Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Strata ulgi odsetkowej przy zmianie banku

Alkman

Recommended Posts

Witam

Ostatnio przeczytałam, że spłacając kredyt hipoteczny kredytem w innym banku traci się prawo do ulgi odsetkowej. Obecnie banki prześcigają się w oferowaniu atrakcyjnych kredytów hipotecznych przeznaczonych na spłatę pierwotnego kredytu. Zastanawiam sie czy banki informują o konsekwencjach takiej zmiany??? A może ktoś z Was zmienił bank i nadal odlicza odsetki a interpretacja przepisów zależy od konkretnego US? Trochę zmartwiłam się, że będę musiała związać się z jednym bankiem na 30 lat.

Wystarczy w "nowym" kredycie mieć cel kredytowania taki sam jak w poprzednim.

Jesteś pewien? Przecież cel nowego kredytu jest inny i nazywa się "refinansowanie kredytu", co raczej wyklucza przedłużenie ulgi...

Jestem pewien. Jesli kredyt będzie na budowę nie tracicie ulgi. Trzeba tylko przed zmianą banku upewnić się czy nowy bank może coś takiego zrobić. To że kredyt jest na "refinansowanie" nie oznacza że musi być to gdziekolwiek napisane.

Będę nadal "wiercić dziurę w brzuchu" :D . Oczywiście mogę zgodzić się, że w umowie można pominąć słowo "refinansowanie". Tylko czy rzeczywiście zdarzają się banki, które to robią????? Przecież w przypadku kiedy podatnik odlicza odsetki to oznacza, że inwestycja została już zakończona. W razie kontroli US może zakwestionować taką umowę. Oczywiście największe konsekwencje poniesie kredytobiorca.

Czy ktoś na forum zmieniał już bank????