludzi z budowy na budowe, takze praca idzie bardzo sprawnie. Po 2 miesacach budowy i pochwalach od kierownika budowy wierze ze cena jest adekwatna do jakosci pracy. Wczesniej wydawalo mi sie, ze przeplacilem ok. 5.000PLN. Czy myslicie ze cena jest OK (teraz to wyłącznie pytanie retoryczne)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts