Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

witam

to debiut na tym forum, na które trafiłem trochę z przypadku, ale z tego, co czytam tutaj to myślę, że ktoś z forumowiczów może być w podobnej sytuacji...

wygląda to tak:

mam dwie działki na wsi. na jednej jest dom, na drugiej budynki gospodarcze. obie działki kupiłem od DZiadków.

nie byłoby w tym nic nadzwyczajnego, gdyby nie fakt, że obie te dzaiałki przecina droga - działka uznana za gminną.

ostatnio przeprowadzono prace na tej działce w efekcie których naruszono orrynnowanie mojego domu, pęka lekko ściana budnku z powodu ciężkiego sprzętu. zajęto część działki od czego urząd gminy umywa ręce. interwencja w nadzorze budowlanym itp nie dała rezultatu.

granica z jednej strony bignie po ścianie budnynku. poza tym pod kawałekim tej drogi jest przyłącze gazowe, a o ile mi wiadomo, nie może być mozy o czymś takim.

na dodatek usytuowanie terenu stwarza zagrożenie bezpieczeństwa dla mieszkańców, gdyż zaraz za domem jest stroma skarpa i nie da się powoli pod nią podjechać...

ostatnio przy moim domu potrącono psa, ale jutro może to być człowiek...

moje pytanie dotyczy instytucji, która jasno wskaże mi przepisy o odległości drogi od zabudowania i tak dalej. doczytałem sięjuż trochę w LEXie, ale może ktoś pomógłby coś ponadto??

z góry bardzo dziękuję

https://forum.murator.pl/topic/61325-uci%C4%85%C5%BCliwa-gmina/

geodezjajuż ruszona, granice ustalone tylko pozostaje tzw czynnik ludzki - eufemistycznie rzecz ujmując w giminie urzędnicy są "lekko niekompetentni"...

ostatnio w piśmie zaskoczyli mnie zmianą stanowiska, z ktorego wynika, że to niby ja jeszcze jestem na ich działce!! PARADOKS!!!

sytuacja jest taka, że schody domu bezpośrednio stykająsięz drogą!!

i co wy na to?? pan z gminy na przykład zarzucił mi dobudowanie schodów niedawno... - ciekawe, prawda????

do tej pory musiałbym okienkiem albo przez piwnicę wchodzić....

w razie kolejnych pomysłów PROSZĘO DALSZĄ POMOC

Z GÓRY RAZ JESZCZE DZIĘKUJĘ!

pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/61325-uci%C4%85%C5%BCliwa-gmina/#findComment-1349458