Bredka 10.09.2006 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2006 Witam wszystkich budowniczych. mam pytanie do wszystkich, którzy wylewali posadzki pływające na styropianie. Czy Wam również pękają? U mnie jest folia, 10 cm styropianu, zbrojona wylewka 4 cm. We wszystkich pomieszceniach, gdzie mam takie posadzki pojawiły się pęknięcia, najwięcej w salonie 4x8 m, mimo rys skurczowych. W pomieszczeniach na perlibetonie (przeszedłem na tą technologię aby schować instalacje) nie ma ani jednej. teraz sam nie wiem, czy i gdzie popełniłem błąd? A może tak ma być? proszę o poradę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 10.09.2006 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2006 za cieńki beton lub/i za miekki styropianwylewka przy 10 cm styro powinna mieć 6 cm +EPS 100 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.09.2006 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2006 podobna grubość - mi nie pękaja robiłeś dylatacje od scian i dylatowałes salon na mniejsze "pola"?dawałes zbrojenie rozproszone - włokna polipropylenowe ?jaki beton ? półsuchy ? był pielegnowany ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bredka 10.09.2006 20:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2006 dylatacje z rolki wokół, podzielony na dwa pola 4x4m, z włóknami polipropylenowymi... dwa dni lałem, potem folia...... pierwsza rysa po miesiącu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 10.09.2006 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2006 jakie wykończenie przyjdzie na ta wylewke ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bredka 10.09.2006 20:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2006 samopoziomująca i deska barlinecka (pod kominkiem płytki, chyba na kleju elastycznym np Atlas plus) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 10.09.2006 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2006 samopoziomująca i deska barlinecka (pod kominkiem płytki, chyba na kleju elastycznym np Atlas plus) zainwestuj w dobra mase samopoziomująca i wtop w nia siatke z włókna szklanego ( taka od elewacji) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaczorek. 10.09.2006 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2006 się troche przestraszyłem.u mie tez zaplanowano 10 cm styropian + 5 cm wylewki acha w salonie ma byc podgrzewanie podlogowe czy 5 cm betonu to nie za gr. jak na ogrzewanie podlogowe ? ew. proporcje zawsze mozna jeszcze zmieinc np 8 i 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 10.09.2006 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2006 W przypadku podłogówki - im grubsza wylewka, tym lepiej akumuluje ciepło. Jednak nie można odchudzać styropianu, bo ciepła zamiast iść do góry - pójdzie w ziemię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zavadcoff 11.09.2006 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2006 Jeszcze zastanawiam się, czemu to tak jest, że często projektanci proponują jastrych o grubości 4 cm a wszędzie na forum czytamy, że 5 cm to totalne minimum (a 7 cm to optymalna grubość)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bredka 11.09.2006 20:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2006 wynika to z faktu, że pw posadzkach pływających robi się wylewki jako zbrojone od 3cm oraz niezbrojone od 6-7cm. Niezbrojone muszą być uwzglednione w projekcie ze względu na swoją masę.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pokerzysta 12.09.2006 05:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2006 po pierwsze - przy tej grubości styropianu masz na pewno zbyt małą grubośc wylewki - powinna byc przynajmniej 6cm dla 8cm styropianua druga sprawa - czy sa dyletacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 12.09.2006 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2006 To dziwne co piszecie. Projektant mojego domu założył 15 cm styro i 5 cm wylewki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bredka 12.09.2006 20:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2006 mam dylatacje...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts