Alkman 10.09.2006 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2006 WitamOstatnio przeczytałam, że spłacając kredyt hipoteczny kredytem w innym banku traci się prawo do ulgi odsetkowej. Obecnie banki prześcigają się w oferowaniu atrakcyjnych kredytów hipotecznych przeznaczonych na spłatę pierwotnego kredytu. Zastanawiam sie czy banki informują o konsekwencjach takiej zmiany??? A może ktoś z Was zmienił bank i nadal odlicza odsetki a interpretacja przepisów zależy od konkretnego US? Trochę zmartwiłam się, że będę musiała związać się z jednym bankiem na 30 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafal_G-ce 11.09.2006 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2006 Wystarczy w "nowym" kredycie mieć cel kredytowania taki sam jak w poprzednim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alkman 11.09.2006 20:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2006 WitamNo właśnie. A jeśli zaciągamy kredyt w innym banku już po wybudowaniu się np. po 5 latach - to jaki jest cel kredytu? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ramol_1 11.09.2006 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2006 Wystarczy w "nowym" kredycie mieć cel kredytowania taki sam jak w poprzednim. Jesteś pewien? Przecież cel nowego kredytu jest inny i nazywa się "refinansowanie kredytu", co raczej wyklucza przedłużenie ulgi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafal_G-ce 12.09.2006 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2006 Wystarczy w "nowym" kredycie mieć cel kredytowania taki sam jak w poprzednim. Jesteś pewien? Przecież cel nowego kredytu jest inny i nazywa się "refinansowanie kredytu", co raczej wyklucza przedłużenie ulgi... Jestem pewien. Jesli kredyt będzie na budowę nie tracicie ulgi. Trzeba tylko przed zmianą banku upewnić się czy nowy bank może coś takiego zrobić. To że kredyt jest na "refinansowanie" nie oznacza że musi być to gdziekolwiek napisane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alkman 12.09.2006 20:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2006 Będę nadal "wiercić dziurę w brzuchu" . Oczywiście mogę zgodzić się, że w umowie można pominąć słowo "refinansowanie". Tylko czy rzeczywiście zdarzają się banki, które to robią????? Przecież w przypadku kiedy podatnik odlicza odsetki to oznacza, że inwestycja została już zakończona. W razie kontroli US może zakwestionować taką umowę. Oczywiście największe konsekwencje poniesie kredytobiorca. Czy ktoś na forum zmieniał już bank???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts