Paweł.k 10.09.2006 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2006 Czy ktoś używa retopalu w swoim domu?? Jeśli tak to prosze podać link do strony z kotłami bo nie umiem znaleźć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bredka 10.09.2006 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2006 ja używam retopalu, ale jest to paliwo do kotłów retortowych a nie kocioł. Kotły na to paliwo produkuje wiele firm zębiec, hef i inni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukol-bis 10.09.2006 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2006 Jak oczeniasz Bredka ten Retopal. Napisz trochę więcej o kaloryczności, spiekach, ilości popiołu itp.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bredka 10.09.2006 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2006 Hmm, według mnie ma za dużą zawartosć popiołu (wyższą niż przewiduje nawet mój piec, co skutkuje ogromną ilością popiołu do wyjęcia, skutkiem czego częściej wyjmuję popioł niż dokładam do zasobnika, do do reszty jest ok, nie zacina się w podajniku, z kalorycznością też ok. mam zębca 25 kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heksa 11.09.2006 04:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2006 Zawartość popiołu jest w/g normy poproś dostawcę o certyfikat na dostawę. Spotkałem się z przypadkiem , że sprzedawca dostarczył groszek jako retopal, były kłopoty ze spiekiem i popiołem .Poradziłem żeby poprosił o kwity i zaczeła się jazda.Na takim przekręcie można zarobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 11.09.2006 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2006 mam workowany oryginalny Retopal , na szczęście tylko 25 worków , ale wg. mnie jest to chyba najgorszy węgiel z eko-groszków bo spala się spiekając się w wielki kawał sklejonej szlaki która oblepia retortę i po 4-5 godzinach pracy kotła trzeba to strącić , wręcz skuwać....wielkie ilości popiołu , ale spala się jakoś poza tym popiołem i szlaką to ok, ale więcej go nie kupię, piec ma być bezobsługowy przez conajmniej parę dni , a paląc Retopalem trzeba zaglądac co kilka godzin i czyścić popiół i szlakę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heksa 11.09.2006 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2006 sugerowałem przecie żeby pop-rosić o kwity ja w retopalu nic takiego nie zauważyłem , ale mam kwit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek86 11.09.2006 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2006 sugerowałem przecie żeby pop-rosić o kwity ja w retopalu nic takiego nie zauważyłem , ale mam kwit Mam zamiar zakupić Retopal w workach bezpośrednio na KWK PIAST II BRAĆ CZY NIE BRAĆ? O TO JEST PYTANIE!!! MAM ZAMIAR WZIĄŚĆ OK 6 TON! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawoj 11.09.2006 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2006 Palę retopalem od lipca - kupiłem po 390 tona (kujawsko-pomorskie), jeden zasobnik 120 kg wystarcza na podgrzanie wody dla 7 osób przez ponad 3 tygodnie. Z zasobnika zostaje 1 niepełne wiaderko 10l popiołu. Trochę żużluje, ale w zależności od ustawień żużel jest bardzo kruchy i sam spada z retorty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bredka 11.09.2006 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2006 ja kupowalem na kwk piast II, ponad 300 za tonę workowanego (10 workow na rozruch pieca) i jakość jak wcześniej napisałem chyba poszukam innego węgla..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szymciuch 16.09.2006 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2006 Cześć! Ja też jestem w trakcie wyboru kotła na eko-groszek. Na razie wybor zawęziłem do kilku i proszę o pomoc w wyborze i ewentualne rady. Oto lista moich "wybranych": 1. Ling 25 2. Fakora 25 3. Eko-Tech 26 A tak na boku to co myślicie o tym wynalazku?? http://kotly.com/sklep/product_info.php?cPath=7&products_id=481 I jeszcze jedno ile może kosztowac kocioł Ling Combi ktory jest wymieniany wśród "mercedesów". Dzięki za pomoc. _________________ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szymciuch 18.09.2006 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2006 Cześć! Czy węgiel eko-ret i energo-ret to tosamo co słynny RETOPAL? Pozddrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek86 24.10.2006 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2006 NIE KUPUJCIE EKOGROSZKU RETOPAL Ja się naciołem, kupiłem 3 tony!!! - Węgiel pakowany w papierowe worki jest bardzo mokry – trzeba go rozpakowywać, wysypywać i suszyć! - Szyszkuje, żużluje itp. – jednym słowem tworzą się twarde grudy niedopalonego węgla które dosłownie zapychają palenisko Oszczędzcie sobie problemów i kupcie cokolwiek innego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AldonkaS 24.10.2006 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2006 eko-ret to co innego niż retopal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawturo 24.10.2006 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2006 A w moim Zębcu retopal pali się świetnie. Nie zauważyłem żadnego "żużlowania". W instrukcji do kociołka jest napisane, że żużlowanie występuje, gdy jest podawane za dużo powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek86 24.10.2006 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2006 A w moim Zębcu retopal pali się świetnie. Nie zauważyłem żadnego "żużlowania". W instrukcji do kociołka jest napisane, że żużlowanie występuje, gdy jest podawane za dużo powietrza. Próbowałem już wszystkich ustawaień Kupiłeś luzem czy pakowany?? Ja kupiłem pakowany - mokry jak cholera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fabick 04.11.2006 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2006 A w moim Zębcu retopal pali się świetnie. Nie zauważyłem żadnego "żużlowania". W instrukcji do kociołka jest napisane, że żużlowanie występuje, gdy jest podawane za dużo powietrza. Próbowałem już wszystkich ustawaień Kupiłeś luzem czy pakowany?? Ja kupiłem pakowany - mokry jak cholera Wilgoć akurat nie ma żadnego znaczenia a nawet pomaga bo mniej się kurzy. Żużel jest spowodowany zbyt dużą spiekalnością węgla. Przysłoń wentylator (ja mam na mniej więcej 1/3 odsłonięte) i będzie OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fabick 04.11.2006 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2006 A w moim Zębcu retopal pali się świetnie. Nie zauważyłem żadnego "żużlowania". W instrukcji do kociołka jest napisane, że żużlowanie występuje, gdy jest podawane za dużo powietrza. Próbowałem już wszystkich ustawaień Kupiłeś luzem czy pakowany?? Ja kupiłem pakowany - mokry jak cholera Wilgoć akurat nie ma żadnego znaczenia a nawet pomaga bo mniej się kurzy. Żużel jest spowodowany zbyt dużą spiekalnością węgla. Przysłoń wentylator (ja mam na mniej więcej 1/3 odsłonięte) i będzie OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sadek 06.11.2006 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2006 Po pierwsze Retopal to nie jest ekogroszek!!!! Jest to paliwo do kotlów retortowych na bazie miału, zreszta chyba najgorsze dlatego tanie.Lepiej wydac wiecej za np. ekogroszek Chwałowicki (chyba najlepszy) albo Eko-ret i miec "cos" z tego wegla a nie sam żużel.Nie dajcie sie nabierac!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawturo 06.11.2006 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2006 Trudno nazwać to tanie, kiedy u nas za workowany krzyczą po 580 zł/t Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts